neljapäev, 1. märts 2012

Õige eesmärk on pool võitu

Selleks, et tahta midagi teha, ei ole vaja eesmärki.

Küll aga võib juhtuda, et õigesti valitud eesmärk aitab inimesel paremini ja püsivamalt teha seda, mida ta nagunii teha tahab.

Näide:

Nõudepesu eesmärk

Nõude pesemise eesmärgiks võib muidugi olla igasuguseid asju, aga kõige traditsioonilisem eesmärk on "et kõik nõud oleks puhtad".

Õnnetuseks mina ei saa seda eesmärki kasutada. See ajab mu meeleheitele ja võtab tegutsemistahte.
Elukogemus on nimelt õpetanud, et kõik nõud ei püsi puhtad kuigi kaua. On lausa võimalik, et pärast kõigi nõude heroilist ärapesemist on mul korraga ees terve lauatäis musti nõusid, mille ülejäänud pereliikmed mu nõudepesu ajal tekitanud on.
Ja mina ei tea, mis juhtub teiega sellises olukorras, aga minuga juhtub juhul, kui mu eesmärk on olnud "et kõik nõud oleks puhtad," see, et ma istun jõuetus ahastuses maha ja mõtlen: "Persse minge! Mina enam nõusid ei pese! Pesed ja pesed ja siis sured ära ja ikka keegi määrib pärast nõusid edasi! Mille nimel?!"

Niisiis on tasapisi, pärast perioode, mil mu kraanikausi ümber kuhjusid mustade nõude laamad, saanud mu eesmärgiks nõusid pestes hoopis "teha kraanikausis ruumi järgmistele mustadele nõudele".
See on eriti hea eesmärk selle poolest, et niimoodi liigun ma oma eesmärgi poole ka ühe-kahe nõu pesemisega kaheteistkümnest. Kui eesmärgiks oleks "et kõik nõud oleksid puhtad," poleks ühe kuuendiku mustade nõude kraanikausist kuivatusrestile pesemine mitte saavutus vaid läbikukkumine.
Aga kui eesmärgiks on panna kraanikauss rohkem uusi musti nõusid mahutama, on kahe kruusi küürimine täiesti kasulik ja motiveeritud tegevus.

Inimene, kel on vähe nõusid, võib rakendada ka päris head eesmärki "tekitada järgmisteks söögikordadeks puhtaid nõusid". Mul on aga kodus nii palju nõusid, et kui ma nad korraga kõik mustaks teeksin, kataksid nõud umbes kogu köögi kõik pinnad ja ma ei pääseks isegi kraanini, eelnevalt kuskile panni sisse astumata. Nii et selle eesmärgi aktuaalseks muutumise ajaks oleks kaos kodus ületanud igasuguse talutava määra.
Mis ei ole - nojah, see ei ole mu eesmärgipüstitamise eesmärk.

Samamoodi nagu nõudepesusse suhtun ma prügi välja viimisse - eesmärk pole mitte saada prügi majast välja vaid tekitada majja rohkem ruumi. S.t. nt. et prügi kastidesse kokku pressimine on täiesti mõistlik teguviis, mille pärast pole grammigi vaja end süüdi tunda.

Ja treenimise eesmärk ei ole omandada üha paremat vormi. Eesmärk on elada nii liikuvat ja kehaliselt huvitavat elu, kui muid elualasid ohvriks toomata vähegi õnnestub.

Hästi sõnastatud eesmärk ei tekita mitte meeleheidet, vaid motiveerib. Kui su eesmärk sind ei motiveeri vaid masendab, vali uus, sobivam!
LinkPilt: nataliedee.com

5 kommentaari:

  1. Ma olen VÄGA nõus.

    Ma avastasin, et mul on oluliselt kergem tööle hakata, kui ma püstitan eesmärgi "teen natuke tööd, siis selle võrra on homme vähem teha, olgu või üks lause". Kui see õnnestus oma süsteemi viia, siis selgus, et jääb palju vähemaks neid kordi, kui tööd tuleb teha 20 tundi sirgelt järjest.

    Seni, kuni ma üritasin end tööle panna mõttega "teen nii palju, kui jaksan", oli väga raske üldse tööle hakata, sest vaimusilmas kangastus just klassikaline tähtpäevaeelne 20-tunnine maraton - ma jaksan nimelt korraga väga palju, iseasi, et alati ei taha.

    Huvitaval kombel aitas sellele "ma teen korra töö lahti ja teen ütleme ühe lausekese" süsteemile kaasa just teadvustamine, et kui väga vaja, saan ma kogu (nädala) töö tehtud ka viimase ööpäevaga. Mis tähendab, et ma saan oma ühe lausekese plaani kallale asuda mõttega "ma tahan praegu natuke tööd teha, kuigi tarvis just ei ole, sest viimase ööpäevani on veel aega".

    Nõudepesemisega töötab muidugi ka.

    Mul on siin juures küll mingi isiklik eripära, nimelt ei suuda ma sageli mingit tegevust siis enam katki jätta, kui juba pihta hakatud ja kogemata saavadki kõik nõud puhtaks ja mitu lehekülge tööd tehtud.

    VastaKustuta
  2. Aamen!
    Mõistuse ja optimismihääl räägib Sinus.
    Hästi räägib :)

    VastaKustuta
  3. (Ma muidugi tunnistan, et see nõudepesuprobleem omandas taas aktuaalsuse pärast seda, kui boiler katki läks ja selle äraparandamise asemel tundus kuidagi ull pädev hoopis külma veega elama õppida olevat.)

    VastaKustuta
  4. Nipikesi perenaisele, eriti ilma sooja veeta perenaisele: kartulikeeduvesi on supernõudepesuvahend. Ükskord olid mul veel eriti pudrused kartulid, nii et keeduvee olemus lähenes juba kissellile - see ollus võttis isegi teepargi tassi küljest maha.

    VastaKustuta
  5. Täpselt õige, T!!! Ja lisaks, veel, et kuule, Notsu, ma ahmin õhku siin, oleks nagu ise seda kõike öelnud, absoluutselt kuni kartulikeeduveeni välja (ehkki mul ei satu tänu "pesen pisut nõusid" süsteemile sageli keeduvesi samasse kraanikaussi nõudega). Mul on elus vist ainult ÜKS kord juhtunud, et "Teen korra töö lahti (vbla teen isegi üsna palju ära kogemata)" päädib katastroofiga. Ja see oli ainult täiesti selle süü, et mul oli tookord arvutis viirus sees ja ootas õigel kuupäeval arvuti avamist ja ma olin juba terve päev edukalt ilma arvutita logelenud. Nii et mul tuli kuu ajaga kogu diplomitöö uuesti kirjutada. Aga terve ülejäänud elu on "teen ainult algust korra" aidanud mul palju mastaapseid asju oma võimete juures edukalt ära teha. Eile õhtul tegin ka ainult algust ühe tööga, aga sattusin hoogu ja nüüd on mul valmis asi, mille peale muidu olekd jorutamise ja kahtlemisega pooleks kuu aega kulunud.

    Kahjuks aga olen ma osav muudes valdkondades mitte ära tundma, kuidas sama printsiipi, millest T. just rääkis, kenasti rakendada. Et tööga on lihtne, aga elueesmärgiga? Isegi pelga suunavalikuga võib mõni minusugune habisema hakata ja mitte ainult et asja tulemusvaenulikult ära sõnastada, vaid lausa loobuda ja minema joosta.
    Tindarien.

    VastaKustuta

Ma loen su sõnu, kui nad välja kirjutad ning avaldad!
Noh, paari erandiga.