reede, 2. veebruar 2018

Kiidulaul mineraalveele

Käisin oma poja klassis kirjanduse tundi andmas.
Noh, mina kui "kuulus kirjanik", eks ole.
Päris tore oli. Poeglaps õpib üpris lahedas klassis, ma ei pea end kehvaks vanemaks pidama, et tavakool, mitte waldorf (üks sõna, miks ma meie majast 150 meetri kaugusel asuvat waldorf-kooli isegi ei kaalunud: raha).
Ja kui välja arvata üks poiss, kes arvas, et olin nagu purjus - kammaan, ma olengi selline! - teistele minu poja hilisema tagasiside põhjal ka meeldis, vinge tund olnud.
Jai, tubli mina.

Ma nüüd võin selliseid asju teha, sest mineraalvesi.
Eile saatsin toimetatud romaanikäsikirja kirjastajale. Selle õigeks ajaks valmis saamine oli suht pingeline. Siis mängisin poole neljani öösel arvutis, täna oli see kooliavantüür ning tegin röstitud soolamandleid, kanahautist ja keetsin põssakeeli.
Ja mu pea ei valuta.

Nagu ...
korraga on mu ees valla täiesti unustatud maailm.
Piirangud, mille keha seab, on äkisti nii palju laiemad! Ma võin ... sitaks asju võin!

Aga kohv ja mineraalvesi ja migreenid on omavahel päris kurjas ning kurvas seoses.

Sest lühiajaliselt kohv aitab peavalude vastu.
Nooruses kasutasin kohvi valu äravõtjana. Hiljem tõdesin, et ainult kohvist enam ei piisa, ent see tugevdas valuvaigisti mõju oma kaks korda. Siiamaani tugevdab, kuigi vahest mitte nii palju.
Vähegi hoolikamad ja pikaajalisemad lugejad on kursis, kui väga ma kohvisse kiindunud olin ja kui kohvi ei olnud, olid mul nii jäledad migreenid, et lase aga olla. Imestasin, miks krt peaks keegi kunagi kohvist võõrutust tahtma?
Kohv on ju maitsev, midagi eriti kurja ei tee ning kohvi puudumine samas KOHUTAV.
Mis mitu ja mitu päeva peavalu pole piisav hirmutus mõnele või? Aa, neil pea ei valuta ... ent ikkagi - MILLEKS kohvita, kui võib ka kohviga?!

Olgu, kohvi juues ma muidugi ka peavaludest ei vabanenud, aga enamasti pea ei valutanud ja see oli ju võit? Iga päev, kui ei valutanud, on ju võit?
Aga ...
ka mina ise märkasin, kuidas olgu: organiseerisin endale migreenivastased tabletid. Algul aitasid need imeliselt.
Siis natuke halvemini, topeltannust tuli tihemini võtta.
Ja siis juba ainult sama palju, kui ibuprofeengi! Noh, et vahel aitas täiesti, vahel ainult leevendas ja isegi kui korraks võttis ära, oli valu järgmisel päeval tagasi.

Läksin arsti juurde ja lasksin endale kirjutada ravimid, kus senise topeltannuse doos oli kohe sees.

Aitas küll, aga selgelt oli suund "migreen lööb vastu!"-le.

Aga noh, see lakkamatu janu ja mineraalvee proovimine sellest vabanemiseks ja - ja nüüd ma korraga mõistan, et muidugi. Kohv lühiajaliselt aitas, aitab ikka veel - ent pikaajaliselt ta ju viib mineraalaineid kehast välja!
Elik aitas lühiajaliselt, pikaajaliselt aga tegi migreenid hullemaks.
Nüüd joon mineraalaineid juurde (ei, magneesiumitablettide võtmine ei aidanud: neid võtsin juba kahe aasta eest üsna püsivalt, sest lihased ja närvisüsteem on tähtsad teoreetiliselt ja krambid on nõmedad praktiliselt, noh) ja ausalt öelda - kurb tunnistada, ent mu vaimustus kohvi suhtes on lahtunud. Mul ei ole midagi kohvi VASTU, aga lakkamatut isu ... mkmm.

Tagatipuks on juhtunud sama ka sigarettidega. Et pole vastik, aga ei tiri ka vastupandumatult enda poole vahel. Nojah, kui nii võtta, siis nikotiin ahendab veresooni, aga migreen on aju veresoonte laienemisest ...
Ma vist - lapsesaamise reaaluse ligi nihkuva plaani tõttu ka - jätan suitsetamise maha.

Keha on - tark. Nii krdi tark!
Aga väga pikaajalisi värke ta lihtsalt arvesse ei võta.

8 kommentaari:

  1. Peab kõrva taha panema. Mul ema on samamoodi migreenidega võidelnud eluaeg. Pmst sama teema ka, et kohv oli kunagi, siis olid tabletid, siis kangemad tabletid, nüüdseks vist ühed tabletid, aga üldiselt nädalavahetused ikka voodis öökides. Tal küll ka kõrvetised (no sul ju ka...) ja mullijooke seetõttu ei joo, aga mineraalvett on ju mullivaba ka. Ta muidugi ei lase endale midagi väga soovitada ka (kah analoogia :), aga võin proovi teha.

    VastaKustuta
  2. Kui gaasita mineraalvett kas pole või ma tahan mingit mulliga varianti (on üks Vytautas, mis on just peavaluvastase tõhususe tõttu mu lemmik), valan laia kruusi ja joon mõne tunni pärast või isegi järgmisel päeval.
    Päris hästi lähevad gaasid välja =)

    VastaKustuta
  3. Vytautas pidi olema müüdavatest veedest kõige suurema mineraalidesisaldusega, seega loogiline, et aitab kõige paremini.

    VastaKustuta
  4. Minu (maitse)mälu järgi oli kõige kangem Essentuky 4. Aga ma numbrilisi väärtusi ei tea, võibolla on Vytautas sellest üle. Igatahes Essentuky 4 ilma gaasita juua ei kõlvanud - maitses nagu trolli higi.

    VastaKustuta
  5. Ma jooksin ka müredat piima, kui see peavalu vastu aitaks =)

    VastaKustuta
  6. Nullkulu kõvad tegijad joovad hommikuseks virgutuseks hommikust mineraalirikast uriini, et kõik välja lipsand mineraalid kenasti omastada siis pole nendelgi migreeni.

    VastaKustuta
  7. Krt; hommikune mineraaliküllane uriin ehmataks ilmselt igaühe ärkvele. Kehal on wtf, ma just saatsin selle jama minema.

    VastaKustuta
  8. Keha on selles mõttes rumal, et ta kohaneb väga aeglaselt - vahel tuhandeid aastaid. Näiteks raskes olukorras tahame me rasvast toitu, sest vanasti suurendas see tõenäosust ellu jääda, nüüd pole asi enam sugugi nii, aga ajul savi. Ja "kiire hea" on keha jaoks alati eespool kui "aga pikas perspektiivis oleks ju hulga parem".

    VastaKustuta

Ma loen su sõnu, kui nad välja kirjutad ning avaldad!
Noh, paari erandiga.