teisipäev, 28. märts 2023

Keda huvitab

DISCLAIMER

Ausalt, ma ei tea, keda huvitab. Mu tunne, et üldse kellelegi huvi võiksin pakkuda, on üle läinud. Aga no - ehk keegi on. 

Lõpetasin apelsini koorimise ja nutmise. 
Ei, midagi uut ei ole halvasti läinud. 
Lihtsalt mu enesetunne on nii sitt, et hommikuti köögis apelsini koorimise taustaks nutta on kohane.
Apelsin on ka vilets. Mitte nii halb, et päriselt käega lüüa, mahl välja lutsida ja ära visata, ent vilets. Veidi kuiv. Liiga nahkne.

See, mida lendav ajatajust üle-eelmise postituse kommentaari kirjutas, oli kümnesse. 
"Praegu" ja "mittepraegu". Need on kõik minu ajad, need on minu tunded kogu tuleviku ja mineviku osas, selline ma olengi.
Seletas jälle nii palju ära, valgustas mu maailma vaatamise viisi, kuigi kahjuks ma ei saa samas midagi teha, et niimoodi tajun. 
Tajun edasi. 

Kui elu on halb - nagu praegu - ongi kõik halb. Mälestustes on halvastiminemised, kohutavad hetked, valu ja õudus. Tulevik on hirmus ja täis laavalompe, mis mu jalad alt ära põletavad.
Ja kui on hästi, ma ei karda midagi, ma ei kõhkle, ma ei vaata ette, sest on ju hea olla! Muidugi kestab see igavesti!

Iseasi muidugi, et isegi kui mul on "hea", ma ei tarvitse sellest ise aru saada, sest iga tegevus, iga kuradi koerale krõbuskipanek või kohvi valmistamine, iga pestud lusikas, pojaga vene keele õppimisest rääkimata, võtab pingutust, tähelepanu ja tundub kangelasteona. Ma teen ja ma teen ja ma teen ja ma teen - palju vähem, kui normaalse eluga normaalne inimene - ja olen nii väsinud, et niutsun häälega, ei suuda jalgu maast tõsta ja keda see huvitab? Mida see muudab? 
Ma olen piisavalt hea.
Seda tuleb endale öelda otsustavalt ja kindlas kõneviisis, muidu ma ei usu. 
Tegelt olen. 
Ei, ma ei tea enda kohta ikka kõike. Ilmselt tuleb valgustusi ja avastusi perioodiliselt peale. Aga on täiesti objektiivseid näitajaid, mille järgi olen hästi teinud isegi normaalsete inimeste standardite kohaselt, ja ma tõesti ei ole normaalne. 

"Praegu" ja "mittepraegu" ... 
Kui "praegu" on kõik korras, tundetasandil hästi, ONGI kõik korras. Pisiasju võib veel muuta ja parandada, aga need ei muuda põhilist. Ma võitlen pisiasjadega, väsin ära, maailma ei muuda, ent halvad asjad, mis juhtuvad, pole minu süü ega asi. 
Ja kui "praegu" on mittekorras, ongi kõik halvasti. Pisiasju võib ju parandada, aga see ei päästa. 
Siis ma võitlen iga hingetõmbe eest, maailmas juhtub nii palju halba, ma ei saa midagi teha, ma lihtsalt ... võtan järgmise hingetõmbe ja meenutan endale, et tegin ja teen oma parimat. Ma ei saa rohkem teha. Ma ei saa kahe mõnevõrra halva asja vahel valides teha valikut, mis oleks täiuslik. Ma pean kas poja koju jätma, kuigi tal on kooliga nii palju jama ja mingi töö vaja teha ja teine järgi teha, või sundima teda haigena kooli minema ja no mõlemad on halvad? Jaa. Aga üks neist võimalustest tähendab, et ma teen asjad Poeglapse enesetunde jaoks halvemaks ja üks, et ta saab vähemalt puhata. 
Ma valin selle, et ta saab puhata. Fakk see kool. Pole ka nii tähtis. 

Olen veerandi viletsast apelsinist ära söönud. 

