kolmapäev, 21. jaanuar 2009

Kokanduspäevik vahelduse mõttes

Tegin kooki.
Noh, et tähistada ja nii.
Retsepti improviseerisin.
Kuramuse hea kook tuli. Pilti koogist ei ole, aga ega ilu olegi see, mida süiasse:

Retsept

sulata 100g võid
sega sisse 150 g suhkrut ja suur näputäis soola
sega sisse suur-suur sorts sidrunimahla (kes eelistab küpestuspulbrit sidrunimahla ja sooda segule, kasutagu sooda asemel seda ja unustagu sidrunimahl üldse ära)
ja 1 muna

Segatagu 175 ml jahu sisse umbes pool-3/4 tl soodat
lisatagu saadud kraam ülejäänud taignale
Siis läheb sisse 75-100g kookoshelbeid (võib asendada ka mandlijahuga).
ja 2-3 spl (hapu)koort

See on põhimõtteliselt taigen siis. Valad küpsetuspaberiga vormi, lõigud peale mingit mammu, mida armastad (mina lõikusin pirni nt).

Nüüd tuleb huvitav osa:
sulata 50 g võid
sega sisse 50-75 ml suhkrut
ja 1 munakollane (ma ise panin valge ka, aga süües tundus natuke liiga kohev see kate - igaühe oma asi, mismoodi tahate)
siis 2 suurt kuhjaga spl rasvast majoneesi (jogurtimajoneesid jms unusta heaga ära)
suur näpuotsanäis naturaalset vaniljet või selle puudumisel vähenda veidi suhkrukogust ja kasuta vaniljesuhkrut. Palju vanlijesuhkrut
1-2 spl (hapu)koort
Kes kookost väga armastab, võib seda katte sisse ka segada. Või siis veidi mandlijahu.

Vala saadud möga taignale laotatud puuvili-asjade peale.
Küpseta kuskil 125-150 juures kuni kattemöga hakkab ka kohati kollakaks-helepruunikaks tõmbama (tainas läheb rutem).

Ja täitsa uskumatu, kui hea koogi mingist majoneesi-kookose süreaalsusest saab.
Ma ütleks "jee, mina!" selle kohta suisa.

ja "jee, majonees!" kah.

2 kommentaari:

  1. Tegin kooki tosin aastat hiljem. Imeline.
    Kaks asja: ei tasu hakata sooda jahusse segamisega vaeva nägema, alguses või-suhkru-jne segusse segamine on ok (enne jahu panemist siis).
    Ja ahjukuumuse ma toona ilmselt panin "et jumala pärast kõrbema ei läheks". Nüüd: vabalt võib 180 kraadi ja umbes kolmveerand tundi arvestada. Siis on kõik kombes.
    Ja kolmandaks: seekord tegin ise pudrunuia abil puruks pekstud mandlitega kookoshelveste asemel.
    Imehea.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Veel: see kook läheb vähemalt esimesel päeval (edasi ei tea, pole veel värskelt meelesolevat kogemust) muudkui paremaks iga tunniga, mis seisab.

      Kustuta

Ma loen su sõnu, kui nad välja kirjutad ning avaldad!
Noh, paari erandiga.