laupäev, 30. märts 2024

Laisa Liisu kodunduspäevik

Pole ammu teinud, nii et jälle üks vahepeal omandatud kokandus- ja kodumajandussoovitustega post. 
Sellised asjad, mida "kõik teavad ju", aga mina pidin katse-eksituse meetodil õppima. 
Ehk on kellelegi abiks. 

* Kui sul ei ole köögikombaini, ent on vaja hakitud pähkleid või purustatud küpsiseid.
Sul kindlasti on mõni üksik sokk, pesumasina maagiline sokisöömine on ometi universaalne, eks? Või on paariline katki läinud piisavalt põhjalikult, et see ära visata. Igatahes võta see puhas üksik sokk, pane pähklid või küpsised sinna sisse ja tambi pudrunuiaga. 
Olemas. 
Miinus - šokolaadi nii eriti ei purusta. Vbla saaks enne jäässe pannes? Aga ilma plögastub kergesti ja see plöga haakub soki külge.
Kilekotti kipuvad aga alati augud tulema. 

* Kui retseptis on öeldud, et toit hästi kiire ja lihtne, phmt võid ka juba kohal külalistele teha, ent samas sisaldab see komponendina riivitud sidrunikoort, unusta kergus ja kiirus kohe ära. Ma ei tea, kes riivib neile retseptiautoritele sidrunilt koore, aga ise tehes on see riivimine vaevaline ja aeganõudev töö.

* Koore riivimiseks passivat peenikest riivi puhastada on kergeim vana hambaharjaga. 
Jaa-jaa, kui pole köögikombaini, võib täitsa olla, et pole ka nõudepesumasinat.

* Lase alati enne toidu sissepanemist ahi kuumaks. On toite, mida ahjukuumusega kohtumise  täpne hetk ja temperatuur ei huvita, aga palju vähem kui neid, mis (pool)külma ahju pannes endamisi pobisevad: "No ei! Minuga nii ei käituta!" ja vähemalt poolest saati hukka lähevad.

* (Sea?)liha tasub ka enne ahjupanemist vähemalt pool tundi toatemperatuuril hoida. Katsetamiste tulemus ütleb, et nii tuleb märgatavalt pehmem. 

* Te oskate apelsine valida? Mina oskan igiammusest ajast saati, ent igaks juhuks mainin ära: valige oma suuruse kohta rasked viljad. Raskus tähendab, et apelsin on mahla täis.

* Nõudepesuharjal - sellel varrega - on täitsa otstarve olemas. Igasugu potipõhjad ja ahjupannid saab sellega oluliselt kiiremini ja mugavamalt puhtaks kui ainult švammiga hõõrudes. Kuigi panni küürides kipub musta vett igale poole pritsima. 

* Hea toit, mida ma üldse ei näe massiliselt söödavat. 
Mina õppisin selle KEAlt. 
Segad pakki kodujuustu paar-kolm-neli-viis (olenevalt karbi ja küünte suurusest) küünt hakitud küüslauku ja veidi soola. Soovi korral ka pisut hapukoort. 
Nämm. 
Kes soovib, sööb leivaga. Mina söön niisama. 

* Presskannuga saab jumala hea kohvi, kui
a) kann on uus
või
b) pressi filter kuidagi X meetodil ära puhastada
Imelik väsinud maitse tuleb sellest, et filtri külge jääb pisikesi osakesi kõigist möödunud 900 või 1400 kasutuskorrast ja kuum vesi leotab need sinu/minu igapäevase  kohvi sisse.
Mul on kodus spetstabletid nüüd selleks puhastamiseks, aga kann on veel nii uus, et pole proovinud. 

* Põrandapesuks on pesupesugeeliga vesi tõhusam kui paljas vesi, nõudepesugeeliga vesi tõhusam kui pesupesugeeliga vesi ja kempsupuhastusgeeliga vesi veel parem. 
On ka spetsiaalne põrandapesugeel? Pole proovinud, ei kommenteeri. 
Aga ma olin köögiPVC-d valides veits rumal ja võtsin üpris heleda. Endal veel koer. Nii heledaks kui kapi all, seal kus käiakse, ei lähe, aga ikka palju heledamaks õnnestub pesta, kui enne leotada ka. 

