teisipäev, 1. märts 2016

Meie-nemad

Vaata, mõned päevad tagasi võtsin lühidalt kokku, mis kõikvõimalike sisserändaja-, teistmoodi seksuaalsusega inimeste või teist värvi inimestega seotud eriarvamuste taga on.
Hiljem jäin mõtlema, et tohoh.
See ei ole mingi üldlevinud tõde, mida kogu aeg korrutatakse! Oleks järelikult loogiline oletada, et tegu pole ka mõttega, mis pidevalt inimeste peades loksub! Järelikult võiks selle kirja panna, äkki kellelegi on see "oh, valgustus!"-avastus.

See on lihtsalt piiritõmbamise teema - kes on "meie" ja kes on "nemad". Kui tõmmata mõttes piir heteroseksuaalsete valgete Euroopas elavate või lausa eesti keelt rääkivate inimeste ümber ning otsustada, et need on "meie" ja kõik teised "nemad", ongi arusaamatu nende seisukoht, kelle arust kõik homo sapiens (ja ma ei lisa sinna teist sapiensi) liiki kuulujad on "meie". Ja vastupidi. "Mis mõttes on need inimesed "nemad"?!" küsib inimarmastaja, kel on suhteliselt ükspuha, kas masai sõjamees või SOS-külas kasvav kolmeaastane Eestist. Geneetiline erinevus on väga tühine.

Ega ma ei saa tundetasandil aru, et inimese ja inimese vahel on kellegi jaoks mingi oluline vahe. Mõistusega, jah, inimesed on erinevad, nende "meie" ja "nemad" ka - aga tundetasandil ma ei mõista, kuidas nii saama. Kõik inimesed on ju "meie"?!
Ja siis on need, kelle meelest on loomad-linnud ka "meie", eetilised veganid ning kes nad kõik on. Kujutlen, kui valus on neil elada maailmas, kus sead on "nemad" ja täiesti kombes on seaduste järgi pidada neid hunnikus koos seavabrikutes; kuni neil on ruumi magada ning nad söögi ette saavad, on kõik korras.
Meie-nemad on ses mõttes täiesti kõikehõlmav vastandus, et sellest sõltub nii palju - seisukohad, mis on hea ja mis halb, näiteks.

Ja siis arvatakse, et kuidagi mingid argumendid muudavad inimeste arvamusi. Umbes et ega need teised ei ole ju ka 100% "nemad", mõned on ikka "meie" ka, vaata, kui su arust on sellised inimesed "meie!"
Põhimõtteliselt on asi hästi lihtne - kas inimesed mõtlevad nondest ja nondest kui "meist" või kui "nendest", kohe muutubki nende suhtumine a, b või c küsimustesse diametraalselt. Aga millegipärast räägitakse täiesti teistest asjadest, "argumendid" puudutavad pisiasju, mitte seda, kes on "meie", kes "nemad".
Meeleavaldused, rongkäigud, aiad piiridel, aedadest läbi murdmine - kõik on meie-nemad värk!



Rohkem enam sama asja öelda ei jaksa =)
Kell on ka vähe ja õues nii hele ilm, päike kahvatusinises taevas. Lõpetasin paar päeva tagasi lühiromaaniks kasvanud jutu, nüüd viimistlen seda ja ise arvan, et hea sai.
Tegelt on kõik lill.

1 kommentaar:

Ma loen su sõnu, kui nad välja kirjutad ning avaldad!
Noh, paari erandiga.