neljapäev, 12. detsember 2019

Võtsin vist südamesse

Täna hommikul hakkas mind painama: mõne nädala eest ritsiku pool, kui ma läksin keema teemal "riietumise reeglid koolis", rääkis keegi (vbla ritsik ise?) kuidas Sütevaka gümna juhtsõnadeks on "Vabadus! Loovus! Vastutus!" ja et vastutus on sama tähtis kui need teised, ja kõneles sellise manitseva tooniga, nagu minu arust ei oleks. Vastutus tähtis.
Mis mõttes?! Nagu misMÕTTES? Teist sellist vastutamisguru ma ei teagi, kui mina olen! Mina olengi vastutamise kuninganna (ning see on halb asi!) ja just sellepärast olin ma tuliselt nt reeglite vastu kooliskäijate riietuses! Nii palju kergem oleks õlgu kehitada ja leida, et pisiasjad, pisiasjad, on reeglid, siis on, mis ma sekkun. Koolid on niigi jaburad kohad, piiravad riidereeglid on seal nagunii ju ebaolulised, sest nii palju muud on jamasti.
Aga kuna minul on vastutamisteema üle võlli sees, siis ma tunnen, et igal pool igal ajal on halbade tagajärgedega teod halvad ja sekku, väga väga naine, sekku ning paranda maailm ära!
Mu enesele meenutamine ja enesevalvamine käib teemas: "Maailm saab hakkama! Sina ei pea seda ära parandama! Ei ole iga murekoht ja jama sinu vastutus, ära tegele ometi sellega!"

Elik ma ei lähekski leili, kui ma ei üritaks vastutada, dohh.

See kalduvus liigselt vastutada on mu kirstunael ... ei, mis krdi kirstu, kremeerituna võtan ma oluliselt vähem ruumi ja ilma kirstuta aeda õunapuu alla, mis sellest rammu saaks, mind nagunii matta ei lubata.
Kalduvus vastutada on mu ... randmest läbi löödud ristinael? Ei, selle kohta on ka uurimus, et inimesed seoti risti külge kinni, sest naeltega lüües oleks varsti nende kämblaluud või randmes olevad luud katki murdunud, lihased poleks keha ammugi kinni hoidnud ja hukatav oleks ristilt alla sadanud. Või vähemalt kukkunud pea alaspidi.
Jah, ka see oleks kohutav ja ainult ettekujutamisestki saan ma valu kõhtu, aga no ilmselt teatud arvu proovimiste järel otsustati, et nii ei ole hea või midagi. Jätab lohaka mulje? Kasutati nööre.
(Muide. Miks minu arust Kristuse ristisurm ei olnud mingi suur asi: sedasi on hukatud nii palju inimesi asjaloos, see oli iga kord sama kohutav - aga kristlaste Jeesuse kannatustel oli vähemalt mingi mõte! Nende teiste, ohh, kümnete tuhandete, vbla ka saja tuhande omadel aga mitte. Neile oli kõik lihtsalt hirmus, hirmus, hirmus, sel polnud mitte mingit mõtet! Usu järgi Jeesuse valudel oli ning ta teadis seda samuti, nii et phmt läks tal HÄSTI võrreledes nende - teistega.)
...
No mingi hukatuslik nael igatahes.
Mul on seda krdi vastutust süles, seljas ja õlgadel. Paneme tähele, olukorras, kus ma teadlikult ja karmilt üritan end kogu aeg ja kõige eest vastutamast takistada.
Et mina ei märka, et vastutamine on teema?!?! Krt, kelleks mind peetakse?!

7 surmapattu (vt allolevaid silte postitusel) on teema seepärast, et selge uhkus. Tunne, et just mina pean maailma päästa üritama, see on minu vastutus.
Ja ei.
Ei ole, väga väga naine, pole sinu asigi mitte!