* Igasugused mittemaitsevad pehmed kommid-šokolaadid saab küpsetada lisanditena küpsistesse ja nad on ootamatult head seal. 
Olgu, ilmselt vahel ei ole. 
Kuid minul pole juhtunud.

* Koriander ja paprika on hea lihtne ja maitsev kombo hakklihale. Ma enamasti kasutan midagi veel (vürtsköömen, ingver või hoopis tüümian), aga see on mugav kindla-peale-minek.

* Vanilje ehk vanill - jaa. Aga MITTE KUNAGI vanilliin. 
Päriselt, ilma on toit oluliselt parem kui vanilliiniga. 
Ma ei tea, miks see üldse välja mõeldi kunagi. 


14 kommentaari:

  1. kas pähklid ei lähe plögaks? ma kujutasin ette, et niiviisi tampides saab pähklivõid (ma olen näinud, kuidas hakklihamasina moodi masinaga saab pähklivõid ja nad ei pidanud selleks üldse väga peeneks minema).

    ags minu kogemus sidrunikoore riivimisega on teistsugune, et ongi kiire ja lihtne. Vbla oleneb riivist? mul hakkab uduselt meenuma, et vana riiviga oli tõesti raskem, uuega (mille A. muretses, sest tema tahab, et asjad töötaks hästi ja on valmis selle nimel uue hankima isegi kui vana pole veel katki - kontseptsioon, mis on minu pähe raske mahtuma) on nagu siuh-siuh- siuh ja valmis.

    aga mis halbade asjade heaks muutumisse puutub, siis mul on sama kogemus halbade veinidega - soustile võib ka halb vein umamit juurde anda ja kokkuvõttes on parem. Ükskord oli isegi nii, et üks mitte-kõige-parem lihakonserv ja selgelt halb vein, andsid kokku täitsa hea kastme. Sama lugu kehva süldi ja halva veiniga - päris kena raguu tuli.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Üldse pole läinud. Mul ei tulnud pähe ka, et võiks minna =)

      Et sidrunikoore riivimine võib kerge olla, tuleb mulle samuti hämmastava ideena. Milline see riiv on? Sest ma lihtsalt ... et kujuta ette ka, et nii saaks.

      Kustuta
    2. olles just proovinud selle hea riiviga _pooliku_ sidruni koort riivida, sain aru, et oleneb ka sidurnist. Kui ta on selline värske krõmpsu (mitte nätske) koorega, siis läheb hea riiviga ludinal; kui ta on nätske ja läheb riivi eest ära, on raske ja lihtsam on siis juba terava noaga laastukesi kiskuda.

      Kustuta
    3. riiv näeb pealtnäha välja nagu tavaline nelja küljega riiv (jämedam riiv; peenem riiv; see sakiliste püstiste otstega riiv, mis sobib pigem kuivade asjade riivimiseks; laastu lõikamise pilu), aga on ilmselt paremast metallist ja teravamate lõikeservadega. Vana ja nürim riiv on ehituse mõttes sama tüüpi.

      ma kasutan sidrunikoore jaoks seda tavalist peenemat riivi (mitte püstiste otstega), millega tuleb ka hea peene koega porgandisalat.

      kusjuures ma pole üldse riivimise fänn, nt sedasama porgandisalatit ma reeglina teha ei viitsi (A. teeb köögikombainiga, misajaks mina lähen köögist ära ja topin kõrvad kinni, sest kole hääl on). Aga sidrunikoor oleks nagu palju lihtsam riivida kui porgand, mis tahab oma kõvaduse tõttu rohkem jõudu. Kogused on muidugi kah teised.

      Kustuta
    4. Huvitav. Mul on just vastupidi - porgandit võiks riivida küll (tõsi, mina riiviksin jämeda riiviga - peenemaga tuleb maitsvam, aga kes viitsib?), aga seda ei ole otseselt VAJA nii tihti. Aga sidruni- ja apelsinikoore riivimist maisalli üldse. Maitse osas on tähtis, ei vaidle, on vaja riivida, on hea pärast - aga nii krdi raske!

