laupäev, 12. märts 2011

Praktiline nõiakunst e. kuidas teha 200 grammist šokolaadist peaaegu terve kilo

Võlujõudu vabastavad ained:

200g (pigem tumedat) šokolaadi
200g jahu
200g võid
200g suhkrut
4 muna
suur teelusikatäis suhkruga hakitud vaniljekauna või head vaniljesuhkrut
suur näputäis soola

Vajalikud tööriistad:

küpsetusahi
mingisugune pliit
küpsetusvorm
mingi suurem kauss või suvaline keedupott
veel mingi laiema põhjaga keedupott või kopsik
suur plekk-kruus (kõlbab ka nt eelnevalt avatud, tühjendatud ja puhtaks pestud+kuivatatud 800 ml plekist konservikarp)
mõnigane kogus vett
vähemalt 1 suur lusikas
kasutamist võib leida ka küpsetuspaber, aga see pole kohustuslik

1) Sulatage plekk-kruusi topitud šokolaad veevannis (vanni moodustab laiema põhjaga kastrul-kopsik. Vesi on seal sees, vee sees on kruus, kruusi sees šokolaad.)

2) Segage munad kausis koos suhkru, vaniljesuhkru ja soolaga läbi. Segage rahulikult, seejuures erutumata, sest eesmärk on tõesti lasta ainetel omavahel seguneda, mitte neid vahustada. Kui munad suhkruga vahustada, ei ole teie nõiatembu tulemuseks mitte maagiliselt rohkenenud šokolaad vaid tavaline pruun keeks.

3) Pange ahi 200 kraadi peale sooja.

4) Lisage veevannis puhkavale šokolaadile või, segage. Ka või peab sulama ja kogu selle sulatamise ja segamise lõpptulemuseks peaks olema ühtlane pruun möga.

5) Valage ühtlane pruun möga (kui te olete kärsitu loomuga, keerate pliidi suurele kuumusele ja ollus on pliidilt võttes väga kuum, jahutage ta enne valamist sellisele temperatuurile, et sõrme kannatab sisse panna) munasegusse.
Segage ollus ühtlaseks.
Lisage jahu ja segage veelkord ühtlaseks.

6) Valage tainas vormi, mis on kas mittenakkuva pinnaga, küpsetuspaberiga kaetud või vähemalt võiga määritud ja kergelt jahuga üle puistatud.

7) Tõstke vorm kenasti 200 kraadini eelsoojendatud ahju. Kui ahi pole veel piisavalt kuum, oodake veidi, mitte ärge toppige oma maagilist segu leigesse ahju eeldusel, et "mis see ikka paha teeb". Nõidumine pole nali!!

8) Järgneb oluline osa - küpsetusaeg. Kui küpsetate liiga vähe, jääb teie pikendatud šokolaad sõna otseses mõttes vedel.
Kui küpsetate liiga kaua, saate aga suvalise pruuni keeksi.
Minu ahju kasutades on 13-14 minutit umbes õige ajavahemik.
Mõned räägivad 11 minutist.
Ühes ahjus olin sunnitud oma võluteost küpsetama tervelt 18 ja pool minutit - aga tulemus tuli ka imeline.
Nõiatemp on valmis, kui ta on pealt mahepruun ja veidi pragunenud ning vormi liigutades ei võdise-tudise ega, kõigi jumalate ja emakese maa nimel, ei voola.
Kui segu hakkab kõrgusse kerkima, on midagi mäda, võtke vorm ruttu ahjust välja, ehk annab kärme tegutsemisega veel midagi päästa.

9) Ja kuna 9 on eriti maagiline number, siis siin on viimane oluline punkt: enne lahti lõikamist laske võlutoidul umbes 9 minutit vormis taheneda.

Kõik on õigesti läinud, kui teie tegevuse resultaat on pehme ja sulab suus, ilma et teda märgatavalt jõudu rakendades närima peaks. Kui imesöögi sees on mõningane hulk läikivat ja voolavat osist, pole seni katki midagi, kuni see lausa mööda taldrikut laiali ei asu voolama. Kui asub, toppige vorm koos sisuga uuesti ahju ja laske veel 2-3 minutit küpseda.
Kui voolavat värki pole, aga ollus on pehme, niiske ja limaskestade vastas meeleliselt sulav, on ikkagi kõik väga hästi.
Kui tulemus ei meenuta aga suus parimat sorti šokolaadikommi vaid magusat leivakest, kakaoküpsist, kakaokeeksi vms, olete kusagil valmistamisprotsessis vea teinud.

Või siis on jumalad ja emake maa teie peale vihased ja teie maagiakanalid kinni keeranud.

8 kommentaari:

  1. Mis jumalad mu peale siis vihased on, kui ma tahangi peaaegu alati keeksi rohkem kui šokolaadi?

    VastaKustuta
  2. Siis sul ei ole vaja nõiakunstiga jännata ja võid lihtsalt koogi küpsetada.

    VastaKustuta
  3. Minul on aga tõsine nõiaahi ; kõik ettemääratud küpsetusajad tuleb minu ahjus korrutada peaaegu et kolmega...Ja kraadid niisamuti!

    VastaKustuta
  4. Koogi tegemine on kah nõiakunst või siis no vähemalt alkeemia. Mõtle, alguses on mingi löga ja pärast on kohev mure kook, mis ei meenuta üldse algset löga.

    VastaKustuta
  5. Täiesti müstiline - hiljaaegu oli vaja mingit kooki küpsetada (mina, kes ma pole oma elus kunagi varem ühtki kooki küpsetanud, eksole), helistasin sõbrale ja ta pakkus just sellesama retsepti välja (okei, tema soovitas aprikoosimoosi ka sisse panna, saavat mahlasem). Nüüd loen sama retsepti siin. Sünkroonsus missugune.

    /*ma arvestasin seda küpsetusaega kuidagi valesti ja lõpuks sai selline kaunis tugeva kõrbemaitsega kook, hapukoorega leevendas seda natuke ära samas*/

    VastaKustuta
  6. kõrbemaitse!
    selle koogi jures!!!

    see on nagu... nagu...
    Ma tegin lund ja see läks nats keema lõpuks. A muidu oli enam-vähem.

    Edu edaspidisteks alkeemia ja nõiaköögindusega tutvumisteks!

    VastaKustuta
  7. ma tean, et teema hirmus vana, aga ehk oskad sa seletada ka, kuidas SAAKS keeksi?
    kilo šokolaadi tegin ära - maagiakanalid töötavad ja šokolaad oli JUMALIK!
    aga ma mõtlesin keeksi ka proovida (sest see on ju keeksiretsept lõppeks originaalis?). selge see, et munad vahtu ja küpseta kauem aga... kuiv jäi? appi?

    (kinnitussõna - abikson. ausalt!)

    VastaKustuta
  8. No ma ei oska muud öelda kui et mul tuli täitsa söödav keeks, kui küpsetusaeg üle läks ja munad vahtu sattusid.
    /laiutab käsi

    tahaks aidata, aga ei oska.

    VastaKustuta

Ma loen su sõnu, kui nad välja kirjutad ning avaldad!
Noh, paari erandiga.