reede, 8. märts 2024

Mis värk on tahtmiste ja vajamistega

Och, mõtlesin välja, mis värk on mul vajamiste ja tahtmistega ja mille pärast ma ei taha midagi, mida ei vaja.
Sama loogika, miks ma raudselt veendunud olen, et kui asi töötab, pole vaja seda parandada. 
Ma ei jaksa. Elada elu nii, et parandad ainult seda, mis katki ja mille puudumine kohutav, on raske. Aga hakata sinna veel mingeid lilli ja liblikaid juurde panema, et tundub hea mõttena ja võiks ju? Mis te teete nalja või?! Elu on niigi raske, tegemata lisaks mingeid plaane, hankimata lisaks mingeid ebavajalikke asju, kulutamata lisaks mingit energiat! Kust krt peaks võtma mingitki huvi asjade või inimeste vastu, keda/mida mul konkreetselt vaja pole?! Mida?!

Ma ei saagi aru tahtmisest asjade järgi, mida vaja pole. Kui mul juba käivad neelud kuskile suunda, mul on seda midagi vaja. Sest niisama tahta? Pole minu teema.

Tahtmine võtab jõudu ja mul pole seda üle millegi jaoks, mis mu elu paremaks ei teeks. 
Paneme tähele, et isegi neid asju (inimesi), mida vajan, ma vahel ei saa. Ok, pooltel kordadel ei saa. Siis on ka maailma lõpp käes. Võin välja kannatada, ent kerge see küll pole.

Aga kui elamine ei ole raske, kui elamine ise on täiesti tore, kujunebki välja hoopis teistsugune suhtumine tahtmisse ja vajamisse. Siis võibki eelistada tahtmist - sest vajamine on liiga meeleheitlik.

Mina samas suhtun nii, et tahtmine on mingi loid tunne, mis kuhugi ei vii ja midagi ei eelda. Kui ma tahan veisesinki, aga pole, on ainult muna ja majoneesi, ma keedan muna, segan seda majoneesiga ja probleem lahendatud, sest kui kõht täis, ega ma mingeid söögiasju enam vaja ju. Taha ju. Jah, helbepudruga veisesingiisu ei rahulda, aga muna ajab juba asja ära.
Mu isud on ka väga taltunud, muidugi. 25 aastat tagasi ma sõingi liitrise jäätise korraga ära, sest mul oli selle järgi nii suur isu. Nüüd ma enam ei näljuta ennast ja mingeid selliseid hulle vajadusi pole. 

Mõistusega olen omaks võtnud, et olen maailmaimelik. Aga tunnetega ikka arvan, et teised on nagu mina, ainult peidavad seda paremini, ja hämmastun. Ent tegelt on loogiline: kui ma kunagi ei ole jaksanud pooltki seda, mis levinud, kuid sundinud end teistega sama palju tegema ja suutma, mul kujuneski välja hoopis teine maailmavaade. Sest mul oli vaja (he-he) hoopis teisiti suhtuda, hoopis teisiti end hinnata ja kaht korraga - mõelda nagu "teised" ja tegutseda nagu "teised" lihtsalt ei saanud. 

Ma nõudsin endalt ikka hirmsasti. Kust ma võtsin, et nii on vaja? No ikka kodunt kaasa saadud. "Meeldi kõigile, tee kõik õnnelikuks, kui sa seda ei suuda ja grammigi ainult enda õnne nimel tegutsed, oled isekas!" 
Reageerin siiamaani teravalt, kui keegi jälle ütleb, et isekas olen. Viimasest korrast on küll aastaid möödas, ent ma ei arva, et inimesed on ümber mõelnud. Ma arvan, et nad (te) lihtsalt ei ütle välja, sest on selgeks saanud, et keegi ei võida midagi, kui mul olemine halvaks teha. 
Mis on õige. Keegi ei võida. 
Võibolla loevad ametlikud diagnoosid ja puuded jne ka. Kui ikka arstid ütlevad, et minuga on halvasti, küllap siis ongi - kuigi ma pidin spetsiaalselt arste mööda käima ja end tagasilöökidest mitte heidutada laskma, et lõpuks ametlikud diagnoosid välja võidelda. Väga nõrk ja hädine inimene poleks seda suutnud.
Mina suutsin. Võitleja. Ja selle peale inimesed usuvad, et mul on päriselt ka raske?
Ohjah. 

Täna õhtul tunnen end paremini. Olen rollimängijate kokkutulekust vist taastumas. Isegi tõlkisin lehekülje, sest ma lubasin poole märtsi ajal selle valmis saada ja niisiis ON VAJA teha. 
Jee mina. 
Aga ma tõesti rohkem ei jaksa. Midagi tahta veel? Pfffff ...

* Aaa, seda vist peaks ka mainima, et kuna ma eeldan kõiki olevat nagu mina, tahaksin olla vajatud, mitte tahetud. Sest mis on tahtmine minu maailmas? "Nojah, oleks tore - aga kes viitsib selle nimel vaeva näha?!"

