kolmapäev, 28. november 2018

Algul hädaldan, siis vihastan

DISCLAIMER: Siin ma phmt hädaldan ja vingun praegu ja kui nüüd tuleb kommentaare "nii isekas, kuidas sa võid" või "võta end kokku ja ole tubli!", ma lihtsalt kustutan ära.

Valu ikka väsitab.
Mul ei ole selle kohta midagi uut öelda kui et näe, jälle kogen seda. Aint magaks kogu aeg, aga Poeglaps röögib (poolihääli, aga see on kõvasti valjem kui vaikus) arvuti taga, kuidas mäng vihkab teda ja miks, miks, miks?!
Ei, mul ei ole ka mingit probleemi, lihtsalt mu floksid ei õitse ja on november, midagi teha ei saa, praegu polegi floksiaeg, ja siis olen kurb seepärast.
Läheb üle. Aga on kurb.

Ma tahaks jalaga peksta, aga ei tea, keda või mida.
Ma olen valesti, olles mina, aga ei taha ka keegi teine olla - suht võimatu olukord.
Ok, hullult ponnistades suudan veel kaks meest välja mõelda, kellelt last küsida, aga nad ka nagunii pole nõus.
Mu poeg mängib fortnite'i ja räuskab, et see mäng vihkab teda, miks, miks, miks, ja mul on tunne, et mind vihkab elu, miks, miks, miks, mis on mõnevõrra hullem - aga teda "ei huvita".

Et ma tean, ma tean, lubasin 10 aastat ja neist pole neligi päriselt läbi, ma ei tee midagi endaga - aga see tunne, et sa oled kõigi jaoks valesti, et tegelt sind talutakse, sest kedagi paremat pole võtta, kas see ei käigi kõigil vahepeal peal? Kas tõesti on nii imelik tunda, et ilmselt oleks parem, kui mind olemas poleks?
Kui su poega ei huvita ja tütar elab mujal ja koera jalutaksid ja annaksid talle süüa ju teised ka, jee ta tänavale visataks või magama pandaks, kui lastel "niigi raske aeg on", kui sind ei taheta, kui sind ei vajata, sa lihtsalt - loksud ju?
Kas see "miks ma pingutan, kedagi ei huvita ju" on tõesti mingi HARULDANE asi v?

Aga elada ilma pingutamata ... ma tean, jutlustan seda kogu aeg. Ja siis tulevad inimesed ja ei ole minuga üldse rahul ja ma ei ole nende jutu järgi täiskasvanulik ega vastutustundlik ja olen isekas ja narstissistlik ja no MA EI SAA ARU, mis nende peades toimub, mida nad ette kujutavad.
Sest mina kipun alailma pingutama teiste heaks üle oma võimete, sest ma ju TAHAN, ja ma üritan endale piire ette seada lihtsalt sinna, kus ma tegelt ei taha, aga pingutamine teiste heaks on juba nii harjunud, et kipun seda automaatselt tegema. Kuidas see HALB on, et ma natuke ennast ka hoida katsun?
Vanadel kurbadel aegadel ma tundsin end kogu aeg süüdi, et miks ma rohkem ei teeni, miks ma oma ema mehele korteriüüri ei maksa, miks ma rohkem ei korista, paremini ei kirjuta, rohkem lastega ei tegele, parem tudeng ei ole, sportlikum ei ole, vähem ei kaalu - nüüd ma vähemalt saan aru, et kõike üks inimene ei suuda, see on normaalne, et kõike üksi ei suuda ja ei tee. Ja kui seda oodatakse, on probleem ootajal, mitte minul.
Nagu - ma üritasin KÕIKI õnnelikuks teha. Ja kui enam ei ürita, olen ISEKAS ja NARTSISSITLIK? Vabandust, aga äkki teeks vahelduseks teistpidi? Et kõik, kes on mult oodanud, et ma neid õnnelikumaks teeksin, tunneksid end süüdi ja halvasti, kui nad ei suuda mind õnnelikuks teha? Mitte et paha mina, miks ma üüri ei maksa (rohkem), vaid paha korteriomanik, miks ta minu meele järgi remonti ei tee (rohkem)? Millal on minu käest küsitud, mis mulle meeldiks, mitte eeldatud, et ma kõige eest tänulik olen ja räägitud, kuidas ma teen seda ja toda ebapiisavalt?