Krt, kui see oli ritsik ise (olid sina v?), ma olen ikka päris ... kuidas, kuidas on võimalik, et mu püsilugeja ei saa aru, milline jõlehirmus vastutaja ma olen??? 
Kui oli suvaline võõras kommentaator, siis on kama.
Välja arvatud, et kust, krt, ta selle idee, et mina ei taipa vastutada, võttis? Kui lollid saavad inimesed olla, pannes teise paika mingi omaenda uiu põhjal, ja arvates, et see mingi pädev asi on?
Ja ei (nagunii keegi mõtleb vaielda =P), mina ei tee nii. Ka need inimesed, kes on mu mittesallitud kommentaatorid, on pidanud väga mitu korda talumatud olema, enne kui ma otsustan, et seal allikast ei tule midagi joodavad, ainult solk ja mürk.
Et mina kedagi paika paneks, peab ta püsivalt sama rida ajama, korra või kahe pealt ei otsusta ma midagi.
(Ja samas kui inimese käitumises ilmnevad selged mustrid ja ta samas seletab, et seekord juhtus nii ja tookord naa ja kolmandal korral see ja neljandal korral too, aga TEGELIKULT on ta ikkagi usaldusväärne inimene, ma vaatan teda, suu lahti, sest KUI lolliks sa mind pead?!?! Nagu - nagu - ma annan väga palju võimalusi, sest ma tean, et asjad juhtuvad. Aga teatud hulga võimaluste järel ei saa enam salata, et see pole hulk juhuseid, vaid süsteemne "nii ongi".
Ja siis seletatakse hoolega lahti mingeid üksikjuhte ja ma olen õuduses, sest ok, teine võimalus peale "peab mind lollliks" on ju, et ta lollitab iseennast.)

(Ja see, sõbrad, sugulased ja vaenlased, niisama lugejad ja mõttega lugejad, on juba otseselt õudne.
Ma suudan kõike mõista (kuigi enamjaolt, kui ma hukka mõistan, ei ole see mõistmise puudumisest, vaid vastupidi, ma saan õudusega aru ja olen: "On, kurat, vaja nii juhm olla v????"), aga mitte enesepettust.
Selle ees jookseb mul juhe kokku.
Nagu ... ah? Nagu ... inimesed ei uurigi püsivalt iseennast ja teisi ja ei saa aru inimkäitumise põhiasjadest? Nagu .... AAAAAAAAAAAAAAAAPPIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII!!!!!!)



Aaa, seda nägin täna hommikul ja siis tuligi kõik meelde ja oeh, OEH!

26 kommentaari:

  1. Faktilise täpsuse mõttes olin see mina, kes seda kirjutas.

    VastaKustuta
  2. Klari on ise muidugi parem iseenda eest kõneleja, aga minu arust ei käinud tema kommentaar üldse sinu jutu kohta, vaid oli vastus Kauri kommentaarile, kes küsis, kuhu jäävad vabaduse kõrval muud voorused - mispeale Klari ütles, et ofkoors oli vastutus ka.

    Igatahes oli see komm Kauri kommentaari alla reply-ga pandud.

    kusjuures - tsiteerin, sest kui juba kellegi kommmentaaridest juttu on, siis parem las olla ühes kohas - selle eel oli Klari pannud kommentaari "mina käisin sellises koolis, kus riietusega eksperimenteerimine käis asja juurde. Meie kooli õpilased tunti linnapildis juba kaugelt ära 🙂 Mitte küll sellepärast, et keegi mukitud ja lakitud oleks olnud, suisa vastupidi – selliseid kaltsakaid mujal kindlasti ei leidunud ja mu ema hoidis kogu aeg ahastusest kahe käega pead kinni, kui mind nägi. Eriti humoorikas mu meelest oli veel see, et minu meelest tavakoolides ei olnud tol ajal (üheksakümnendatel) mingeid nõudeid riietusele, aga meil eragümnaasiumis olid… ja me olime ikkagi totaalsed kaltsakad 😀"

    Nii et, VVN, ma vaidlen küll, aga mitte sinu vastutuse üle, vaid hoopis selle koha pealt, et minu arust oli KLari jutus null kriitikat sinu pihta. Puhas täpsustus Kauri tarbeks, et "ära arva, et me ei vastutanud". Ega kõik kommentaatorid seal Ritsiku pool ju sinuga ei vaielnud, seal oli teistelgi omavahel ütlemist.