10 kommentaari:

  1. Mind kõnetas see "tahtmine nõuab energiat"-asi samal põhjusel, et vajadus on eluvajalik, tahtmine juba luksus. Ja jõuvarud on ka mul piiratud.
    Aga väga energiliste inimeste surve ja halvustamise tõrjumine on ka väga suur jõu- ja eluraiskaja. Paljud sellega hakkama ei saagi - lihtsam ja vähem piinarikas on teiste tahtmisi täita, kui oma vajadusi yldse nähagi, selle peale tulemisekski ei jää neil vaba jõudu yle.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Nii on. Isiklikult pikalt kogetud - kergem on teha, mida teised tahavad. Selleks, et aru saada, mida MINA tahan, peab aja maha võtma ja asja tunnetama ja ning selle üle mõtlema.

      Kustuta
  2. Jäin oma definitsioonide üle mõtlema. Leidsin, et kui ma kõnelen oma vajaduste täitmisest, siis ignoreerin enamasti neid vajadusi, mis ei ole hetkefunktsiooni täitmiseks otse hädavajalikud, kuigi pikas perspektiivis on. Pmst kõike, mis ellu vähegi rõõmu toob. Söök astronaudi tuubist täpselt niipalju, et ära ei sureks, kõik liigutused optimeeritud selle peale, et hädavajalikud ülesanded ära täita.

    Nagu ma ütlesin, pikas perspektiivis ei suuda niiviisi ka hädavajalikke ülesandeid ära täita, aga mul ei seisa see meeles. Ma liigitan pmst igasuguse enda eest hoolitsemise, mis ületab eluksvajalike kalorite sisestamist ja peldikuskäimist, juba tahtmise alla. Panna selga midagi, mis hädapärast kehatemperatuuri hoiaks ja veel ei haise - vajadus. Panna selga midagi, mis mulle meeldib ka - tahtmine. Süüa sööki, mis maitseb - tahtmine. Mistahes kultuur (lugemine, muusika) - tahtmine.

    ühesõnaga, minu definitsiooni järgi on elu, kus ainult vajadused on täidetud, minimaalne ellujäämine, täites oma ülesanded ära (mida on vaja neil, kes MIND vajavad). See minimaalne ellujäämine ainsagi rõõmuta, mida VVN iseenesest mõttekaks ei pea.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. kui mul viimati selline ellujäämisperiood oli, siis kippusin ma isegi magamise "tahtmiste" alla liigitama. sest jalg ju jala ette tõuseb ka ilma magamata? ma suudan teha vajalikud telefonikõned ja tööjupid ka ilma magamata? tähendab, uni ei ole vajadus, vaid tahtmine.

      ärge järele tehke.

      Kustuta
    2. pmst on elu, kus ma täidan endal ainult vajadusi, mitte tahtmisi, selline elu, kus ma teen ainult seda, mida PEAB. ja PEAB sõltub siis peamiselt teiste vajadustest v tahtmistest.

      mistõttu ongi minu jaoks väga õudne, kui keegi mind vajab. see tähendab kohe, et ma ei tohi enam enda heaks midagi peale napi ellujäämise teha, kui selle teise vajadused on täitmata.

      Kustuta
    3. issake.
      Jaa, see oleks jube.
      Minu jaoks on "vajadus" ka see, kui miski annab elule elatavuse maigu juurde, tahtmine aga see, mis elatavusele veel vinti peale keeraks. No et oleks tore, aga vaja ei ole. Umbes et K pakkus, et kingib mulle fäänsi kohvimasina. Kohvi ma saan niigi teha, mul seda otseselt vaja ei ole, aga vbla oleks tore edevamat kohvi juua.

      Kustuta
    4. Nii et me oleme palju aastaid pidanud väitlust, kus terminid defineerimata, ja ei saanudki üksteisest aru!
      Oh, kui see vaid poleks analoogia sellega, kuidas maailmas üldse asjad käivad :P

      Kustuta
    5. Notsu sõnastas ära asja, mille rütmis elades ma seda ise ei oska. Asjad mida vajan (söök, kehakate, mis mind liputamise süüdistusest säästaks ja kui veab, siis uni) ning asjad mida tahan (hea söök, mõnus rõivas ja sügav uni).
      Kõik sellest väljaspool olev on midagi, mida teised tahavad ning teiste soovid ei hooli minu vajaduste täitumise tasemest.
      Ja samas olen ma omasuguste seas social butterfly.

      Kustuta
    6. Mõtlesin järele.
      Minu jaoks pole teie vajaduste ja tahtmiste vahelist piiri olemas.
      Ehk siis mu ellujäämise piir lähebki sealt, et elada peab tore olema, muidu mina ei mängi.

      Kustuta
    7. hehe, meil kõigil on oma toredused, ilma milleta elu on väärtusetu virelemine.

      Kustuta

Ma loen su sõnu, kui nad välja kirjutad ning avaldad!
Noh, paari erandiga.