esmaspäev, 19. detsember 2016

Hea olla

Inimesed.
Nii ilusad ja head!
Ma sain Eliisabetilt jõulukingiks LUSIKAD ja kirja, kus soovitatakse neid mitte ära kaotada.
Aw käis mu pesumasinat paigaldamas ja paigaldas üleni ära.
Mis MINU turvatunnet suurendab? Töötava pesumasina heli. Päriselt. See ei ole oma võlu kaotanud kõigi nende aastatega! Kui masin peseb, on midagi hästi maailmas.
Nüüd peseb mul juba kolmandat masinatäit järjest.
Et ei jaksa isegi sirgelt seista? Aga see oleks ju nagunii. Vähemalt pesumasin töötab!

Jaa, muidugi tahaks seepeale ise veel parem ja ilusam olla, ent noh - teen niigi oma parima, see peab kõlbama.
Turvatunde koha pealt - lugesin Dakit, onjo. Ja mulle tuli ka meelde tema fb-post Kellelgi teisel veel muidu saavad alati enne palgapäeva toiduõli ja pesugeel otsa?

Ja korraga tabas mind rahu ja rõõm lihtsalt mälestustest.
Et ma enam ei pea.
Et mul on sada muret vähem, liialdamata.

Asjad, mille otsasaamisega enne järgmist laekumist sai toime:

* pesuvahend pesumasinasse - riivisin pesuseepi, kui vaja oli, korteri eelmine elanik oli seda talongide eest ostnud
* toiduõli - teate neid pisikesi õlipakikesi kiirnuudlite juures? Neid ei tasu nuudlite hulka panna ega ära visata, õlivaesel ajal aitavad hädast välja
* suhkur - no kui mett on, on eriti hästi. Suhkrusiirup sobib ka, seda mul ikka piparkoogitaigna tegemisest natuke üle jäi. Aga suhkrupakikesed, mida kohvi kõrvale nt koolis võtta sai, olid ka teema
* jahu - ma olen taignaid pikendanud terve hunniku asjadega. Tärklis. Neljaviljahelbed. Kaerahelbed. Kama. Et nisujahule panna juurde rukki- või odrajahu (ma vahel tegin sepikut, nii et neid oli aeg-ajalt), pole isegi kõneväärt.
* nõudepesuvahend - riivitud seep veega segamini raputatud
* kempsupaber - ühiskondlikest tualettidest sai varastada. Kui kodust kõik salvrätid otsas
* inimesepesu geel - seep, halvemal juhul pesuseep
* šampoon - munakollasega pesemine olevatki eriti hip ja öko?
* hambapasta - ka märja harjaga saab siiski hambad puhtamaks. Kui tuub katki lõigata, saab sealtki täiesti hämmastavalt palju veel kätte
* ühesugused terved sokid - teatav hulk täiskasvanud inimesi arvavad, et erinevate sokkidega käia ongi stiilne. Ma olen lihtsalt nendega ühtekas. Sama valem kehtib muuseas kinnaste kohta samuti, kuigi neil on teatav vahe, kumma käe omad on
* Igasugused "pole terveid sukkpükse-mõnusaid parajaid pükse-head selle alapoolega sobivat särki"? No kannan koledamaid ja ebamugavamaid rõivaid, dohh. Vajadusel külmetan
* Lastel pole? Terveid sukkpükse-mõnusaid parajaid pükse-mütsi, mida lapsühik oleks ka nõus pähe panema? Ühe päeva saab ikka kuidagi toime, öösel pesen pesu või nõelun katkisi kohti või midagi

Asjad, mille lõppemisega ei saanud toime teisiti kui häda ja õnnetust ära kannatades:

* kohv
* raha (peamiselt tuntav, kui lapsed pidid midagi kooli-lasteaeda maksma või said sünnipäevakutseid - õppisin kodus hoidma paari uut asja, vaheldumisi raamatuid, juuksekumme, õhupallipakke, küünlaid, et MIDAGI kinkida oleks)
* valuvaigisti
* tampoonid, hügieenisidemed jms - jaa, kempsupaberist saab midagi ehitada, aga seda puudujääki tõesti ei taha
* kassitoit - hädaga sööb vanakurat ka kärbseid. Kuid minu kass polnud ega pole mingi vanakurat ja ei söö ei muna, hapukoort, rõõska koort, piima ega muud sihandast

Reisimiseks Eesti piires ressursse leida oli ettevõtmine.
Koos lastega reisimiseks - väga raske ettevõtmine. Võisin juba eelmisel kuul selleks kõrvale panema hakata.
Kui midagi suuremat katki läks (khm, pesumasin, khm), siis lihtsalt harjusin elama ilma. Kaua ma ilma sooja veeta elasin - pool aastat? Aasta? Pesemisvõimaluseta - kolm aastat? Neli? Pesin end ja lapsi pesukausis köögis, käisin nendega ema juures pesemas ja solaariumis oli ka dušš.
Eriti rõve oli kusjuures olukord, kus ma panin remondi alla raha ja vaeva, kuid asi siiski ei paranenud ära.
Ja et ma oleksin siis tegijale kaevanud, et kuulge, asi ei toimi?! Ei, mul oli ainult halb, et ei toimi ja et UUESTI peab raha leidma, et seda parandada.

