teisipäev, 28. veebruar 2023

Oioioioi

DISCLAIMER: Eneseanalüüs

Tegelt on öelda aint asju, mida ma pole läbi ja selgeks mõelnud - valgustus on olemata, aint hämarus, segadus, oot-mismoodi-tegelt-käib. 

Ma olen ikka "Nüüd sain vanaks"-joone peal, aga samas ka mõistan, et üleminekuiga ja vast ei ole see igavene ja kõik need veidrad muutused võivad jälle üle minna.
Loodetavasti lähevadki. 
Aga K ütles, et tema elab sedasi juba palju aastaid, nii et vbla ei lähe ka. 

Ma ei taha-ihka enam midagi. Kõik soovid ja tunded ei ole mitte hea püüdmisele, vaid halva vältimisele või ärakaotamisele suunatud. Kui ma kuulen Poeglast arutamas, et ta tahaks uusi spordijalatseid või suvel tööle minna, ma olen =O, sest mina tahan aint, et ta vene keele töö kõrgemale hindele kui kaks tehtud saaks ja koolist välja ei kukuks ja kurb ei oleks. 
Ma ei looda, et psühhiaatri juures kõik korda saab ja õnnestub õige ravi leida, misjärel maailm on tore - ma loodan, et ärevus läheb üle.
Jah, see on jätkuvalt väga ebameeldiv. 
Kunagi ma ostsin koju asju, et mul oleks end tabavate isude korral võimalik spetsiifilist süüa valmistada. Šokolaad, pähklid ja kuivatatud puuviljad, et magusaisuga küpsiseid või kooki teha. Munad, sink, sibulad ja hapukoor, kui peaks tabama tappev hea soolase piruka isu - quiche on alati teema. 
Nüüd on ainus põhjus midagi konkreetset süüa teha "et halvaks ei läheks". Muidu on suht suva. Võin süüa kiirnuudleid või röstsaia juustuga näiteks. 
Midagi ikkagi peab sööma, enesetunne on täis kõhuga palju parem.
Aga korralikku toitu teen eelkõige poja pärast. Kui tema tõstab pöidla ja ütleb, et hea on, mu ponnistustest oli kasu. 
Ma ei kuula isegi muusikat enam. Ei huvita. Mingit tahtmist selle järgi pole.
Et mede raamat taas võistlema läheb, on natuke hea teema. Seest läheb kergemaks, kui selle kohta mõtlen: "Äkki läheb hästi?"
Aga muud pole midagi.
Tühi maa.
Mitte midagi ei oota ja asjad, mis nagunii tulevad, tekitavad: "Ehk ei lähe väga halvasti"-tunnet ainult.

See mittetahtmine ei ole vana-asi-mis-seal-ikka. Mõned kuud vast.
Ega ma kohe tähele ka pannud. Pole nii murranguline teema.
Võib küll menstruatsioonide ärajäämisega seostuda.
Päris hirmus.
Ja K ütleb, tal on sedasi juba ammu.
Kas normaalsed ATH-ta inimesed elavadki nii? 
Arvan, et tegelikult mitte. Sest mul ei oleks siis nii palju kirglikke lugusid lugeda olnud, nii palju kirglikke sarju vaadata olnud ja kirglikud raamatud-filmid ei saaks maailmakuulsaks, kui nad inimestes assotsiatsioone ja äratundmist ei põhjustaks. 
Aga samas ... äkki see ongi "vallatu ja noor" olemise teema enamasti ja mul on tegelt niigi kaua välja vedanud? Ma olen küll kirglik loomus, jaa ... kas see on ka ATH-teema? No et peab saama kohe, on VAJA, ja üldse see vajamise asi - et ma vajan vajatud olemist - äkki mul seepärast on Frieda ja Notsuga suur mõtete lahkuminek seal kohas? Et ATH mul, aga neil ei?
Aga äkki ikka on neil ka? Vähemalt Notsul? Lihtsalt meil on normaalsed individuaalsed erinevused. 
VajaSIN vajatud olemist. 
Muide. 
Nüüd tundub, et miski ei aita. Mind võib vabalt mitte vajada. Kõik on nagunii hall ja vilets. 

