esmaspäev, 29. juuli 2019

Teistmoodi perevägivald

Vaata, mul on pidevast "perevägivald paha!" hõikumisest (jah, erikuradi paha!) jäänud mulje, et üht sorti perevägivalda üldse ei arvestata.
"Miks ta ära ei lähe" vastuseks on aina ja aina, kuidas naise enesehinnang on maapõhja tambitud, kuidas ta kardab ja tunneb, et ei saa hakkama, ja kuidas maailm näib tema ümber kõrguvat veel väljapääsmatumana kui suhe vägivaldse mehega. Ja see kõik võib sedasi olla ja on sedasi väga paha ja kurb ja värki.

Aga kõik need teistlaadi vägivalla all kanntavad pered? Kas siis - kas siis see vägivald pole oluline, polegi päris vägivald?
Sest võib ka vabalt olla, et naine tunnebki end tugevamana. (Või mees, sedasi võib vägivallatseda ka naine, kuigi mina olen kuulnud vaid meesvägivallatsejaga peredest.) Et naine annab mehele andeks mitte nagu taaskord heana paistvale monstrumile, vaid nagu hüsteerilisele lapsele. Jah, ta oli oma jonnimises vastik ja ma sain haiget, aga ta ongi ju mõnes asjas rumal. Nii nõrk, et läheb selliste asjade peale endast välja. Ei kontrolli oma joomist ega pesupesu ega tervist ega käitumist ja mis ta ilma minuta teeks? Ma annan talle andeks ja panen kinni ta arstiaegu, teen talle süüa, pesen ta riideid, püüan teda mitte ärritada mitte seepärast, et kardan kolakat saada, vaid seepärast, et ma olen ju tugev, ma ju jaksan, las tema siis saab oma tahtmist, kui see talle nii oluline on. Ma ju nagunii paneks riided masinasse ja pärast kuivama, tema omad ka panna pole eriline asi, dohh!

Ei ole "naine on mehe poolt mutta trambitud". On "ta on kallis, kuigi lapsikuvõitu ja vahel suisa loll, ma kannan need probleemid ära, ma ju jaksan!"
Ja annab andeks ja hoolitseb edasi mehe, laste, põllumaa ja leivateenimise eest, sest ta on ju Eesti naine, tugev, toidab ära oma lollaka mehe ja kuus last ja aint ohkab vahepeal veidi.

Ajakirjandus ja sotsiaalmeedia võiks ka selliseid naisi ja mehi meeles pidada. Meenutada neile, et jou, SINA oled tähtis, sina oled armas ja imeline ja kui see suhe teeb sulle halba, teeb su õnnetuks, matab elurõõmu enda alla, kuradile! Sa ei pea hooldama seda meest (või naist), tegema tema tahtmist, sest sa ju suudad ja see on talle nii naeruväärselt oluline, suruma iseennast alla, sest no sina kannatad selle välja paremini kui tema.
SINA oled tähtis!!! Päriselt, jonniv kaasa ei ole midagi, mida sa taluma peaksid!

Isegi kui ta ei löö. Isegi kui ta ainult märatseb kodus või ähvardab end ära tappa või purjus peaga rooli istub, sest kodus on ju võimatu olla, kui teine sedasi käitub, isegi kui sina pole sinikates, vaid ainult su raamatud su äraolekul minema visatakse, su nõud puruks lüüakse, su vaip põlema pannakse, su ratas maha müüakse, su garaaž välja üüritakse.
See on vägivald ja sa ei pea seda taluma.
Tõsiselt.

15 kommentaari:

  1. See postitus kuidagi täiega kõnetab. Mul pole küll ühtki vägivaldset suhet olnud, isegi vaimsest vägivallast on palju rääkida, aga just seda tunnet, et "ta ise nii lammas ju, eks ma annan järele", tean küll.

    VastaKustuta
  2. Ma sellepärast kirjutasingi, et sedasorti vägivaldsesse suhtesse võinuksin täiesti vabalt ise ka sattuda ja mitte aru saadagi, et nii ei käi normaalselt. Sest: "Taevake, kui jabur võib olla mõnes asjas! Ok, las olla, teeb tema moodi - ilmselt ma olen kusagil mujal loll ja siis toetab tema ju?"
    Kuigi mina ol(eks)in oma ebamõistlikkustes 14 korda mõistlikum siiski (mul oli omal ajal kiiks, et mulle ei meeldinud toitu ära visata ja üritasin kõik kuidagi ära tarvitada, isegi kui kirssidel osaliselt hallitus peal nt) ja "tema" virise(k)s ikka, et kes seda kaks päeva seisnud putru sööb, tee pott vabaks.

    Ja seda, et asjad pole tasakaalus, ei oleks vana mina märganud.
    Ei märganudki.
    Kuigi otseselt vägivaldne ei olnud, siis no - idud olid salgamatult ja ma ei märganud neid ÜLDSE.

