teisipäev, 26. aprill 2011

Kirjutatud teksti anna mulle tänapäev

Olen umbes 100 korda kuulnud arutlusi teemal, kas kirjutatud uudised ja artiklid on minevik ja videolõigud meedia tulevik, kusjuures enamasti kalduvad arvamused sinnapoole, et noh, eks ta sinnapoole kisub jah.
Ja minul on väga kindel seisukoht, et ei, ei, ei, ei, EI. Palun ei!

Just praegu üritasin kuulata-vaadata "uue meedia" arvamuslugu helis ja pildis. Ja see oli nii aeglane, nii aeglane, nii talumatult aeglane!! Selle ajaga, kui ma kuulasin ära kaks minutit pika sissejuhatuse (mis enne pidi lisa-kaks-minutit üles laadima, et hakkimata joosta) oleks ma kogu selle kümneminutilise videolõigu tekstiosa jõudnud ammu läbi lugeda, asja üle natuke mõtiskleda ja uutele jahimaadele liikuda.
Ma ei suuda nii aeglaselt mõelda, kui inimesed räägivad! See on kohutav! Võigas! Talumatu! Mul hakkab NII IGAV oodates, kuni esitaja hingab või oma vanemaid tervitab või žestikuleerib, et ma lihtsalt jätan uudise pooleli.

Nii et andke palun mulle trükitud teksti!

Ja kuna mina ei ole maailma targim inimene, siis on teisi, kel seda veel rohkem tarvis läheb ja kes oleksid meedia videokujule üle kolides veel enam hädas.

***

Täna mänguväljakul

Õhus heljub suitsulõhn, kusagil lähikonnas tehakse lõket.
Väike poiss: "Ma nuusutasin oma särki. See lõhnab nagu... nagu mingi... nagu vana sardell!"

5 kommentaari:

  1. proovi mõnda teadusfilosoofilist teksti lugeda, 99% on ilge mull ja aiaaugu ümber keerutamine, selle asemel et kahe lausega oma mõte ära öelda. aga see ilmselt on selle eriala probleem.

    VastaKustuta
  2. ei ole, semiootika tegi sama asja. Kohati ajas täiesti naerma, kuidas saab ühte kummi venitada ja võõrsõnadega segada ja väga lihtsa mõtte 14-le piinavale leheküljele jagada.

    Aga ma eeldan, et see on kirjutajate häda.
    Mitte tekstiformaadi oma.

    VastaKustuta
  3. Noh, ja kõik selle video sisu oleks saanud ära öelda kümne (lühikese) rea kirjaliku tekstiga, kus ei korduks sarnane näide 24 korda.

    Cassandra v.a.

    See oleks nõudnud natuke ilukirjandusliku võimekust ja veel 5 (lühikest) rida.

    VastaKustuta
  4. muide.
    lugedes teie mõttevahetust, pean mina kahetsusega jätma osa infost vahele, sest ma ei taha heliga oma lapsi äratada, kes just magama jäid ning kõrvaklapid olen peitnud ära, et nad end juhtme abil üles ei pooks. Ja nii ma teada ei saanudki, mis see videolõik sisaldab. Nii et kuni subtiitrid pole kõrvade poolest väljakutsutute tarbeks kohustuslikud, seni mõni lihtsalt ei saagi kuulata-vaadata asju, mida võiks ka saada lugeda.

    VastaKustuta

Ma loen su sõnu, kui nad välja kirjutad ning avaldad!
Noh, paari erandiga.