    VastaKustuta
  3. nii et mina ei saa hetkel aru, kust sa võtsid, et see kommentaar sinu suhtes vaenulik oli või üldse sinu kohta käis. Klari ju kiitis seal kommentaariumis oma kooliaja vabadust. ta ei paista oma blogist ka erilise teiste kritiseerijana silma.

    VastaKustuta
  4. vbla oli mingi teine kommentaar siis =) Lihtsalt samadest asjadest juttu. Ma üle ei hakka lugema, sest see tundub enesepiinamine =)
    Vabadus ja vastutus olid ju rohkem ka teemad kui vaid Klari jutus =)

    VastaKustuta
  5. See manitseja võisin vabalt mina olla.

    vvn, soovitan - ära mine leili selle pärast, millisena poolvõõrad inimesed sind tajuvad. Meie või kestahes teine - meil on sinust üsna kitsas vaade. Enamjaolt läbi su sõna - su kirjutiste, raamatute, luuletuste, mille iganes. Aga me ei tunne sind ennast, ei ole sinuga puuda soola ära söönud ega sinuga koos lapsi saanud ega sinuga koos õppinud-töötanud-toimetanud. Nii et teatud väärarvamused on paratamatud. Las nad siis olla. Eks?

    Ja ei, mina kindlasti ei analüüsi ennast lakkamatult, ega teisi inimesi ka.
    Miks ma peaks?

    Ja ma ei tea ka, mida see analüüsimine annaks. Kas see vähendab vigu, mida me suhtlemisel teeme? Kahtlen väga. Üle-analüüsimine pigem toodab neid juurde.

    Ehk siis. On ullikesed nagu mina, kes eksivad teistes inimestes, sest pole piisavalt mõelnud või süvenenud. On üle-analüüsijad, kes eksivad teistes inimestes, sest on endale peas mingid imetabased irreaalsed konstruktsioonid ehitanud. Ei ühe ega teise kategooria peale ei ole mõtet pahandada. Nad on, ja pahandamine ei kaota neid ära ega muuda neid paremaks, targemaks ega üldse mingisuguseks.

    VastaKustuta
  6. lihtsalt et Sütevaka gümnaasium on süütu, selle kooli hoiak esindab just sisuliselt sinu enda vaadet. ma ei tahtnud, et sa tõmbaks vee peale kommentaatorile, kes kedagi ei manitsenud.

    VastaKustuta
  7. aga mis poolvõõrastesse puutub, siis praegu on hea näide sellest, kuidas ja miks nad mingid veebikommentaatorid sind "näha" ei pruugi: sa panid mitu eri tooniga ja eri inimestele adresseeritud kommentaari oma peas kokku ja said nende autoritest mingi koondkuju, lihtsalt sellepärast, et nad olid sama postituse all. Samamoodi teevad ka teised, nii et ka sulle võib tulla mingit kriitikat, mis ei ole tglt mõeldud sulle, vaid mingile sellisele koondkujule.

    VastaKustuta
  8. (Mulle meeldib Sütevaka ka väga, ammu juba. Lihtsalt videos oli see loosung [mis on hea loosung] ja tuli jälle meelde.
    Üks mu lemmikinimese isa kursusekaaslaste seast õpetab seal oma 20 aastat juba ja teda on ka seal videos näha jms. Elik ma tõesti tean sellest ja hoolin.)

    VastaKustuta
  9. inimesi*

    Ei viitsi parandada.
    Või siis ei jaksa.
    See aastalõpp on raske, raske, ma otseselt märatsen internetis, nii et endal on ka hommikul jahmatav vaadata, mis kõik [sel hetkel täiesti ausalt] kirja sai - ja ometi on blogilugejad nii nunnud!