Oh, vihane on palju toredam olla kui kurb =P

Just, mitte mina ei ole halb inimene, kui keegi ei hinda mind aktiivselt, vaid fakk need teised, kui nad mind hinnata ei mõista!
Huh, jaa =)

Ma selle vihaga võiksin midagi teha kohe.
Oh, tean!
Kunagi avaldasin luulekogu. Helen tegi sellele viimase peal kujunduse.
Kriitikud suht (väga?) kiitsid seda, oli ka Betti Alveri preemia nominent. Ma elasin usus, et keegi seda ei osta ega loe, sest tagasiside kirjastuselt oli, et aastaga on müüdud 32 eksemplari või midagi.
Aga mõned aastad tagasi juba väitsid inimesed, et raamatupoodidest on otsas.
Mõtsin, et eks kirjastus loobus neid laiali vedamast lihtsalt, olgu - aga kuskil aasta eest avastasin, et Hermese koduleht ka ütleb, et "läbi müüdud".
(Muidu on see arvustuste lugemiseks nüüd parim koht, sest enamik vanu linke on praeguseks tummad.)

Aga! Minu käes on veel viis täiesti uut ja lugemata praakeksemplari, sest algul trükiti neid täistiraaž, kuid siis selgus, et mu lemmikluuletuse keskel on leheküljed vahetusse läinud, luuletus algab lõpust ja siis tuleb algus. Tehti siis uus tiraaž (kuna mu isa ja mu ema mees maksid kirjastusele avaldamise eest, oli korralik tulemus neile kohustus), aga meie kätte jäi nii palju praaki, kui küsisime.

Kui keegi, kes on võimeline ühe luuletuse jagu vales järjekorras lehekülgi lugema, tahaks sihukest luulekogu endale koju, siis kui ta saadaks aadressil murumuna ät gmail punkt com oma kontaktid (linn, pakiautomaat, oma telefoninumber), ma detsembri jooksul saadaksin need kogud laiali.
Siia postituse alla võib ka öelda, et saatsid kontaktid, sest mul on neid praakeksemplare siiski ainult viis ja oma märgades unenägudes ma näen kümmet innukat luulehuvilist kohe tormamas ja mina siis pilgutaksin abitult silmi ja mõtleksin, kust veel 5 eksekat välja võluda.

Küsisin kohe neti teel last ka.
Pakkumine olla väga ootamatu, aga huvitav.
Lubati järele mõelda.

27 kommentaari:

  1. Ma tundsin samasugust viha ja kurbust nädal tagasi. Mul põhjustab pms seda, muul ajal on elu täitsa tehtav.
    Kui sa viha ja kurbust nii intensiivselt tunned, kas siis vahepeal köetav intensiivne rõõm asju ei tasakaalusta?

    VastaKustuta
  2. Ma nii väga hoian pöidlaid viimase lõigu asjus :). Muus osas ... ma enne poleks ehk sinust lõpuni aru saanud, aga lõpetasin just mõnda aega tagasi suhte, kus ma oleksin lõpuks peaaegu uskuma jäänud, et ma olengi üleni valesti ja nüüd - mõistan sind imehästi. Ja ei saa aru, miks, miks ometi ma nii kaua venitasin ... inimene võib ikka issanda loll olla koos kõigi nende trafaretsete põhjustega, et lapsele pere jne ... õnneks vähemalt antud juhul ei võrdu mölakas mees automaatselt halva isaga ja minul on niiiiiipalju parem, et lihtsalt uskumatu. Aga vihaseks saan ikka, kui tagasi mõtlen, et kuidas, kuidas te saite mulle korduvalt ja korduvalt öelda, et ma olen valesti, samal ajal kui mina pingutasin nii et veri ninast väljas ja te ei tulnud mulle isegi poolele teele vastu???

    VastaKustuta
  3. Tookord jäigi uuesti kommenteerima tulemata, aga kuna nüüd on jälle sarnane teema õhus, siis pani mõtted jooksma ja kirjutan uuesti.
    Nartsitsismis ja enesekeskuses ja mitte piisavalt pingutamises süüdistamise kohta niisiis.
    Minu kogemused on sellised, et üks tüüp inimesi, kes teisi eneseimetlemises või enesekesksuses süüdistavad on need, kes ei oska üldse endaga rahul olla või ennast väärtustada, ja siis inimesed, kes seda teevad, lihtsalt häirivad neid nii tugevalt. Mind on süüdistatud haiglases eneseimetlemises siis, kui julgesin oma ülekaalu juures ennast ilusaks pidada ja seda tegi inimene, kes hoolimata oma pea alakaalu piiril olemisest end paksuks pidas. Või siis egoismis süüdistatud väite eest, et "iga inimene peaks kellelegi maailmas olema kõige tähtsam ja olulisem ning see inimene peakski olema see inimene ise, sest miks sellist asja teistelt oodata".

