pühapäev, 20. oktoober 2019

Tunnetest veel


Mul on päris mitu endist sõpra, aga täna jäin mõtlema selle ühe peale, kellega koos Beleriandi tegime ja kes toona aastaid ja aastaid luges mu kirjutisi (ja mina tema omi) ning nägin ... ei, "nägin" ei ole õige sõna.
Korraga tunnetasin, sain hästi täpselt aru, mis meid eristab. Kuidas me oma kirjutistes ja maailmavaates ja isegi välimuses just selle faktori võrra erineme - ja miks me ühel hetkel enam üksteisest üldse aru ei saanud ja seejärel enam sõbrad polnud.

Ma jäin tema üle mõtlema, sest olles üle lugenud kõigi lugude sõnad, mida plaanin kujuteldavasse Uude Kokku kokku panna, sain 35 000 ja natuke peale ning mu meelest on seda vähe. Nii et otsisin mälus, kas mul on mõni vana lugu veel, mis sobiks.

Mul on ju terve hunnik lugusid, meenus. Üks nende seast isegi päris pikk ja tegevust täis. Aga nad on kuidagi ... noh ... pinnalised.
Tollal, nende paljude aastate jooksul, mil need kirjutasin, me suhtlesime tolle sõbraga tihedalt ja kuna ma kipun tegema nii, nagu mult tahetakse, ilma et ma isegi saaksin aru, et see on Midagi Muud Kui Ma Ise Tahan, kirjutasin tema maitsele vastavaid lugusid.
Ja need lood on - noh - pinnapealsed? Põhimõtteliselt muinasjutud täiskasvanutele, aga mitte sellised, kus kiviplaatide vahed, millelt sangarit üle lohistatakse, on samuti lugedes tunda, vaid "nad vedasid teda üle põranda ning teekond oli pikk".
Kui ta selle pildi tegi, oli ta nimi
veel Marilin Rappu.
Hiljem ta abiellus ja võttis uue nime.
Kuna ma ei tea, kas ta tahab seda siia,
jääb Marilin Rappu.

Need ei ole halvad lood, ent nad on natuke tuimad, stiliseeritud ja mitte vahetult tunnetatavad, vaid nagu .... noh ... oh, ma panen teile pildi, mille ta kunagi ühe mu muinasjutu (selle kõige pikema) illustratsiooniks tegi.

Armas pilt, onju.

Aga kui mina oma aruga oma elu, mõttemaailma, jutte, ENNAST pildile paneksin, oleks tulem toores, ekspressiivne ja hull. Lõpuni välja ja natuke veel.
Mitte - armas ja stiliseeritud.
Aga see pilt sobib jutuga, mille juurde ta kuulub. Tema maailmas soolikad ei lohise, veri ei kleebi tasakesi kuivades, su sõrmed ei naksu sellest. Võid küll pisaratest poolpime olla, ent need pisarad on tõenäoliselt sellest, et sul on kassiallergia ja kuskil on kass.
Kuidas ma NII kaua ei näinud, et kui minul olid sageli kas 1-2 või 9-10 tunnete tasemed, tema elabki vahemikus 4-7 ja vahel VÄGA erilistel puhkudel tuleb ka 8 või 3???

Aga ei näinud.
Ma arvasingi, et mu 1 ongi tegelt 3. Ja pidasin samas end bipolaarseks, sest mu tunded olid sündmatult tugevad. No - need ei olnud ju PÄRIS tunded, ma lihtsalt tundsin ja arvasin neid niisugused olevat, selge ju!
Jep, nii loll olingi. Et ma midagi tunnen, ei kvalifitseeri seda veel päris tundena. Päris tunded on need ... filmis ja raamatus ja teistel inimestel. Minu tunded on sama reaalsed kui mu väljamõeldud (aga kirjapanemata, ma mõtlesin neid enda jaoks ainult) lood.
Õigesti tundsid teised, sealhulgas ka see toonane sõber. Neil on päris tunded, õiged tunded. Minu omad on ... pfff.

