esmaspäev, 8. september 2014

Puravikupirukas

Seened.
Käisin isaga metsas ja ta tegi mulle seente õpituba. Nüüd ma tean igasuguseid huvitavaid maitsvaid seeni, nt lambaseenikut ja lillat ebaheinikut, väga hästi. Oskan neid niimoodi puhastada ja valmistada, et seente sisse jääb minimaalselt okkaid ja liiva (s.t. phmt ei jäägi). Tean, kui palju paremini maitseb metsašampinjon poešampinjonist - need nagu ei oleks üldse sama sorti seenedki - ja korjasin neid metsašampinjone omaenda väikese päevituspruuni käega metsa vahelt mairohelisse plastämbrisse, kuhu nad puravike vahele kenasti pikutama jäid.
Eile koju jõudes olin seenenädalavahetusest nii näljane, et sõin sirgelt ära 250 g šokolaadi, kausitäie jäätist ning siis hakkasin seeni puhastama ja pirukat tegema.
Vastu ööd sõin poole pirukat kah ära.
Lugupeetud isa, kui sa seda loed: kui sul statistikategemisest peaks kõrini saama, võiksid kindlasti päris korralikult teenida ka seenekoriluse töö-ja õpitubadega. 

Mina olen koolituse järel väga rahul. Seeneharitud, väsinud ja õgardlikkusele pühendunud.

Päris hea ikka. Vananaiste suvi ja samblane mets. Hommikukohv rõdul päikesepaistes. Jooks, nii et sügavkollane õhtupäike paistab näkku ja käsivartele. Koer, keda patsutada, taevas, kuhu naeratada...
Mõned mittesöödavad seened on täiesti arulagedalt ilusad, teate. Jämeda jala ja pisikese kübaraga pudelikujuline seen, üleni sügavat tumedat kannikesekarva. Või punane kärbseseen ja punajalg-pilvik, nende erinevad ergavad veretoonid sõnajalgade vahel õitsemas nagu lilled.
Õige inimene läheb ikka metsas õnnelikuks. Need inimesed, kes ei lähe, need on mingid kahtlased. Kõrbetütred või kalamehed, kaktus või heeringas südame asemel rinnus.

Täna on palju tööd. Homme on palju tööd. Ülehomme on palju tööd. Eeldatavasti on palju tööd ka reedel ning võib-olla tuleb tööle tulla isegi neljapäeval, aga seda veel kindlalt ei tea.
Töö on väga hea asi, eriti kui tööd on palju. See tähendab raha ning naudingut olukorrast, et olen üleni kasulik ja vajalik ja hinnatud. 
Lisaks saan tänu seenetöötoale ka suuremas koguses seeni tutvuskonnale laiali jagada ja tunnen end seetõttu nagu toitev maaema, tugevakäsivarreline kaunis Demeter kuldsete põldude keskel. 
Nii meeldiv.

***

Ja ometi ja ometi on sees ka mingi kummaline rahutus.
Tahaks midagi soolast. Või torti. Või küünarnukkidega trollis trügida. Tormata läbi seinte ja üle katuste nagu tuulispask, mitte midagi terveks jätta, mis ette sattub.
Järgmisel nädalal õpin metsas sõja- ja katastroofimeditsiini ning pean niisiis sügavalt läbi tunnetama, mida inimesed inimestele ikkagi teevad vahel. Ja mil moel on mõistlik neid aidata ja mil moel ei ole see aitamine teps mitte mõistlik; millal sa vaatad ja otsustad, et ah, tema sureb nagunii ära, pühendume parem neile, kes ellu jääda võivad. 

Vbla saan selle rahutuse sinna ära maandada.

12 kommentaari:

  1. Mismoodi ei jää sodi seente sisse? Ma tegin eile kuuseriisikaid ja pesin küll, aga ikka okkad siin-seal jäävad eoslehtede vahele.

    VastaKustuta
  2. To ritsik:
    harjaga (prillid ees) käid käik seened ükshaaval üle, kuivalt.

    VastaKustuta
  3. "Järgmisel nädalal õpin metsas sõja- ja katastroofimeditsiini..."

    Tartu on küll provints, aga mitte siiski nii kolgas, et seda metsaks kutsuda. Õppused toimuvad minu teada angaaris ja klassiruumis. :D

    Keit

    VastaKustuta
  4. häh, ma sain küll aru, et me ikka käime metsas ka. (vbla küll on see minu interpretatsioon sõnadele "sõidame linnast välja angaari" vms).
    Olen pettunud, kui selgub, et metsa polegi =(.

    VastaKustuta
  5. Huvitav. Ka mina õpin "järgmisel nädalal" Tartus sõjameditsiini. Mis toimub?! :)

    VastaKustuta
  6. tõesti, mis toimub?!
    Tekib ka mõningane kogus ebatervet uudishimu kommentaatorite identiteetide suhtes =)

    VastaKustuta
  7. mul on viimatise kommentaatori identiteedi kohta oma kahtlus olemas, küllap on VVN-l ka. a ma ei ütle, sest kui inimene tahab anonüümne olla, siis las ta olla.

    VastaKustuta
  8. Keit'i nime all peitub igatahes su kursaõde, kes läheb ülejärgmisel nädalal sama kursuse raames endaarust Tartusse, mitte metsa. Aga elame-näeme :)

    Keit

    VastaKustuta
  9. Muide, ma ei mäleta enam, kust mul see kõrva jäi, et on angaarides praks. Aga mis mind isiklikult imestama pani oli see: http://www.ksk.edu.ee/taiendusope/lahingvigastuste-esmaabi-taienduskursus/

    Ma saan aru, et tegu on sama kursusega, ainult et see kestab teistele 3 päeva, meile aga 5?!

    Are we so retarded, et 2 päeva juurde vaja või mis? :D

    Keit

    VastaKustuta
  10. pidasin silmas seda anonüümset siin postitusesabas, kes ei ole Keit.

    VastaKustuta
  11. Sest mõned inimesed on nii ilusad ja head, et neid kipub isegi ilma igasuguse nimeta ära tundma =)

    Mitte et Keit ei oleks ilus ja hea, aga teda koos kirja pandud nimega ära tunda ei ole tõesti üldse raske =)

    VastaKustuta

Ma loen su sõnu, kui nad välja kirjutad ning avaldad!
Noh, paari erandiga.