neljapäev, 11. juuli 2013

Kutse

Ma ei ole ikka veel seda Kaitseväe füüsiliste nõudmiste 300 punkti ära teinud.

Kogu aeg tundub, et olen peaaegu valmis, 295 punkti juba tuleks juba kindlalt - aga natuke vaja ju veel paremaks vaja saada, et ikka kindlasti toime tulla!
Selle asemel aga mõtlen igal konkreetsel päeval hoopis, et hei, olen phmt ju nii tugev küll, et võin selle vahukoorerulli ära süüa, pärast ikka 50 kätekõverdust ära teha - ja üldse läheb kuidagi nii, et laisklen terve nädala. Ning näen siis teise nädala vaeva, et kaotatut tasa teha ja jälle otsast peale.
Sest kui eesmärk on väga lähedal, ei tundu selle nimel pingutamine enam üldse nii põnev, aga kui ta natuke eemale nihkub, siis tundub ta seda taas.

Ja mu head vanad tossud olid katki ning ma viskasin nad ära (hais oli ka kohutav), halvad vanad tossud (palju vähem kantud ja seega vähem haisevad) aga hõõruvad ja ma jooksen enamasti lihtsalt kingades rongi peale 500 m korraga ja krt teab, võib-olla ma ei oskagi enam joosta varsti ja ei saa oma jooksupunkte kätte, mis oleks väga piinlik, sest neid antakse nii odavalt.

Lisaks on Kaitsevägi vahepeal nõudeid natuke muutnud: 48 kätekõverduse asemel tuleb nüüd minuvanusel naisel 2 minutiga ära teha 45, aga kõhulihaseid tuleb 70 asemel teha 74 ja ma täiega ei jaksa neid ülearust nelja teha, maitea, peaks kuidagi osavamalt treenima, aga ei tea kuidas ja kas üldse viitsibki ja..?

Kokku tundub sedasi, et kui ma ei pane endale mingit tärminit, mil oma 300 punkti ära teha, ei saagi see tehtud ja see oleks halb, kurb ja piinlik, sest ma olin ometi nii lähedal!
Ja kui panna juba tärmin, siis võiks sel ajal kohal viibida ka mõned abilised-tunnistajad, kes võtaks aega ja hoiaks kõhulihaste tegemisel mu jalgu kinni ja innustaks (ega naeraks mu üle, kui ma nt ikkagi aint 290 punkti saan ja pean asja kuu aja pärast kordama).

Ma mõtlen, et see tärmin võiks olla 10. august 2013, õhtul kell 17 midagi.
Siis kuluks koos soojenduse ja puhkepausidega vast maksimum poolteist tundi sportliku ägisemise peale. Ning pärast võiks juua natuke alkoholi ja süüa midagi head ja ajada juttu ja sõlmida või tugevdada sotsiaalseid sidemeid.
Koha osas ma pole veel kindel, aga küll midagi pähe tuleb. Ma isegi julgeks sind endale koju kutsuda.

Kas sa tahaks muidu tulla? Ma mõtlen, et kui meid on näiteks kuus kokku, on see juba päris väikese peo moodi ja et asi oleks hästi vähe normaalne (ja seega eelduste järgi vast natuke vähem ebamugav),  kutsun sind sedasi avalikult ja mitteisiklikult.
Just sind, kes sa ütled julgelt, et tahad tulla.
Mis sa arvad, mh?

27 kommentaari:

  1. Oi, mina olen siis vähemalt mõtetes kohal. Teen Tartumaal Sinu auks ühe jooksuringi ja hädised paarkümmend kätekõverdust ka (või isegi kolmkümmend, kui samas tempos jätkan). Ja pärast õlle või paar.

    VastaKustuta
  2. Miks sa neid kaitseväe nõutud punkte saavutada tahad? Kas lähed sinna tööle? Või on need lihtsalt isikliku treeningu verstapostiks?

    VastaKustuta
  3. See juhtus nii: http://mahamure.blogspot.com/2013/01/vahel-peab-inimesel-moni-luhiajaline.html

    VastaKustuta
  4. Suhtlemine oleks tore, aga ma pole kindel, kas ma see aeg sinnakanti saan (või üldse Eestis olen).

    mismoodi sa neid kõhulihaseid nüüd õieti teedki? ikka neid istessetõuse?

    VastaKustuta
  5. jah, just neid.

    Täpsed kantselliidis kirjeldatud hajutused leiab siit: http://www.sojakool.ee/files/2011/11/fyysilise_ettevalmistuse_hindamise_kord_ja_normatiivid.pdf

    jah, ma ikka veel ei suuda html-iga harjuda nii palju, et linki panna.

    Aga kui oled siinkandis, siis ju võiks =)

    VastaKustuta
  6. aint et ma suhtun istessetõusu vaenlikult, sestsaadik, kui mulle õpetati, kuidas kõhulihaseid teha (erinevalt koolist, kus ei õpetatud midagi, vaid ainult loeti, mitu ma teen, ükskõik kui õigesti või valesti).

    VastaKustuta
  7. Füsioterapeut ju jaanuaris ütles, et need on täitsa ok-d - mitte treeninguks vast, aga mõõtmiseks küll =)

    VastaKustuta
  8. a kas seal seljale liigategemise ohtu ei ole? või teed nii pika soojenduse ette, et pole hirmugi?

    VastaKustuta
  9. Aga kas sa soojenduse soojendust teed? Tänapäeval tuleb enne soojenduse tegema hakkamist soojendust teha.