Nüüd ma mõtlen, jah, et kui lood mu peas mulle meeldivad, täidavad nad 100% oma eesmärki ja kui mul on väljamõeldud pere (mina ja 198 noort nägusat meest), ongi see täpselt, mis vaja. Sest reaalelus ma ei saa inimesi tundma ja mõtlema panna, nagu tahaksin, aga oma peas saan vabalt ja kui see mulle meeldib, ongi ju kõik hea? Ning kui ma tunnen, siis ma tunnen.
Kuid ma päriselt, päriselt, PÄRISELT arvasin uskumatult kaua, et mu tunded on valed. Et on olemas Õige Viis tunda ja kui ma tunnen teisiti, on viga minus. Mis mõttes ei armasta ma oma vanaemasid ja ei armastanud oma vanaisa? Mis mõttes ma armastan, nagu armastan (tahan et teistel hea oleks esmalt ja et MINUL hea oleks, tuleb alles viimases järjekorras) peaaegu tervet maailma, aga oma perekonnas pooli mitte?
Mul on midagi väga suurt viga. Päris armastus käib kuidagi teisiti, ma ei oska selgelt üldse armastada.
Ja ÜLDSE tunnen kogu aeg valesti. Need ei ole päris tunded, ma lihtsalt arvan, et tunnen nii - ainult et õnneks olen ma üsna mõistuslik ja saan aru, et tunded ei ole õiged ja saan seega teada, et tegelikult oleks sobilik ja hea tunda hoopis teistmoodi.

Emake maa! Ja ma elasin sedasi faking ... palju aastaid. Näiteks 36, sest ega ma kohe pärast rongi siis endal tunda veel lubanud. See võttis ikka aega ja läbitunnetamist. Olin enda meelest fundamentaalselt vale inimene enne.

Absoluutne murrang oli endale lubada sedasi tundmist ja mõtlemist, nagu ma tunnen ja/või mõtlen. Et ma tohingi olla just selline, nagu olen. Olen, kes olen, ei parem, ei halvem
Oh, ma peaks sellest Õigesti tundmisest, usust, et on Õiged tunded ja siis minu ... mingid justnagu-tunded, ka oma raamatusse kirjutama!

Aga teie saate enne =)

23 kommentaari:

  1. tunnistan natuke oma tundeid üles: ma ei tea, kas ma tunnen inimest, kellest sa kirjutad, aga joonistusstiil meenutas ühe oma, kellega ma olen paar korda põgusalt kokku puutunud ja mõtlen, miks ma tahan tast eemale hoida. Sest ühest küljest seisaks ta ideede tasandil justkui samade asjade eest nagu mina, me peaks nagu olema relvavennad. Aga ma ei saa üle sellest, et kui ma jälle näen midagi, mis ta kirjutab, tahaks oiata ja juuksed peast välja kiskuda, sest selles on midagi tapvalt lamedat ja lääget.

    iga kord, kui ta jagab midagi (pool)ilukirjanduslikku, on see alati hästi nunnu, ilus ja kõik armastavad üksteist ja peategelane on tark ja kannatused ei loe midagi jne. no ja lisaks minu enda must lammas: ta armastab abstraktseid sõnu ja abstraktseid tegelasi. stiilis "elu ütles kangelasele". kui ma üritaks praegu lambist parodeerida, kukuks välja umbes

    "Inimene naeratas. "sa oled mu sõber, valu," ütles ta.
    "Keegi pole mind kunagi armastanud," ütles valu. "Kas ma võin sinu juurde jääda?"
    Inimene võttis ta sülle ja silitas.
    Valu tõmbas kassipojana kerra ja temast sai Ilu."

    Meesterahvas.

    VastaKustuta
  2. Kusjuures stilisatsiooni kui niisuguse vastu pole mul ka traagiliste lugude illustratsioonides midagi, aga... ütleme nii, et on stilisatsiooni, mis loos olevat tunnet toetab, ja stilisatsiooni, mis seda lamendab.

    Tove Janssonil on kõik pildid stiliseeritud, aga see ei tähenda, et nad ei oleks väljendusrikkad.

    VastaKustuta
  3. või noh, Edgar Valter näiteks ka.

    VastaKustuta
  4. Ei ole meesterahvas =)

    Aga jah. On stilisatsiooni, mis puudutab mind. Ja on seda, mis ei puuduta.

    VastaKustuta
  5. Armas, nunnu oilt on see tõesti, aga nii lääge ja ümmargune ja igav.

    VastaKustuta
  6. oleneb kontekstist ka, nt kui oleks nunnu lastejutu illustratsioon, siis oleks omal kohal.

    VastaKustuta
  7. (notsu. ma muidu ütleksin üht-teist su valujutu-paroodia kohta, aga ma ei taha siin avalikult kedagi halvustama hakata. Seda enam, et mitmes mõttes on ta ikkagi hea inimene ja tore ka. Lihtsalt ... ...)