See on minu kaasaanne lapsepõlvest.
ALATI, kui miski on valesti või halvasti või kui keegi teine tunneb end piiratuna, on see minu süü.
Vannitoaremont, mille järel alumine naaber ikka vett läbi lae tilkumas näeb? - minu viga, ise ma tellisin selle töömehe ju.
Et mul on kaks last ja peaksin nende isadelt regulaarselt elatist sisse nõudma? Kuulge, mina ju tahtsin neid lapsi, muidugi ma ise vastutan. Kui isekana ma peaksin elama seaduse meelest?! See oli MINU valik sünnitada, mitte aborti teha! Minu SÜÜ, et need lapsed olemas on!
Rongimees ei armasta mind - olen veel ilusam, veel armastusväärsem, sõbralikum, leebem. Rohkem ei suuda? - minu viga, ilmselt olekski tal paremat naist vaja.
Mu loominguline kirjutamine ei tee mind rikkaks, kuulsaks ega isegi endaga rahulolevaks - no ilmselgelt ei kirjuta ma lihtsalt piisavalt hästi, Kivirähk ei kurda ju! (Kivirähk on mu arust geenius.)
Ma ei ole piisavalt hea ema, hea tudeng, hea töötaja, hea kirjutaja, ilus naine, tore inimene, hea vestluspartner. Ja see on minu viga.

Muide, kõik, kes kaebasid väliste asjaolude üle, olid mu arust lollakad. Kogu ebaõnnestumine on ju inimeses endas?! Kui sul pole hea, ole ise parem!
Kusjuures ma olin teiste suhtes oluliselt leebem kui enda, kuid see valem on mul ikka veel sees, et ma ei kannata hädaldamist. Ei enda ega teiste puhul. Sul on halb - tee siis midagi paremaks! Teed hoopis halvemaks?! No mida sa siis hädaldad!?!?!?!?

Aga päris veider on nüüd inimliku õnne osas täiesti teistpidist tõdeda. Et inimeste vahel põimub võrgustik, me oleme ÜKSTEISELE vajalikud ja keegi ei peagi ise olema kõike - ja mõned inimesed samas käituvadki nõmedalt.
Sa ei pea mitte mõtlema, et oled ise veel eriti nõrk ja hale neist viimastest end häirida lastes, vaid võid rahulikult neile fakki näidata ja hea enesetundega minema kõndida.
Jaa, sa ei saa midagi muud muuta kui iseennast, aga ei pea ennast muutma üha leebemaks ja sallivamaks. Võid täiesti sama kasuteguriga muutuda pohhuistlikumaks teiste ja nende tegude suhtes. Võib üleni ka teistele keskmist sõrme näidata ja minema jalutada. Elagu nemad sellega - mitte et sina pead elama kõigega, mida nemad sulle heaks arvavad näidata. Vastupidi.
Mitte sul ei ole probleemi, vaid neil teistel. 
Pealegi on ennast NIIMOODI muuta oluliselt lihtsam =)

Muutku teised ennast, kui tahavad, mina ennast rohkem ei muuda.

Aaah, nii tore on kuulata, kuidas pesumasin töötab!!!
Panin kolmanda täie kuivama ja neljanda sisse. Nii tore!

4 kommentaari:

  1. Pesumasina umin nurgas on tõesti ülimeeldiv hääl. Ja soojuspumba vaikne pahin toas, pärast kahte talve külmetamist.
    Väga mittemeeldiv oli eile köögis kuulda suminat ja laksu, millele järgnes praeahju otsalõppemine.
    Eks ta nii on, asjad saavad otsa. Aga kui tore, et aeg-ajalt nad jälle tulevad su juurde.

    VastaKustuta
  2. Awww. Mul on sust korraga kahju, aga hea, et see veel niigi läits =) Sest mina sain aru, et mu ahjul alumine siin ei tööta, alles siis, kui paar-kolm korda oli söök ahju pannes alt täiesti tooreks jäänud ja siis ma leiutasin viise, kuidas teda siiski söödavaks teha (pliidiplaatide abil samal pannil lisaküpsetamine ei toiminud, tulemuseks oli alt kõrbenud toit).

    Aga ma olen siiamaani hurmatud lisalusikatest ja Aw valmisolekust oma vabast päevast tulla ja murivõtmega mu pesumasina kallale asuda =) Sest ma ei tea, kuidas on ASJADEGA, mis vahel tulevad su juurde, aga inimestelt ma ikka kenadust ei oota ja siis kui nad on seda ootamatult palju, teevad pai, olen nii hurmatud.

    VastaKustuta
  3. Kuhu sa need pesud kõik korraga riputad?

    VastaKustuta
  4. radiaatorid ja varbsein ja kapinupud ja vajadusel ka ukselingid.

    Kuigi seekord kasutasin ainult ühte ukselinki. Rohkem polnud vaja.

    VastaKustuta

Ma loen su sõnu, kui nad välja kirjutad ning avaldad!
Noh, paari erandiga.