    Mitte piisav või valesti olemise kohta - on mingi hulk inimesi, kes ei oska ennast üldse teise kingadesse panna või enda ninaotsast kaugemale näha ja veidral kombel kipuvad needsamad inimesed teisi just selles patus süüdistama. Nii jabur kui see ka ei tunduks. Aga siis ebakindlamad meist arvavadki, et neil on ehk õigus. Mina näiteks alati.. olemata sellest kui jaburates asjades mind süüdistatakse.. ikkagi seisatan hetkeks ja mõtleb, et äkki ongi nii. Õnneks juba vähem, aga ma olen kunagi vabandust palunud ja anunud siis, kui mu tollane peika oli minu peale solvunud ja pahane.. sest ta sõidutas mind koju, kui mul parasjagu oli suur mure ja hirm ja paanika ühe terviseprobleemi pärast, mille analüüside vastuseid ma järgmiseks hommikuks ootasin.. tema ainus nõu mulle oli, et "rahune maha ja ära mõtle selle peale".. mille peale mina siis lihtsalt vaikisin, sest ma kartsin, et kui ma veel suu lahti teen, siis ma lihtsalt hakkan nutma ja lähen paanikasse ja siis ta ärritub veel rohkem.... ja siis pärast arvas nimetatud peika, et ma olin väga nõme, et ma need pool tundi vestlust üleval ei hoidnud ja vaikisin, et tal oli väga nõme tunne niimoodi sõita ja et üleüldse ta on nüüd solvunud... ja ma tõesti ARVASINGI tol hetkel et tal on õigus niimoodi pahane olla.

    Ehk et jah. Paljud inimesed on lollakad ja ei vaevugi üldse teiste vaatenurgast midagi nägema ja sinna ei ole teha midagi. Aga see ei tähenda, et neil oleks õigus.

    VastaKustuta
  4. Saatsin Sulle luulekogu soovi postkasti. Poogna ajal fännasin Sind. Plaanis on ka Sinu teised teosed ette võtta.
    Sa oled äge inimene ja teistmoodi mõelda ei ole põhjust.

    VastaKustuta
  5. Tahtsin veel lisada seda, et hästi paljud sellised inimeste negatiivsed hinnangud tulenevad lihtsalt ka sellest, et kui julgeda teha kuidagi neist teistmoodi, siis võetakse seda isiklikult nende elu kritiseerimisena. Paljud inimesed tahavad uskuda, et nad elavad kõige õigemal moel ja et isegi kui nad pole õnnelikud või rahul siis nad vähemalt elavad õigesti. Ja kui siis keegi teine julgeb elada teistmoodi ja sealjuures veel rahul ka olla, siis no see on katastroof ja tuleb ikka inimene paika panna kuidagi. Näiteks süüdistades, et inimene on egoist või muidu imelik. Ja need süüdistused ei pruugi üldse vastata mingile loogikale või mingitele üldtõdedele või no üldse millelegi tõsiseltvõetavale, mistõttu ei peaks neid ka kuigi tõsiselt võtma.
    Mind näiteks on inimene, kes oma lapsed nö. kogemata sai, süüdistanud selles, et mina, kes ma püüan peret planeerida ja enne end majanduslikult kindlustada jne, tegelikult ei hooli lastest, et kui ma hooliks, siis mind ei huvitaks see, et kas ma valmistun ette või mitte.
    (Mis ei tähenda sugugi, et mina jällegi heidaks siis midagi ette neile, kes ei valmistu.. sessuhtes, et igaüks teeb nii nagu õigeks arvab.. mina lihtsalt olen suur ette muretseja ja vajan enda jaoks kasvõi kunstlikku turvatunnet, mida planeerimine annab).

    Ehk et jutu mõte on see, et sa võid oma elu elada ükskõik kuidas ja kui hästi.. ikkagi on olemas need, kes arvavad, et elama peaks kuidagi teisiti.

    VastaKustuta
  6. Aga mida su poeg tegema peaks, et sul oleks parem? Selles mõttes, et kümneaastase õlule ei saagi ju panna vastutust oma ema vaimse heaolu eest, see oleks mõeldamatu, sama hästi võiks oodata, et Totoro end selle pärast kuidagi paremini üleval peaks või vähem pissile tahaks, et sul halb on olla (kuigi täiskasvanud koerad saavad üllatavalt hästi aru sellest, kui inimesel on kehv tuju ja vähem kannatust igasugu rihmasikutamise jms suhtes). Praegu tundub, et su pojal on ilmselt ka raske ja ta ei oska seda kuidagi välja elada - ja sinu valule ei oska ka kuidagi reageerida. Selles mõttes kahju inimestest, kellel on raske, aga midagi muuta ei saa.