    VastaKustuta
  8. pagan, ma olin vist liiga õel.

    VastaKustuta
  9. või õigemini, liiga äratuntav.

    VastaKustuta
  10. nah, ma ei tundnud ära sinu oma, mul on enda omagagi keeruline.

    VastaKustuta
  11. oh, tore, siis polnud ikka liiga läbipaistev.

    Mind hämmastab aga ikka mu enda tõukereaktsioon: kuidas esteetiline eriarvamus (lihtsamalt öeldes maitsevahe) kaalub üles üksmeele mitmes eetikaküsimuses.

    Aga võib-olla on asi ka minu puhul milleski sarnases, nagu sina kirjeldasid: maitseerinevus väljendab lihtsalt temperamendierinevust. Ehk siis klassika - "iseloomud ei sobi".

    VastaKustuta
  12. Ma kusjuures tean mõlemat inimest, nii toda, kelles postituses juttu ja tollest, kellest notsu räägib. Mitte kumbagi nüüd hästi ega süvitsi, aga tollega, kellest postitus on, hängisin ma võrdlemisi palju koos, kui ma umbkaudu poole noorem olin. Ja nagu temaga on mu kogemus üsna positiivne, kunagi tutvustas mulle ja teistele Liisi Ojamaa luulet ja värki. Esteetilised erinevused - võib-olla on, pole nagu sel tasemel väga kokku puutunud, ei tea nii täpselt. Pildid on sellised muinasjutu-esteetikast lähtuvad, Indigolapsed on ka midagi sinna suunda, omas stiilis täiesti töötavad mu jaoks.

    Mis puutub tollesse teise, siis üks õhtu ma läksin notsule külla ja kurtsin eriti üldsõnaliselt, kuidas veetsin aega just ühe inimese seltsis, kellega ma oleks nagu muist asjades nõus, aga kes kohutavalt närvidele käib. Ja notsu tundis ta umbes sellest kirjeldusest ära, mis tundus telepaatialähedase kogemusena.

    Pärast olen huvi pärast teistele ka sama kirjeldust andnud, et näha, kas teised ka nii lihtsalt ära tunnevad, aga pole juhtunud.

    Ma isegi ei tea täpselt mida ma ütelda tahan - äkki, et minu jaoks on need kaks inimest ikka väga erineva häirivusastmega. Või et naljakas, et ma mõlemat inimest tean?


    VastaKustuta
  13. Mhmh, minu oma on suht ok - me olime nii kaua sõbrad ja me ei saanuks seda ju olla, kui ta mingi esimesel pilgul talumatu oleks.
    Lihtsalt on mingi tase, kust mina lähen lennates edasi, ei pane tähele ka, et seal võiks mingi piir olla, aga talle enam ei meeldi, pöörame nüüd tagasi.

    VastaKustuta
  14. Kas see piir, mis ühe jaoks on, teise jaoks pole, tuli koos kunsti tehes?

    Aga Taliesin, ega see ainus kord ei ole, kui meil mingeid veidraid telepaatialaadseid nähtusid esinenud on, nt backupi mängides.

    VastaKustuta
  15. apropoo: ma katsetasin oma sõnadega umbes sama sisuga kirjeldust A. peal, tema tundis ära.

    VastaKustuta
  16. Oh, ma lähen elevile mõttest, et Taliesin teab meid mõlemaid - onju, see on välimuses ka, kuidas meil on erinev suhtumine äärmustesse? Kuidas mina ja ebamäärane pruun-rohekashall-hall-must üldse ei klapi, mul on ikka värvilised värvid seljas.
    Ja mulle meeldib meiki teha, tal oli vist oma pulmas selline kerge ja tagasihoidlik, muidu ei tule nagu meelde.

    Kunagi ta ostis mulle kleidiriide (me olime hästi punktuaalsed Beleriandi rahadega, aga no ühe kleidiriide kumbki saime endale - mis oli 300 000 kroonise eelarve juures tegelikult me ainus materiaalne tasu ja see oleks naljakas, kui poleks nii kurb) ja see oli PRUUN. Ma olin ikka päris toores hämmingus, sest seda olin ma talle ennemalt (nagu "ma lähen praegu meile kleidiriideid ostma, mis su soovid on?" "Kuule, vaata, et oleks enam-vähem hea kvaliteet, ikka looduslikku kudet ka sees ja et ei oleks pruun") küll öelnud, et no kõik muud värvid on veel, aga vat pruuni ma ei taha.

