neljapäev, 2. juuni 2016

Sõprus

Üks ütlus kriibib mu sees.
Midagi kasulikku selle mõttega teha pole, võin teda ainult jagada.
Kui ühele rääkisin, kuidas kui pai ei tule, ei olegi usaldust, ei saagi olla sõprust, ütles tema: "Kuule, on inimesi, keda ma näen kord aastas kui sedagi, muud sidet ka ei pea - aga nende aitamiseks annaks ikkagi kõik!"
Ja mina mõtlen täna ja eile ja üleeile: aga kui sa näed teda korra aastas kui sedagi ning muud sidet ka ei pea, kust sa TEADMA peaks, et nüüd on abi vaja? Et hea küll, kui maja maha põleb, sellest kuuled läbi kolmandate inimeste, aga kui sõbra lapsel on vähk, võib ta vabalt ka ära surra, enne kui sa kuuled, sest tal ei ole harjumust sulle rääkida. Oma hädadest kõnelemine ei teki tühjast kohast, räägitakse ükskõik millest ikka nendega, kellega ollakse harjunud rääkima! Isegi kui sa oled talle sama tähtis inimene kui tema sulle, ta lihtsalt ei tule selle pealegi, et oma lapse haigusest sulle kõneleda, sest sa ei ole aju aktiivses osas esiplaanil ja siis on veel haige laps ka ajuruumi ära võtmas!

Mis on "sõprus" üldse inimeste jaoks?

Mul on lähiring, kellega räägin iga kuu, mõni nädal ka iga päev (ka võrgusuhtlus on suhtlus!) ja kes on "omad inimesed" kes teavad must umbes kõike. Ja siis on välisem ring, kus olevad inimesed on kuskil sõbra ja tuttava vahel, ka kallid ja omad - aga nemad teavadki minust ainult kõige peamisemaid asju. Noh, kui ma koliks teise riiki, siis kuskil paari-kolme kuu pärast ikka annaks teada ka. Kuigi vast mitte kõigile - mõne võiksin lihtsalt ja labaselt ka ära unustada.
Mõtlen: aa, kas inimeste meelest see minu välisem ring ongi "sõbrad"?
Mõtlen: oot, kas seda funktsiooni, mis minu meelest on "sõbra" kanda, kannavad normaalsetel inimestel ainult kallimad?
Mõtlen: kurat, ei, vahetada mitu sõpra ühe kallima vastu tundub rämedalt ennastlõhkuv isegi ideena ju! Rohkem inimesi mind kandma on ju rohkem?! Et kui ma nendega ei seksi, on kuidagi vähem päris v?

Mul on see probleem ka filmidega, kui järele mõelda. Kampaaniad give Elsa a girlfriend ja give Captain America a boyfriend on minu arust täiesti arulagedad - et kui sul on mingid ehedad armastusega täidetud suhted, on hästi tark nad ka sekssuheteks teha kohe või? Et loomulikult Jaime ja Cersei lihtsalt armastasidki üksteist rohkem, kui mina oma venda ja vastupidi, sest seks näitab tõelist armastust?! Ja siis minu kogemused inimestega, kellega ma noorest peast magasin lihtsalt selleks, et endale tõestada "Keegi tahab mind!" on kuidagi armastusega seotud? Et see mees, kes polnud isegi üheöökas, aga enam kõnedele ja kirjadele, mille sisuks oli: "Me ei pea suhtlema, aga too mu raamatud tagasi, mis sa laenasid! Saada postiga, kui muidu ei julge, aadress on seejasee!"ei vastanud, on mu elus mingi Tähtis Asi (kuigi mäletan teda seetõttu, et jäin kahest heast raamatust ilma) ja see sõber kellega ma 15. eluaastast olen igasuguseid sündmusi, tegusid ning olekuid koos näinud, vähem?
Muide, see oli üks Rongimehega seotud mulle täiesti mõistetamatu tahk - et kui meil sekssuhe ei toiminud, siis ma polnudki talle tähtis enam? Nagu ... nagu ... ma olen ju ikka sama inimene? Ma ei tea, räägi minuga, ütle, et ma olen oluline, ütle, et sa hoolid, ei taha, et ma kannataks!? Ei?
Ups.
Aga see üldine suhtumine, et kui on seks, on Päris, oli mu arust seal taga ja no ma ei saa sellest aru. Kogu see idee on nii igatepidi invaliidne, et ei ela isegi paari nõrka tõuget üle, aga tundub, et on kuidagi ikkagi olemas.