      Kustuta
    5. + idee, et riivi teravustel on vahe, on mulle täiesti uudne =P

      Kustuta
    6. Huvitav, millal ma viimati porgandit riivisin? Viimase 4 aasta sees kindlasti mitte.
      Ma riivin vahel jämeda riiviga kurki, sest tzatziki =) Ja sidrunikoort. Ja apelsinikoort. Juustu ostan riivituna, kui vaja. Peedi ostan riivituna, kui vaja.
      Sandi värk.

      Kustuta
    7. Riivin porgandit lakkamatult salatiks, mul kaasa riivib seda keeksi ja plaadikoogi sisse. Hea riiv on vajalik. Ostsin hiljuti uue (tavaline nelja küljega) ja vahe on tunda. Köögikombain meil on, sellel on ka riiv, aga ühe kausi jagu porgandit on mul kiirem käsitsi teha kui pärast kombaini detaile loputada.

      Kodujuust + misasi iganes on hea söök. Lihapallid. Suitsuvorsti tükikesed. Tomat. Konservoad (need tomatikastmes). Erinevad vürtspulbrid või ürdid.

      See-eest vihastan ma poes müüdava "kodujuust murakamoosiga" sorti asjade peale, need solvavad mind. Te siis arvate, et mul endal pole murakamoosi või et ma ei oska ise välja mõelda, mida kodujuustu sisse segada?!?!

      Riivide ja muude asjade pesemise aa ja oo on seda teha KOHE või panna riiv vähemalt vette, et ära ei kuivaks. A üldiselt loputan ma kõik pesemist vajavad asjad ära söögitegemise käigus, mitte pärast seda.

      Meil pole nõudepesumasinat ja väga ei tunne vajadust ka, kui pere liikmed on harjunud oma tassi-taldriku pärast sööki ise ära loputama.

      Nõudepesuhari - jaa - on pottide ja pannide jaoks hea, saab kiiresti asjad puhtaks. Panne ma üldiselt "pesen" ainult kuuma vee ja harjaga, ilma pesuvahendita.

      Tore, et inimesed enda köögi-saladusi avaldavad :)

      Kustuta
  2. aga minu köögihäkk on kohvipaksu kasutamine rasvaste või muidu vastiku lögaga nõude puhastamiseks. Ta on korraga rasvane ja niiske, nii et mõjub nii rasv- kui ka vesilahustuvale mustusele, ühtlasi piisavalt kare, et mustust lahti kraapida, aga mitte nii kare, et pannide pinda kriipida, ja seob endaga mingil määral haisusid ka (praesibula, küüslaugu, kala...).

    enne selle avastamist ei sallinud ma panni pesemist üldse, nüüd on lihtne - lajatan pannile peotäie niisket kohvipaksu ja nühin natuke ja siis pesen ära.

    käenahale meeldib ka.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Teflonkattega pann vist ei taha seda, abrasiivne?

      Kustuta
  3. Heh - tuli meelde sellega, kuidas halvast veinist ja kehvakesest lihakonservist tuli hea kaste.
    Ma joon alkoholi vast 3 korda aastas ja siis ka naturaalset siidrit enamasti. Aga mul tekib idiootseid vedelikujääke asjadest, mida K siia endale joogiks toob. Nii et ma ole teinud kastmeid või liha marineerinud igasugu limpsidega ja kõige parem oli Tarhunis marineeritud liha. Jaa, muidugi läks sinna soola ja küüslauku ja muid maitseaineid ka, aga Tarhun jättis täiesti tuntava spetsiaalmaigu, mis oli hea.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tarhuni spetsiifiline koostisosa peaks olema vist estragon?

      Kustuta
    2. jup.
      Aga magusus on ka teema, ei tasu karta väikest magusust liha valmistades =)

      Kustuta
    3. nojah, lihtsalt magusus (ja happesus) on kõigi limonaadide omadus, mitte tarhuni eripära.

      Kustuta

Ma loen su sõnu, kui nad välja kirjutad ning avaldad!
Noh, paari erandiga.