    (Korteriomanikuna ei saa mitte ütlemata jätta, et üüri teema on muidugi selles mõttes erinev, et kui inimene korterit omab, võib ta selle eest soovi korral ka tuhat eurot kuus üüri küsida ja kui inimene seda maksta ei taha, on tal õigus välja kolida - aga pole õigust seal edasi elada ja õlgu kehitades öelda, et ta ei maksa rohkem kui kümme eurot kuus, sest see on tema meelest õiglane hind. Siin on siiski selge omandisuhe. No umbes nii, et kui sa oled endale koera võtnud, ei ole sul õigust eeldada, et hoopis naaber temaga jalutamas käib või et keegi teine tema eest hoolitseb, kuigi alati on tore, kui keegi aitab.)

    VastaKustuta
  7. (Jaa, aga kui see korteriomanik on sinuga lähihõimluses ehk su ema abikaasa ja mingit üürilepingut pole, lihtsalt et ta põrnitseb sind süüdistavalt ja ohib, kui raske tal rahaliselt on ja kas sa tõesti ei võiks vähemalt nii ja nii palju maksta, on natuke teine teema.)
    (Ja tegelt ma ootan oma pojalt, et ta ei röögiks korduvalt ja korduvalt, isegi mitte poolihääli, kui ma magan =) Sellest piisaks. Üks kord veel, isegi kaks, aga mitte kümme minutit järjest - ja siis kümne minuti pärast VEEL kümme minutit. Ja kui ma kaeblen, siis läbi pisarate ja nutu "Ei huvita!" on lapselt mõistetav, ent siiski ebameeldiv reaktsioon.)

    Muidu: jai, mul on juba parem =)

    VastaKustuta
  8. (Sest K-ga on parem, me ju ikka räägime ja ... noh, on parem. Tema arvas, et mina tahan midagi muud kui tegelt ja mina arvasin, et mind lükati veel täielikumalt tagasi ja ... Ühesõnaga "parem".)

    VastaKustuta
  9. vabandust, kui see on liigne torkimine, aga mind hakkas huvitama, kas lisaks teiste inimestega seotud asjadele on mingeid jõnkse ka su AD-de võtmise režiimis?

    muidu - see, mida Liis kirjutas, meenutab kohe seda, mida A. mulle räägib: "sa ei saa teiste vastu parem olla kui iseenda vastu, see on tehniliselt võimatu." Pidades silmas seda, et kui ma endale mingeid tundeid vms asju ei luba, siis isegi kui ma "ametlikult" neid teiste luban, on seal sel juhul mingi üleolevus vms reservatsioon sees.

    VastaKustuta
  10. Nope, võtan järjepidevalt ja midagi muutmata.

    VastaKustuta
  11. muidu: kas sul tuleb see tunne, et sa oled valesti ja maailm saaks paremini ilma hakkama, eriti just siis, kui sind on tabanud mingi valus pettumus või elu on parajasti raske?

    Ma ise märkan enda juures midagi sellist - à la miski läheb untsu ja pealekauba on peavalu jne, mille peale mul tuleb väga kiiresti tunne, et ma olen nõme ja keegi mind ei armasta ja kui armastavad, siis valesti teevad.

    Praegu, kui ma selle siia välja kirjutasin, tuli suur kahtlus, et järsku on see introjektsioon. Et kui ma tunnen maailma vastu viha või pettumust, siis tundub mulle, et nii ei tohi tunda, mispeale ma viskan need tunded lärtsti enda pihta. Sest enda pihta ju võib, eksole, onju, mhmh.

    Selles mõttes on su vihastamine eluterve: lõpetasid frustratsiooni suunamise enda vastu ja suunasid sinna, kuhu see spontaanselt oleks minema pidanudki.

    VastaKustuta
  12. tldr: "mul on sitt" ei tähenda tegelikult "mina olen sitt".

    VastaKustuta
  13. sa oled tarkust nii silmini täis, et see pressib kõrvades ka välja.
    A) muidugi
    B) ossa, on vist jah

    Kui sa vist kahel korral minevikus poleks kaheldavat (ma mõtsin, et mkmm, vist on ikka teistmoodi) juttu ajanud, mul tuleks tuim leppimine, et notsu teab KÕIKE ja mida siin enam keegi teine ... =P

    VastaKustuta
  14. ei tea. pooli asjugi. hoidku selle eest.