Kui sul on pai vaja, maga kellegagi? Nagu ... veider soovitus pole v?

13 kommentaari:

  1. Kui minul on paid vaja, saan selle esmajoones kätte a)oma tütardelt või emalt, b) paarilt sõbrannalt ja alles siis C)oma mehelt, sest ta esiteks on sageli ära ja teiseks ta ei oska väga öelda just neid asju, mida mul on vaja kuulda, et end paremini tunda. Mehe roll on pigem kaisushoidmine, aga õigeid asju oskavad öelda naised.

    VastaKustuta
  2. 1) on küll veider soovitus;

    2) aga meestel vist üldiselt polegi sedasorti sõpru nagu naised / sina seda "lähiringi" all mõistavad. kas mul on kunagi olnud keegi, kes teab must kõike? ei. kas ma tean meest, kes ütleb, et teab kellestki kõike? - jah: need on sõdurid oma sõdurielus. mis ei ole nagu päris elu jällegi.

    VastaKustuta
  3. Mu lähedaiseimad sõbrad olid mehed =) Nüüd ... pean vist oma elu natuke ümber tegema.
    Aga elada inimesteta, kes teavad must üsna kõike - brrrr! Ausalt öelda ma ei kujuta seda isegi ette.

    TÜtar ja ema on ka mulle muide olulised pai-andjad. Aga neist nagu ei piiiiisa =P

    VastaKustuta
  4. Pai saamiseks kellegagi magada on küll loll soovitus, mida teisele inimesele teha. Aga ma mõistan seda loogikat, miks keegi võiks ise kippuda just seksist seda paid otsima.
    Sest seksitakse inimesega, kes ei ole su perekond ega sugulane. Ja see on pai-isu juures oluline. Et see pai tuleks kelleltki, kes tegelikult üldse üheski mõttes ei pea. Ei ole kohustatud, ei ole seotud, ei ole võlgu. Keegi, kes tuleb lahtiselt metsiku ja vabana, võiks tegelt kus iganes mujal olla, kui tahaks, aga on hoopis siin. Ja vaatab vaaaaaatab just sind just niimoodi ja siin ja ise.
    Ja ideaalis on see (juhu)seks pai saamiseks ikkagi kellegagi, kes ei näe sinus ainult sooja soostuvat keha, millel on sobilikud tükid. Vaid just kellegagi, kes näeb sinus midagi isuäratavat veel. Pealegi - sõnad on keeruline, aga kehad on lihtne.

    VastaKustuta
  5. Apropoo Elsa ja Kapten Ameerika - asi ei ole seksis. Võinoh, ilmselt on seksiküsimus ka sinna kompotti segatud, aga see ei ole primaarne (mind muideks ajab hirmsasti närvi troop, nagu oleks kõik, mis seostub homo-/biseksuaalsusega, automaatselt seks, seks ja ainult seks ja mitte midagi muud. vihkan seda troopi. vihkan, vihkan, vihkan, vihkan. ilgelt loll troop on. ja ma saan aru, et see ei ole sul tegelikult see troop, aga ta läheb häirivalt lähedale ja mul tekib tingrefleks.)


    Probleem on selles, et Marveli filmid ja Disney on kohad, kus praeguse pildi järgi elavad ja tegutsevad ja maailmu päästavad ainult heterod. Ja sellest on kohutavalt kõrini. Hästi nüri on. Igav ja frustreeriv.
    Ja nüüd on mõnel tegelasel sellised armastust täis olevad suhted samast soost inimestega, mida võib interpreteerida nii romantiliste kui ka sõprussuhetena, siis kas on tõesti romantilised suhted sõprussuhetest niipalju halvemad, et need ka vahepeal teostuda ei võiks? Sest see romantilise suhte juhtum ei ole tegelikult MCUs või Disneys kordagi teostunud.

    Point on selles, et äkki lõpetaks selle segregatsiooni ära. Selle, kus Disney ja Marveli filmid on ainult heterote mängumaa.