    VastaKustuta
  10. (Ikka tahan ütelda =)
    Ma ei arva, et ma tegin mingi koondkuju oma peas. Ma ei mäletanud, et Klari, aga põhmt jagasin inimesed "otseselt minu vastu" ja "ebamäärased" jaotustesse ja see oli mul meeles, et vastutuse ja vabaduse ja loovuse teema tõi välja keegi grupist "wbamäärased". Ja kuna mina olin tuimalt võitleja seal, siis et mul kellegagi õestumise tunnet ei tekkinud, ei üllata(nud) mind sugugi.
    Ma ei olnud selle peal väljas, et inimestega hästi läbi saada. Olin šokeeritud, et riietumisvabadust ei peeta iseenesestmõistetavaks heaks valikuks sugugi ka üsna ok-de inimeste arust ja phmt võtsingi hoiaku "misMÕTTES maailm siuke on?!?!"

    VastaKustuta
  11. nojah, aga Klari esindas seal laias laastus positsiooni, et "meil oli riietusvabadus ja meist tulid jumala toredad inimesed" ja "koolivormi puudumine ei tähenda vastutustundetust". Mis paigutab ta minu arust sama seisukoha kaitsjate hulka, mis sinagi. Vbla mitte sama kirglikult, aga ega kõiki ei huvitagi teiste inimeste seisukohad nii kõvasti, et selle pärast kirglikuks minna. Ja päris kindlasti ei olnud tal manitsevat tooni, mida sa talle (mitte nimepidi, aga kui Sütevaka-kommentaari autorile) ette heitsid, ja ammugi mitte sinu pihta.

    ja samamoodi võib keegi teine sorteerida kuskil veebis samamoodi inimesi lahtritesse "otse minu vastu" ja "ebamäärased" ning sina sattuda emba-kumba, kuigi su seisukohad ei klapi õieti kummagi lahtriga. Niimoodi see inimeste mittenägemine käibki.

    See ei ole siin praegu etteheide, et "kuidas sa inimesi tähele ei pane", pigem viitamine sellele, et poolvõõraste inimeste üksteisest eristamine ongi keeruline ja nad satuvadki sellistesse üldistavatesse lahtritesse, olenemata sellest, mida nad ise konkreetselt ütlesid. Mul oli seda praegu lihtsalt kergem tähele panna, sest minu jaoks on Klaril oma kindel kirjutajahääl olemas, nii et ta ei jookse mul suvaliste kommentaatoritega ühte laama kokku. Samuti ei juhtu mul seda sinu kirjutajahäälega, aga mingi võõramaga - vabalt.

    VastaKustuta
  12. seda sa ju ometi ei arva, et kui keegi ütleb oma seisukohti välja või esitab koolimälestusi, ja juhtub muu hulgas kasutama sõna "vastutus", ilma otsesõnu ütlemata "olen VVN-ga nõus ja pean teda vastutustundlikuks", tähendab see, et ta süüdistab sind vastutustundetuses? See oli Ritsiku blogi, seal ei olnud automaatset eeldust, et kõik peavad üldse sinu jutuga suhestuma. Mõni suhestus, mõni neist tegi seda vaenulikult, aga mitte kõik.

    VastaKustuta
  13. Mida Kaur ütles. Ja Notsu.

    Ja mul on kahju, et sul raske aastalõpp on. Pean pöidlad pihus, et uus aasta tuleks kergem ja ilusam.

    VastaKustuta
  14. Mul on sama häda, et kui miski netis üllatab, siis torman sõnadega kaklema. Mis on moodsas (st viimase 10 aasta) blogi-maailmas probleem, sest blogima on hakanud minust väga erinevad inimesed (sind, vvn, ma nende hulka ei arva, eksju!!!) ja mind üllatab pmst KÕIK.

