teisipäev, 26. november 2013

Kas su tõeline jumal on see, keda teenid - või see, keda armastad?

Valge lume kriuksudes saabaste all sammun hämaruses raamatukogust koju.
Kott täis igasuguseid selliseid asju nagu jahu, munad ja või, piparkoogivürtsid ja suhkrusiirup ja veel hästi palju võid. Ja vahukoor. Ning uued raamatud.
Tuul kisub juukseid, mis on ammu juba liiga pikad ning igatepidi kahus, ja õlgu ei huvita üldse, et ma peaksin kaitseväe punktide meelest suurepärases vormis olema.
Nad valutavad.

Koduaken paistab, aga ses pole puhkust. Nii palju on teha.

Kurnatud hetkepalves viskan pea kuklasse, silmad puuladvusse ja mõtlen: Oh, mu loomingu jumal ja mu emaduse jumalatar, toitja ja õppur ja jooksja ja armastaja, Dionysos ja Demeter, Athena ja Artemis ja kes te kõik olete... Ma ju annan kõik, mis mul on. Ja teie olete mulle nii palju andnud. Aga ma ei suuda, ma ei suuda seda kõike ära hallata, seda on liiga palju!

Ja ma peaaegu näen, igasuguse omapoolse plaani või teadliku kujutluseta, kuidas taevasse sähvatab oranž mehepea, põlevad juuksed ja habe kui leegitsev loojang, ning naer lai nagu põrgusuu.

"Ma tean," ütleb Loki ja kaob.

5 kommentaari:

  1. See oli jälle nii hea! Ma nägin teda peaaegu nagu ise!

    Siin on veel valikuid: http://www.hot.ee/mayapeople/text/jumalad.htm

    VastaKustuta
  2. Khm. Minu labane mehelik mõtteviis ütleb, et kui naine end lille lööb, siis kellegi või kellegi saamise jaoks. Sinu kaitseväe punktid on ka lille löömine, veidral viisil küll, a siiski. Nii et konverteeri nad nüüd kiiresti valgeks printsiks ümber ja ongi korras, vähemalt kodutööde ja laste logistika mõttes.

    Mis sa tolle leevikesega tegid üldse?

    (jaa, ma olen su varasemaid sissekandeid lugenud ja tunnistan ausalt, et trollin, aga siiski!)

    VastaKustuta
  3. Leevikesega läkski nii, et mina tahtsin kirge ja tema tahtis stabiilsust ja alguses tundus, et need on ühitatavad asjad - aga siis selgus, et paraku meelelaadid, mis neid asju tahavad, on ühitamatud.

    Et stabiilsus ja kirg saavad suhtes korraga olemas olla küll, aga inimene, kelle jaoks stabiilsus on peamine voorus, ja inimene, kelle jaoks kirg on peamine voorus, ei saa neid hoida omavahel nii, et üks pool kogu aeg kuidagi näljas poleks.

    Aga Loki kireobjektina on muidugi lõbus mõte.
    (Loki elukaaslasena on samas väga õudne mõte, aga armumisena... ahh! Ega ei saa eitada, et see on üks tüüpidest, kelle poole mind tõmbab, küll.)

    VastaKustuta
  4. 1. Küsi ja sulle antakse.
    Kes palju küsib, see palju saab.
    Kes palju saab, sellel palju saab.
    Kes loobuda ei suuda, sellel saab ruum otsa.
    Kui ruum on otsas, siis rohkem ei mahu. Siis on liiga palju, samas liiga vähe, on ikkagi puudu.

    2. Anna keisrile, mis keisri oma. Jumalale, mis Jumalale kuulub. Tee nägu, et teenid inimkonda ja tegelikult teeni perekonda (kaks päeva nädalas). Ülejäänud päevadel tee nägu, et teenid perekonda, aga tegelikult teeni iseennast.

    3. Palved on võetud, mõned kuulda võetud, mõned ümber pööratud, mõned lisatingimustega (peenikeses kirjas) antud.

    VastaKustuta

Ma loen su sõnu, kui nad välja kirjutad ning avaldad!
Noh, paari erandiga.