reede, 17. mai 2019

Odavsöök

Tegin tomatisalatit - ega ma väga salatitegija ei ole, sest see võtab täpselt nii palju tööd, et peaks siis omaette söögikord olema, kui poepitsat vms kõrvale ei tule, aga täna tegin - ja mõtlesin, et dohh.
Äkki peaks mõned "kuidas odavalt üsna hästi süüa" võtted siia kirja panema? Äkki mõni ei tea, et nii saab, ugly food postitusest hoolimata?

* Plastmassilikest odavatest tomatitest saab täiesti korraliku salati, kui lisada mittekokkuhoidlikult kas sibulat või küüslauku ja siis seista lasta.

* Pärmitaigna saab heaks, kui võiga mitte kokku hoida.
Kuidas pärmi ilma suhkruta, kasvõi veidikese suhkruta, kerkima saab, on mulle mõistatus, muide.
Aga tagasi alguse juurde - igal juhul kulub võid vähem kui nt muretaignasse.

* Vahvlid tulevad veega phmt sama head kui piimaga.

* Pannkoogid samuti - kuigi keefiri või vee ja hapukoore seguga tulevad paremad.

* Jah, sa võid ka vahvleid teha hapuks läinud piimatoodetega. Üldse ei jää imelik.

* On asjad, mis siiski peavad enamikus tainastest olema. Ära palun ürita mune minimaalselt panna nt.

* Kui muidu kokkuhoidlik olid, ent tahad head maitset, ole praadides rasvainega helde. Jah, ka tavaline toiduõli sobib. Jah, ma räägin üldiselt, mitte ainult pannkookidest ja vahvlitest.

* Talvise-kevadise kõva kapsa saab salatikõlbulikuks, kui ta hakitud peast korra keeva veega üle valada.

* Liha maitseainena kasutada on täiesti toimiv meetod. Ka natukene liha peamiselt köögiviljadest ja hapukoorest kastmes annab "kaste nagu peab" maitse.
Supiga samamoodi.
Isegi lihtsalt riisi, pasta (kuigi tegelikult tundub "makaronid" mulle ikka õigem) ja tatra saab natuke liha ning praesibulat sisse segades ja kõike üle praadides täitsa toidukorraks.
Salatihuvilised võivad toorest porgandit salatiks riivida. Teised võivad seda lihtsalt alla või kõrvale või peale närida =P

* Kui liha pole, aga juustu on, ajab see sama asja ära, kuigi ma lisaksin teda toidule pärast valmimist, mitte enne. Täiesti plödiks sulanud juust pole nagu see.

* Miks krt peaks keegi ostma kookosjäätist, kui saab osta vaniljejäätist ja paki kookoshelbeid?

* Maitseained (alates soolast) on sinu sõbrad. Õpi neid kasulikult kasutama ja sa võidad tohutult.

* Kevadel kõlbab suvalisest umbrohust ilma kibedat  maitset tekitamata süüa naat, nõges, malts.
Ainult et "kevadel" on jama. Need kõlbavad ka hiljem, lihtsalt veel mitte täis kasvanuna on maitsvamad. Aga niita on rahatu minu meelest kergem kui spinati eest maksta - pealegi on hulk inimesi, kes niidavad jumala vabatahtlikult ja üldse ei söö samas umbrohte.
Neil on ülejääke sageli =)

* Et odava šokolaadiga saab teha täiest suussulavaid imelisi browniesid, šokolaadiküpsiseid või kooki, teavad ju kõik? Kusjuures kallis šokolaad ei anna mingit võitu, hind ei ole ses asjas üldse määrav.

* Toit on TOIT. Osta kas turult lahtist kaupa või loe poes pakenditelt peenikest kirja! Ära kuluta oma vähest raha prügi peale!

8 kommentaari:

  1. Täiendus: noored võililled ei ole samuti eriti kibedad, kuigi võimalik, et minus räägib kibedusesõber, kes väikest võilillemõrudust tähelegi ei pane (ka mõni ametlik salatitaim on mõrkjas). Isegi vanemad võililled võivad olla salatikõlbulikud, kui nad on hämaras kasvanud, ma sain ükskord väga häid võililli kõrgeks kasvanud rohu seest, aga pmst saaks hämaravõililli ka ise tekitada, kui taimedele mingi kauss või lillepott valguse eest katteks peale panna. Väidetavalt pidi aitama ka see, kui nopitud võilillelehed kerge soolveega nii pooleks tunniks seisma panna, ma teen seda usinalt, kuigi pole kindel, kas ma vahet märkan.


    Munata taina kohta on mul eriarvamus: nt saiade-pirukate-kookide raamatu vürtsidega hapupiimakook on üldse ilma munata ja ma kasutan seda baastainana, kuhu ma vahel rosinaid, vahel õunu, vahel mõlemaid sisse segan ja minu arust on väga hea kook. Retsept on sulatatud margariiniga, aga ma ei armasta margariini, nii et kui parajasti võid ei ole (mida muide saab sinna koogi sisse panna ka sulatamata kujul - pehmelt suhkruga segades nagu keeksitainast tehes), kasutan taimeõli, mis kujul see sobiks ka veganitele.