    Ok, asi lõppes sellega, et Tindarien tegi mulle sellest riidest eest lukuga kleidi ja ma kandsin seda suurte türkiissiniste kõrvarõngaste ja võltstürkiisidega käevõrudega ja leidsin, et ok, tegelt polegi nii vastik - aga et ta ostis pruuni riide, kui ma olin ÖELNUD, et mitte pruun, oli päris krdi veider ikka.
    ...
    /meenutused, meenutused

    VastaKustuta
  17. Ei, see piir (notsu) tuli elades.
    Phmt pärast Rongi, kui ma olin kangelaslikult teda mitte tülitanud oma hädadega, sest no lõpurase ju, ma ei tee ta elu raskemaks, oli Rong, ja siis läks nt 3 kuud mööda. Ok, et ta ei tulnud mind haiglasse vaatama, muutus mu jaoks märkimisväärseks alles siis, kui me olime tülli läinud ja tülli läksime just selle pealt, et tema oli üks neid "See oli sust ikka rämeisekas" ja "Ma ikka arvan, et sa tegelt ikka ootasid, et kõik nutavad ja kurvastavad", kui ma seletasin, et ma arvasin, et no teised mõned päevad nutavad, siis pühivad silmad ära ja elavad edasi õnnelikumalt, kui enne olla said.
    Ta nagu ei tunnetanudki ära, et ma mõtlen mingis teises helistikus üldse.

    VastaKustuta
  18. (Ja mul on siiamaani "hea on, et lahti sain".)

    VastaKustuta
  19. ma vist tahtsin ka külma värvi ja ses osas nagu isegi klappis - see oli siuke lillakaspruun riie.

    VastaKustuta
  20. see pruuni lugu tundub nagu õpikunäide sellest, kuidas eitavad-keelavad juhised ei toimi: ütled "ära keera vasakule" ja ainus, mis salvestub, on "vasakule".

    VastaKustuta
  21. Ma riiete koha pealt nii hästi ei oska ütelda, sest ma näen teid mõlemaid päris harva, ja kuidagi pole selle peale mõtelnud. No rollimängijate kokkutulekul nägin, aga see ei loe, sest noh, kostüümid. Aga see tundub loogiline küll, kui ma peaks seostama temaga mingeid toone, siis just selliseid, millega haldjas loodusesse ära kaoks - sellised tuhmid ja pehmed pruunid, hallid ja rohelised. Sihuke varjevärvus. Ja noh, sul on pigem mu mälu järgi sellised, noh, antivarjumisasjad - mustrid ja poolvärvitud juuksed ja värvid ja puha. Aga ma tõesti näen nii harva, ja ma kipun igal pool neid asju nägema, mida üteldakse seal olevat, nii et ma ei ole eriti usaldusväärne tunnistaja.

    (see pärastrongikommentaar on päris ränk, täitsa saan aru, kuidas pärast seda enam näha ei taha)

    VastaKustuta
  22. nüüd tuli mul pruuni kohta veel pähe, et eri inimesed näevad ja/või nimetavad värve väga erinevalt, sedavõrd, et meil pole tegelikult üldse võimalik teada saada, mida keegi teine mingi värvisõnaga mõtleb (ta võib, öeldes "sinine", osutada küll samale taevalapile, mida minagi siniseks pean, aga kust ma tean, kuidas ta sedasama laiku tajub?).

    Igatahes on selge, et kui panna hulk värvilisi ruudukesi ritta, siis eri inimesed rühmitaks need eri värvisõnade alla erinevalt.

    Sinise-rohelise vaidlused on üldiselt hästi tavalised, aga nt meie trupi kunstnik nimetab punaseks mh ka selliseid kangaid, mis minu arust on äärmisel juhul kastanipruunid. Roosaks kangaid, mis on minu arust hoopis oranžid. ja roheliseks mitte ainult kangast, mis mõne teise arust on sinine, vaid ka sellist, mis on mõne teise arust kollane.

    kusjuures tema samuti _põhimõtteliselt_ ei salli pruuni. ainult et siis paneb ta midagi selga, mis tema arust on punane või lilla ja on minu arust ikkagi üleni pruunis.

    VastaKustuta
  23. Jaa, värvide individuaalse taju üle olen korduvalt mõelnud =)

    VastaKustuta

Ma loen su sõnu, kui nad välja kirjutad ning avaldad!
Noh, paari erandiga.