Tahate füüsilisi sümptome? Mida suuremaks ärevus kasvab, seda rohkem mu lõug krampi läheb. Samamoodi nagu iiveldusega enne oksendamist. 
Jah, on küll väga ebameeldiv tunne. Kogu maailm on hirmus, mitte midagi head tulemas ei ole, ja et ma ilmselt elan selle kõik üle, ei muuda mu sisemist küsimust: "Milleks?!" 
Et teistel halb ei oleks. Ainus põhjus. Vat jah, see on ärevuse kingitus: teistele tuleva halva pelgamine. Ilma ärevuseta mõtlesin, et neil on ilma minuta parem, mitte halvem.
Ei, vat seda ma küll ei usu, et nii ongi normaalne elada. 

Krt, ma tean, et hommikuti on halvem. Õhtuti on parem. Aga see ei muuda, et praegu ikka ongi halb, raisk. 

5 kommentaari:

  1. See sinu ärevuse-kirjeldus kõlab väga halvasti. Räägi kindlasti oma psühhiaatrile ärevusest, halvasti magamisest ja kõigest muust. Ka sellistst asjadest, mida arvad olevat seotud pigem menopausiga. Halvasti kõlab see minu jaoks sellepärast, et kõlab liiga sarnaselt sellele, mida Kate Speer oma haigusest on rääkinud (ma olen teda juba mitu aastat jälginud, sest mulle pakuvad huvi inimesed, kes oskavad avada oma maailma, mis on minu omast erinev). Kate'il on üsna tugev ATHD ja jada oli umbes selline: õpiraskused -> koolikiusamine -> tugev koolistress -> intensiivse käitumisena avaldunud ärevus -> bipolaarsuse diagnoos ja kümmekond aastat bipolaarsuse ravi. Aga bipolaarsuse ravimid hoopis võimendasid tema ärevust (sest bipolaarsust tal polnud), mille tulemuseks olid öised painajad, päevased hallutsinatsioonid (ta hakkas pildistama, et teha vahet sellel, mis on päriselt ja mis hallutsinatsioon), halvav ärevus, hiljem psühhiaatriahaiglas kogetud traumade tagajärjel fuuga. St seni, kuni raviti bipolaarsust, läks tema seisund ainult halvemaks ja lisaks sai ta veel haiglast tugevad traumad. Tema oma kogemuste põhjal räägib, et temal vallanduvad sümptomid kortisooli kõrgest tasemest. Tema elupäästjateks sai koer, kes hakkas reageerima tema kortisoolitaseme tõusule ja tsüklit katkestama, esialgu talle lihtsalt peale hüpates. Kui ta selle seose avastas, siis hakkas ta oma koera selles suunas treenima. (Kui sul on suur koer, kes kallistamist ja/või sülesolemist talub, siis võid katsetada, kas koeraga füüsilises kontaktis olemine aitab stressitaset alla tuua.) Kui sul on instagrammi konto, võid proovida Kate Speerilt ka otse nõu küsida (@wafflenugget). Ta üldiselt püüab toetada ja nõustada (kui suudab ja jaksab, halvematel aegadel ei pruugi tal selleks lusikaid üle olla).

    VastaKustuta
    Vastused
    1. jälle kord on tore olla mõistetud =)
      Ma seepärast lähen sageli paljusõnaliseks - "Kuidas must siis nii üldse aru ei saada?!"

      Kustuta
  2. uff. mulle kõlas jubedalt see osa kus on apaatia. fuck apaatia.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Sama asi kui lootuse puudumine.
      Kui midagi head oodata ei ole, sest mul ei ole üldse tunnet, et midagi head olemaski on, on väga hirmus eksisteerida. Ma praegu haaran pisimastki tahteraasust, iga "tegelt oleks vist tore ..." mitte mõtte- vaid tundetasandil läheb loosi.

      Kustuta
    2. see on koht, kus Neil Gaiman mu arust pange pani - mismõttes iha on alati julm? iha on see, mis eluisu annab ja vat selle puudumisel alles õige koledus hakkabki!

      Kustuta

Ma loen su sõnu, kui nad välja kirjutad ning avaldad!
Noh, paari erandiga.