    VastaKustuta
  6. Kui need normaalsed sõprussuhted, tead, need, kus inimene suhtleb inimesega ilma seksita, olgu nad õed, vennad või kasvõi vanavananem ja lapselaps, olemas on, ei ole mul midagi mitteketeroseksuaalsete romantiliste vastu. Aga mul näiteks on tunne, et Elsa on esimene disni printsess ÜLDSE, kel on naistega normaalsed suhted, Päris Suhted - ja panna see sinna alla, et noh, tal on naistega normaalsed suhted, järelikult lesbi, on nii vildakas, et mul tuleb ulg peale.
    Captain America suhtes mul nii selget tunnet pole, sest meestevaheline sõprus on "Kolmes musketäris" juba väga ja seda vahel romantiliste tunnetega asendada pole nii öka. Aga naised on seksivabade suhete vabad, nii et Elsa puhul ma küll kiunuks, kui selgukski, et ei, kõik on siiski seks, seks, seks.

    VastaKustuta
  7. tglt oli Tianal sõbranna olemas. Mulle meeldis "Printsessis ja konnas" muide see, et kui filmi kolmandaks veerandiks on kahel sõbrannast tüdrukul huvi ühe ja sama mehe vastu, siis ei tulnud sellest rivaalitsemist ja armukadetsemist, vaid see, kelle huvi oli vähem mehe isiku ja rohkem tema positsiooni vastu, taandub rahulikult, sest sõprus on tähtsam.

    Teiste Disney filmidega ei ole ma nii hästi kursis, aga üks kirjutaja tegi natuke statistikat ja leidis, et neid printsesse, kes teiste naistega suhtlevad, oli enne "Frozenit" ikka mitu tükki (ja mitte ainult mentorfiguuride või vaenlastega, vaid on ka sõbrasuhteid). ühtlasi heitis ta ette, et võrreldes originaamuinasjutuga on huvitavaid naistegelasi vähem (tolles oli Gerdal nii sõbrannasid kui ka naisantagoniste pluss veel tegelasi, kes teda tõkestasid, aga heast südamest).

    Aga üldiselt on muidugi tõsi, et peavoolukinos ja -raamatutes on naiste homosotsiaalsed suhted peaaegu sama vähe esindatud kui homoseksuaalsed (miks muidu Bechdel kunagi naljaviluks oma kriteeriumi välja mõtles).

    VastaKustuta
  8. Lühemalt, rohkem naiste omavahelist sõprust peavoolukinno tahta on sama palju diversiteedi huvides kui tahta sinna rohkem homoseksuaalseid suhteid. a konkreetselt Disney on naiste sõpruse koha pealt peavoolukino kohta hämmastavalt edumeelne.

    VastaKustuta
  9. (ega ma kõiki neid printsessifilme tegelt näinud pole, põhjusega "a ma ei viitsi vaadata, nagunii on sama jama jälle". Mis tähendab, et kui ei ole sama jama, ma ei saagi seda teada =D)

    VastaKustuta
  10. mul oli viimase aasta sees periood, kus ma vaatasin õige mitu disni-printsessikat ära ja olin meeldivalt üllatunud. tublisti üle keskmise koguses samastumisväärseid tüdruktegelasi, teiseks oli korralikult esindatud see, et naised suhtlevad ikka naistega ka (mõnes filmis rohkem kui meestega, prints oli vahel selline paras trophy-husband, kellega tekkis arrmastus muuseas, hoopis muude asjade tegemise käigus), kolmandaks oli tüdrukutel üsna mitmekesiseid eesmärke. siuksed tragid tüdrukud üldiselt.

    VastaKustuta
  11. siin diskussioonis tuli muidu nähtavale huvitav vastastikune privileegipimedus: kuidas heteronaisena tundub, et õuhh, kõigil tüdruktegelastel on ainult üks romantika ja erootika, jüsku naised elus muud ei teekski, ning jääb kahe silma vahele, et romantika-erootika on valdavalt heterote oma.

    Meesterahval jääb jälle kahe silma vahele naistegelaste mitteromantilis-erootiliste suhete põud - talle tundub, et sõbrasuhteid sama soo esindajate vahel on niigi kõik kirjandus ja kino täis, võiks olla ka neid, kus romantika-erootika mängu tuleb. a ei märka, et need samasoolised sõbrasuhted on valdavalt meeste vahel.

    Kui ma nüüd selle pilguga vaatan, siis "Seks ja linn" jõudis mõlemaid lünki täita.

    VastaKustuta
  12. Kusjuures "Seksis ja linnas" meeldis mulle kõik peale Carrie romantiliste suhete =)

    VastaKustuta

Ma loen su sõnu, kui nad välja kirjutad ning avaldad!
Noh, paari erandiga.