    VastaKustuta
  15. Seepeale tuli mul tahtmine postitada link lauluga, mis räägib sellest, et hullus on ainus, mis elus õnnelikuks teeb. Väga barokne sentiment muidugi.

    https://www.youtube.com/watch?v=62aTwCnb2eA

    VastaKustuta
  16. tekst:
    Yo soy la locura
    la que sola infundo
    placer y dulzura
    y contento al mundo

    Sirven a mi nombre
    todos mucho o poco,
    y no, no hay hombre
    que plense ser loco.

    Sirven a mi nombre
    todos mucho o poco,
    y no, no hay hombre
    que plense ser loco.

    Kiire ja suvakas tõlge:

    ma olen hullus, kes ma ainsana valan maailma rõõmu, mõnu ja rahuolu.

    Mu nime teenivad kõik rohkem või vähem,
    ja ei leidu inimest, kes end ise hulluks peaks.

    VastaKustuta
  17. Kiirustage, kodanikud luulehuvilised! Kaks praakkogu on veel pakkuda!

    VastaKustuta
  18. Jagad tasuta luulekogu... Olen huvitet. Olen kunagi laenutanud ja lugenud, aga see oli nii ammu, et suurt ei mäleta sellest. Ingvar

    VastaKustuta
  19. Olgu öeldud, et ma kujundasin seda raamatut päris kaua ja siiani vaatan tehtud tööd rahulolevalt.

    VastaKustuta
  20. Viimane kogu! Ei mina ega Helen-tumen tunne tema pärast häbi ka peaaegu 10 aastat hiljem! Kes saab! KES?!

    VastaKustuta
  21. (muidu: Ingvar, saada mulle oma kontaktid ka, eks =) )

    VastaKustuta
  22. Kõik kogud broneeritud =)
    JAI, keegi tahab!

    VastaKustuta
  23. Võtan järjekorda kui mingil põhjusel peaks 1 luulekogu üle jääma/ vabanema ! :)

    VastaKustuta
  24. See notsu avastus - et kui mul on halb olla, hakkan ennast halvustama - seletab jälle NII PALJU.
    Muuseas seda, et kui mul on halb olla ja keegi teine mind halvustab ("sa peaksid ikka nii, nagu sa praegu teed, ei sobi") ma a) usun b) püüan parem olla lootuses, et mul parem hakkab c) kui enam parem olla ei suuda (vt aeg enne Rongi, ma hakkan öökima mõtest, KUI _tubli_ ma olin), ei olegi mingit lootust. Siis ongi "mul oleks parem mitte olemas olla, kellelgi ei ole minu olemasolust ju parem".

    Ja seepärast ma siiamaani reageerin halvustamisele valuliselt. Sest kui mul on halb, ma nagunii ütlen endale halvasti. x 46. Ja kui siis keegi teine tuleb ka sama jutuga, mitte ei ütle "sa oled hästi, sa teed oivalisi asju, sa oled ilus ja teed häid kooke, kirjutad nagu kulda ning kätekõverdusi ka sitaks", ma arvanm - ja arvan siiralt - et keegi ei märka, mida ma hästi teen, see ei loe, ainult vajakajäämisi.

    Ja siis mul ei ole enam lootust. ERITI kui see, kes ei märka head, on mu sõber või lähedane perekonnaliige - sest no kes veel mu häid külgi peaks nägema, eks.

    Aga samas karikate emand postitas hajameelselt taas ühe mulle väga tähendusliku mõttetera. Mille mõte oli, et vajadusest ja ootusest, et keegi aitab sind kokku lappida ja tervikuks teha, vabanemiseks on vaja mitte end katki teha. Teha ainult seda, mis meeldib, mis hea on - ja siis ei ole ka haavu, mille parandamist vajada.
    Ergo sa ei oota enam teistelt abi ja ei saa rämedalt haiget, kui nad su haavade kallal valesti teevad. Sest haavu pole.
    Ärge tehke end katki!
    Triinu, ära tee end katki!

    VastaKustuta
  25. Tere,
    anname välja igasuguseid laene nagu õppelaen, võlalaen, ärilaen, isiklik laen ja muud. Kas otsite lihtsat ja kiiret laenu? Kui jah, olete nüüd õiges kohas, kus saate oma laenu ilma pikema viivituseta edukalt vastu võtta, oleme usaldusväärsed ja kompetentsed kõigi oma hinnatud klientide suhtes.

    Märkus. Kõigil uutel laenutaotlejatel tuleks lisateabe saamiseks pöörduda e-posti aadressi kaudu: zenithparkloanfunds@outlook.com

    Moto: Teie usaldus ja õnn on meie vaesus.

    Jumal õnnistagu.

    VastaKustuta

Ma loen su sõnu, kui nad välja kirjutad ning avaldad!
Noh, paari erandiga.