    VastaKustuta
  10. Nii, esimene päris julge tunnistaja on end üles andnud, jess! =)

    Väga hea, peame sidet, mul on su aadress.

    VastaKustuta
  11. Tuleksin kah. Ma oskan kaeraküpsiseid teha.

    VastaKustuta
  12. Vaatasin fitnessi foorumist soovitust, et istessetõuse ei ole üldse ohutu teha, vähemalt "ähemalt mitte enne kui suudad hoida perfektset planku ja küljeplanku 3x3 minutit)".

    Loogika on nähtavasti see, et kui on juba tugevad korsetilihased olemas (mida plank treenib ja pikk planguhoidmine näitab), on ka sellist riskantset harjutust ohutu teha.

    Plank (või "laud") on ka muidu superhea harjutus, töötab palju lihaseid korraga läbi.

    VastaKustuta
  13. aa ja ma igaks juhuks rõhutan seda ohutusnõuet, et kui kõhulihaseid teha, tuleb tasakaalustamiseks teha seljalihaseid ka. jälle selja turvalisuse pärast. "Plank" on muidugi eriti mugav, see teeb korraga mõlemaid; kätekõverdusi kiidetakse samal põhjusel, et treenib korraga mitmest küljest.

    VastaKustuta
  14. No ma kahtlen, kas need mind tapavad, ausalt öelda =)
    Kui Kaitsevägi saab oma inimesi regulaarselt elusalt kätte pärast testi, võiks ma ka üle elada =P

    (A muidu, ma treenides muidugi teen seljalihaseid ka. Sest muidu ma ei jaksaks neid kõhulihaseid teha üldse, jaksakski aint neid natuke-tõstmisega)

    VastaKustuta
  15. noh, kõigiga ei juhtu ja kohe ei juhtu, aga vbla lööb välja näiteks vanemast peast. umbes nagu vanadel baleriinidel on sageli moondunud jalad.

    Ma lugesin kõhulihaste harjutuste vikiartiklite juurest vaidlusest, et ülemaailmne tuletõrjujate liit on juba otsustanud füüsiliste võimete katsetes need istessetõusud ära jätta: argumendiga, et kuigi neid niimoodi korra katsetel teha teab mis kahjulik ei ole, on nende treenimine (et katsed ära teha) juba hullem, sest kestab kauem ja tehakse rohkem. ja et pealegi, kui juba tahta, et inimesed treeniks ja heasse vormi läheks, siis on muud harjutused mõttekamad. Ja nad asendasidki selle "lauaga". nähtavasti mõõdavad siis minuteid, kaua keegi olla jaksab.

    VastaKustuta
  16. apropoo, arvatavasti saaks teoreetiliselt korraldada ka nii, et istessetõuse tehtaks ainult katsetel ja vajalikke lihaseid treenitaks ohutumate harjutustega, ainult et inimesed tahavad ju ette teada, kas on šanssi katsed ära teha, nii et kas või ise loendamiseks teevad ikka - ja palju.

    VastaKustuta
  17. PS: eks ma promon ettevaatlikkust just ise vigastatud ja opereeritud - kuigi teisest kohast vigastatud ja opereeritud - inimesena, kelle remonditud põlv enam kunagi uueks ei saa. Eks ka minu vigastuse kohta võib öelda, et mind sai eluga kätte - veel enam, terve hulk inimesi ei saanud sama koormusega mingit vigastust. Aga seda, kui palju on konkreetse inimese jaoks ohtlik kogus mingit riskantset liigutust teha, ei tea ju kunagi ette. seepärast promon variante, millega on võimalik saada sama tulemus ohutumalt.

    VastaKustuta
  18. PPS: mul oli täpselt sama suhtumine, et "häh, baleriinidel/päris iiri tantsijatel on palju hullem koormus ja ometi jäävad ellu - kui ma nüüd ise täie rauaga pihta ei anna, siis on see puhas laiskus ja minust ei saa kunagi midagi".

    VastaKustuta
  19. ma tõesti olen neid tõsteid teinud ainult vahel harva, testimaks, palju ma parasjagu jaksan, ja mitte treeninguna.
    Aga tänan hoole ja mure eest - olen ekstra-ettevaatlik!

    VastaKustuta
  20. Kui baleriinid juba jutuks tulid, siis meenus mulle see video:
    http://www.youtube.com/watch?v=0cWhM8zj6Ds

    VastaKustuta
  21. Mitu kätekõverdust sa nimodi stand up! kokku teed? Kas lõug läheb ikka korralikult maha?

    VastaKustuta
  22. Ma isegi ei tea, mis on stand up (v.a. et humoristid püstijalabaaris), ja lõug ei lähe maha =) seal lingis on kirjas, millised on nõuded, ma üle 90 kraadi küünarnukinurka pole taotlenudki.

    Muidu, härrad-daamid tunnistajad (v.a. neiu Koidula, kelle aadress mul on), saatke mulle kiri murumuna aadressil, püüame kohti ja aegu sünkroniseerida =)

    VastaKustuta
  23. Milline see murumuna aadress TÄPSELT on?

    VastaKustuta
  24. see on seal esilehel kõrvalveerus olemas kus ma luulekogu reklaamin =)

    murumuna ät geemail komm.

    (Ma kujutan ette, et see aadressivorm kuidagi kaitseb mind spämmirobotite eest.)

    VastaKustuta

Ma loen su sõnu, kui nad välja kirjutad ning avaldad!
Noh, paari erandiga.