    Lisaks olen mõnikord - mõeldes A.-le, kellel hakkab liiga paljudest munadest maks valutama ja "liiga palju" on tema puhul vahel üllatavalt vähe - või kui lihtsalt on kodus liiga vähe muna - asendanud mõnes mitme munaga retseptis ühe või paar muna kohupiimaga. Kohupiim taina sees teeb minu arust koogi tekstuuri väga mõnusalt õrnaks.

    Mis kookosjäätisesse puutub, siis ma oleks arvanud, et seda kasutavadki veganid või laktoositalumatud - st mitte tingimata kookose pärast, vaid selleks, et mitte piimatooteid tarvitada.

    Juhul, kui seda tehakse kookospiimast, hakkab see mindki huvitama, sest mulle maitseb kookospiim umbes lõpmatu palju kordi rohkem kui kookoshelbed, mis minu jaoks on umbes sama isuäratav kui saepuru (ja eriti vähe armastan ma üldse pähklipuru jäätise sees, külmast peast on isegi need pähklid saepurused, mis muidu ei ole; ainus erand on kreeka pähklid).

    Ah, ja ma söön väga sageli salateid põhitoiduks. Talveperioodil, kui tomatid ei ole head, on lollikindel variant kartul, peet või mõlemad koos toore hapukapsaga, juurde võib praadida musta leiba (miks mitte küüslauguga), kui on, miskit lihapoolist, aga võib ka lisada hoopis heeringat. Samamoodi peet, vbla ka kartul ja feta, salatikastmega, mis annaks haput maitset juurde (hea äädikas v sidrunihape).

    Suvel (v üldse tomatihooajal) on väga lihtne hea salat pisikestest peenikestest niitnuudlitest - keedan ära, lajatan kohe sisse tükeldatud tomatid, mingit valget juustu, oliiviõli, miskit rohelist (basiilik on kõige parem), jahvatan musta pipart; kui on, siis kappareid ja/või oliive, aga saab ka ilma. Võib süüa kohe poolsoojalt, aga sobib ka jahtunult. Täielik kiirtoit, sest ma võin tomatid ära tükeldada siis, kui nuudlid keevad.

    VastaKustuta
  2. Ja muidugi kuldne suvine umbrohukombo: keedan kartulid. Samal ajal korjan õuest mingit rohelist - mul on võilillelehti, naati, münti (mis kasvab nagu umbrohi, kui ta korra on kasvama läinud), murulauku, karulauku, leeskputke, aga ilmselt sobib ka mingi muu umbrohu ja kultuurrohu kombo - ja hakin ära. Kui kartul keenud, panen taldrikusse, sinna juurde valget juustu (nt fetat) ja rohelist, peale oliiviõli. Kui juustu ei ole, võib niisama soola peale riputada, oletan, et juustu võib sel puhul asendada ka hapukoorega (ma ise miskipärast sellises kohas hapukoort väga ei armasta).

    tglt hakkasin nüüd mõtlema, et ma olen vahel vist valge juustu pudistamise asemel ka mingit tugevama maitsega kollast juustu riivinud. teistmoodi, aga samuti hea.

    VastaKustuta
  3. Ei tehta kookospiimas ja maitseb TÄPSELT nagu vaniljejäätis kookoshelvestega. S.t. purune tunne on olemas.
    Aga jah, ma munade osas lähtusin oma katsetustest pannkookide ja muud koospüsimist nõudvate tainaste juures, aga ka mina olen ilma munata nii mure- kui pärmitainast teinud ja see ei ole üldse häda.
    Et on mingi hapupiimakoogitainas, tuleb mulle üllatusena, aga uduselt isegi meenub, kui mõtlema hakata =)
    Aga ma ei söö ka "ametlikke" mõrusid salateid, nt tavaline lehtsalat on mulle liiga mõru =P Nii et võililled ka, iu.

    VastaKustuta
  4. ahaa, siis on arusaadav, ma olen suhtkoht lehtsalati sõltlane ka, aga noore võilille konsistents on isegi parem. Ma kipun nendega vist liialdama, sest oma närvilise seedimisega ei tohiks ma tglt sellist lahtistavat toiduainet nii palju tarvitada, aga maitseb.

    VastaKustuta
  5. Tomatisalatit päästab teelusikatäis suhkrut. Tõsiselt, mul ainult suvised otse-kasvuhoonest tomatid on piisavalt head, et neile pole suhkrut lisaks vaja, aga talvised plastmasstomatid hakkavad suhkru abil äkitselt täitsa tomatite moodi maitsema.

    VastaKustuta
  6. Hea tip!
    Võtan kasutusele, kõlab nii õige ka.
    Panen sibulale või küüslaugule JUURDE =)

    VastaKustuta
  7. Suhkru lisamine tomatisalatile testitud ja heaks kiidetud.

    VastaKustuta
  8. Mul on üks sõbranna, kes on lapsest peale söönud tomativõileiba suhkruga. Terve nende pere paneb tomatile suhkrut peale.

    VastaKustuta

Ma loen su sõnu, kui nad välja kirjutad ning avaldad!
Noh, paari erandiga.