    Pmst on valikud mitte lugeda või lugeda, aga ikkagi mitte kakelda. Super tüütu. :)

    VastaKustuta
  15. VVN, Kaur, see on põhjus, miks ma ennast Facebookist eemale hoian. Mitte sellepärast, et "appi, nad jälgivad mind" (kui tahavad, jälgivad nagunii), vaid sellepärast, et jube raske oleks iseendale pidurit panna, aga kui pidurit ei pane, siis enam muud ei saakski teha kui netis vaielda. Parem ei hakka oma tahtejõudu selle peale raiskama.

    VastaKustuta
  16. Mõistlik, väga mõistlik.

    Aga Facebookil on häid külgi ka.

    VastaKustuta
  17. on-on, aga nende tarvitamise jaoks saan ühe või teise abi paluda.

    vahel meelelahutuseks käin A. konto kaudu lugemas, ta ise ei viitsi, nii saab ka tema teada, mis tal seal toimub, sest ma jutustan talle asjad ümber või loen ette (kuni ta palub, et ma järele jätaks).

    VastaKustuta
  18. Nagu tavaliselt kipun alles siis tuppa astuma, kui teised juba lahkunud :D Jätan siiski enda arvamuse ka.

    VVN Mulle tundub, et üritad liialt analüüsida teiste ja enda iga lause, liigutuse sisu ja tagamõtteid. Valestimõistmisest ei räägigi, tihtipeale ütleme teeme midagi suht mõtlemata. Ei maksa võtta südamesse teiste inimeste arvamusi, oleme kõik erinevad ja mis siis. Olen ammu (juba enne interneti laiemat levikut) jõudnud veendumusele, et inimestel on äärmiselt erinevad "nende jaoks õiged" arusaamised maailma asjadest ja üksikisiku tasemel üritada neid endale meelepärases "õiges" suunas muuta on tuuleveskitega võitlemine. Sellega tegelevad poliitikud, et masse mõjutades valituks saada. Maailmaparandamise võib jätta Grete taolistele tegelastele, kes ei saa niikuinii aru, et sellest tolku pole (tänane kliimateemaline uudis hea tõestus) ;)

    Kellegi teise arvamust enda kohta tõsiselt võtta või isegi vaevuda seda analüüsida on ajaraiskamine. Korda läheb vaid juhul kui tegu minule tõepoolest tähtsa inimesega, need võin kahe käe näppudel üles lugeda. Seepärast ei lase end kunagi minu arust "lollidest" netikommentaaridest häirida. Kui aega ja viitsimist on juhin irooniliselt ja fakidele viidates tähelepanu tüüpide loogikavigadele. Eile muideks postitasin ühe EKRE tuttava E-valimiste vastase monoloogi juurde kommentaari viitega proua Kingo ekspertkomisjoni järeldustest :P

    Aga muidu "Don't worry, be happy" nagu Bob Marley laulis!
    Ja üks teine laulusalm ka:
    Take it easy, take it easy
    Don't let the sound of your own wheels drive you crazy
    Lighten up while you still can
    Don't even try to understand
    Just find a place to make your stand, and take it easy ;)

    VastaKustuta
  19. Ma ei "ürita analüüsida", mulle tundub mu komme inimesi vaadelda ja nende sisse näha üldinimlik. Pidin väga raskelt ja valusalt õppima, et ei. Enamik inimesi on teistsugused ja tõesti ei tea, mida ja miks nad teevad. Niimoodi nagu mina kõigele kogu aeg mõtlen, paljud, oo kui paljud ei tee.
    Tean nüüd. Aga ei tunne. Baasiliselt, tundetasandil, ei suuda mõista.

    Korrutan küll endale, et inimesed on lollakad, aga see hämmastab mind ikka ja ikka. Ja kui sisemiselt habras olla on, ongi tulemus käes.

    VastaKustuta
  20. Don't worry, be happy oli Bobby McFerrin.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. 😅ma tõesti ei peaks muusikavärki (milles täielik võhik olen) kommentaarides kasutama🙄

      Kustuta

Ma loen su sõnu, kui nad välja kirjutad ning avaldad!
Noh, paari erandiga.