Miks ma seda postitust üldse kirjutan? Sest kirjutamine parandab enesetunnet. "Ma teen midagi," ütleb see. "Äkki on võrgupäevikusse kirjutamisest kuidagi mingit kasu."
Mingi lootus. 
Sest kui mitte midagi ei tee, ei lähe ka miski paremaks. Pole lootustki. 
Ma teen ka asja, mis tundub hea. Kirjutan midagi. See on peaaegu nagu vestlus ja vestlemine maandab ärevust täiesti selgelt. Tuntavalt. Ma ei tea, kas ma absorbeerin vestluspartneri rahulikkust või - tõenäolisem - tekitan endas tunnet, et maailmas toimuvad rahulikud toredad asjad, inimesed loevad, kirjutavad, räägivad. Ma olen osa sellest maailmast ja vbla lähen isegi kellelegi nii palju korda, et ta minu jutu peale reageerib. 
Vbla ütleb isegi valgustavaid asju nagu lendav. 
Kui mul pea valutab, on kõik valu ja mitte miski ei tundu reaalne peale valu.
Kui mu pea ei valuta, ma küll otse ei torma tegema asju, mis tõenäoliselt peavalu põhjustavad, aga mul ei ole ka: "Ei, seda ma ei tee."
Mul on: "Mul võib pea valutama hakata. Nii et kas ma ikka tahan?"

Homme lähen oma QB-testi tegema. 
Õudne hirm on. Mitte testi tegemise ees, see on suva, aga mul on lihtsalt kõige ees hirm ja ma pole veel välja vaadanud, mis rong, mis buss, mul on halb ja kõik tundub halb. 
Ohhh. Ja kõigil ei olegi nii, et kui praegu on halb, ongi kõik halb??? See ei ole normaalsus?
Mida kõike ei õpi, kui tal... ...eee... kevadel ei maga. 

10 kommentaari:

  1. Ma ei leia enam üles - olid see sina või Lendav, kes kirjutas, et FB tähelepanuhäirete grupis liigub väga palju kasulikku infot, alates sellest, et "kellelgi veel on nii ja tähelepanuhäiretega nii käibki" ja lõpetades sellega, mismoodi (ja millisel) arstil käia, et tolku ka oleks (nt mis arst on piisavalt asjatundlik, et oskaks diagnoosida). Kui ei olnud sina ja sa seda veel ise avastanud polnud, siis äkki oskab keegi täpsemalt viidata, sest see tundus kasulik asi olevat.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ma olen eraldi neuroeriliste grupis, mis on peamiselt autistide loodud ja veetud, aga ATH on ka juures - ja see arstide värk on küll, jah, seal olemas.

      Kustuta
  2. Mina kirjutasin sellest. ATH ja autismi 16+ tugigrupp. Igasugust infot liigub, väga hariv ja silmaringi avardav.

    VastaKustuta
  3. Valmistu selleks, et testist hakkab pea valutama. Valge taust ja eredad värvid + keskendumine.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ei hakanud =)
      Mu peavalud käivad teistsuguste pidade pealt - ülestimulatsioon ja emotsionaalne pinge enamasti.
      Kuigi magamatus ja väsimus üldse ikka ka.

      Kustuta
  4. Aa - nad on loobunud QB testi põhjal patsiendile mingeid asju ütlemast. Nii et mina ei ütle neid omakorda teile, sest ma nägin "tulemustena" viit graafikut, mis ei andnud mulle mingit infot peale selle, et kõik neli joont liikusid vahepeal lähestikku ja siis jälle mitte jms.
    "Tulemused tulevad, kui QB vastuseid analüüsitakse koos intervjuuga."
    Põhiliselt olen ma hämmingus selle üle, et seda kõike teevad õed. Diagnoosimine pole nagu nende rida? Aga no ... ma ei tea, ma ei oska, ma ei jaksa, ma lihtsalt käin seal, maksan üüratuid summasid ja loodan parimat.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. See on hea, et nad ainult QB testi põhjal inimesi välja ei praagi ja koos DIVA intervjuuga vaatavad. Ainuüksi testi on võimalik teatud puhkudel "ära lollitada", test võib anda valenegatiivseid vastuseid.

      Eeltöö võivad vabalt õed ära teha, diagnoosi paneb ikkagi psühhiaater.

      Ma loodan ka sulle parimat.

      Kustuta
    2. Oh, ma sain mailile vastused, millest ma ka aru saan! Phmt ootuspärane: impulsiivsus ja aktiivsus on kotrollgrupiga sobivad, tähelepanu väga väljas ning ebanormaalne.
      Mhmh, nii ma ise tunnetan ka - mul pole aktiivsus häiritud, tähelepanu on.

      Kustuta
    3. Mul sama. Ma QB testi ei teinud, sain diagnoosi ainult intervjuu põhjal, diagnoos on ka ainult tähelepanuhäire.

      Ja su järgmise postituse juurde: elu on raske, jah. Ja ükskõik, kui palju ma ka ei püüaks mõnele normaalsele selgitada, nad ei saagi päriselt aru saamagi, mis tähendab, et elu on raske. Neil ju seda kogemust ei ole.

      Kustuta

Ma loen su sõnu, kui nad välja kirjutad ning avaldad!
Noh, paari erandiga.