    VastaKustuta
  3. Oo, see kõnetleb, isegi selleni välja, et õigustad ka vägivaldset käitumist - aga ta ei oska ju paremini vihaga toime tulla, tal oli raske lapsepõlv, ta eelmine tüdruk pettiski ja on õigus armukade olla, mina olen tugevam ja ratsionaalsem ja ma saan hakkama.

    VastaKustuta
  4. Olen ise vägivaldses suhtes olnud ja ühel hetkel sai küllalt. Andsin kuu aega väljakolimiseks aega ja ise läksin alumisele korrusele. Kahjuks raiskasin oma elust 2,5 aastat, mida enam tagasi ei saa.

    VastaKustuta
  5. Ühtlasti vastab ka su mitu korda esitatud küsimusele "kas kõik naised olid vanasti mömmid".

    Vt ka Saare naine Milvi (ja vanasõna, et "õige saare naine peab ülal joodiku mehe ja viis last").

    VastaKustuta
  6. (Ma tegelt ei küsinud seda küsimust =) Mu lihtsalt arvasin, et naiste elus pidi olema toredaid asju ka, muidu nad oleks mässu tõstnud või ära surnud. Sest inimene teeb nii, kui ta täielik mömm pole. Ka kirjeldatud juhtudel on ju toredaid asju ka, mis kaasa teeb, muidu üldse ei tekiks seda "annan andeks, sest ta on kallis, mis siis, et lammas". On mingid põhjused, miks ta kallis on =P )

    VastaKustuta
  7. Feromoonid on kõige lihtsam seletus. "annan andeks, sest ajab kõvaks".

    VastaKustuta
  8. aga ka muist nautimisvõimalusi võivad haiglased olla. Kaassõltuvus näiteks. Tropist või jobust kaasa annab võimaluse ennast kergesti ülivõimekana tunda. või emotsionaalselt küpsena või mida iganes. või rahulolu, mis tuleb ideest, et "ma olen talle nii vajalik, ta ei saa ilma minuta hakkama".

    VastaKustuta
  9. Jap. Republical on selle kohta laul. Drop dead gorgeous.

    You drive too fast and
    I smoke too much and
    My heart is broken
    But when I look at you, you're forgiven

    VastaKustuta
  10. Vaatasin just TEDi videot samal teemal-

    "I was a very strong woman, in love with a deeply troubled man, and I was the only person on earth who could help Connor face his demons".

    Keda peksti ühtlasi peaga vastu seina, ähvardati relvaga, alandati jne.

    https://www.ted.com/talks/leslie_morgan_steiner_why_domestic_violence_victims_don_t_leave?utm

    VastaKustuta
  11. Ma pole kunagi näinud ega kuulnud sellistest inimestest nagu dr Idialu. Dr Idialu on inimkujul jumal, inimesed nimetavad teda maapealseks jumalaks. Mu abikaasa petab mind alati ja iga kord, kui ma ütlen talle, et lõpeta petmine, ärritub ta ja ähvardab majast lahkuda, jätkab ta mitu kuud petmist, sest toob teise naise koju, kui mind seal pole. Armastasin teda nii väga ega tahtnud teda kaotada, kuid oma suureks üllatuseks tulin ühel päeval tema töölt tagasi ja avastasin, et ta võttis oma asjad ja läks teise naise juurde elama. Ma nutsin ja jäin pikka aega üksi, kuni mu sõber kontoris rääkis mulle, kuidas dr Idialu aitas tal pärast 6-aastast lahutust oma abikaasa tagasi tuua, nii et võtsin WhatsAppi kaudu kohe ühendust doktor Idialuga ja rääkisin talle oma olukorrast ning ta ütles mulle : ta aitab mind ja mu abikaasa tuleb tagasi ja palub mind põlvili 12-16 tunni jooksul. Tegin kõik, mida doktor Idialu mulle ütles, ja minu suureks rõõmuks juhtus kõik 13 tunni jooksul täpselt nii, nagu doktor Idialu enne ütles. Mu abikaasa tuli minu juurde tagasi ja kukkus põlvili, nuttes ja andestades talle andeks. Kas vajad abi? Võtke arsti Idialuga kohe ühendust e-posti teel: doctoridialuspellcaster@gmail.com või WhatsApp: 2348118448718

    VastaKustuta
  12. Mieheni huijasi ystäväni kanssa, hän muutti toisen naisen kanssa. Mieheni, joka ei nyt pystynyt toimeen ilman minua, ei halua nähdä minua. Olen niin onnellinen, että sain rakkaan aviomieheni takaisin sen jälkeen, kun väärennetty loitsunharjoittaja huijasi minua kahdesti, mutta kiitän Jumalaa siitä, että tohtori Lomi auttoi tuomaan mieheni takaisin viipymättä ilman minkäänlaista huijaustoimintaa. yhteyttä tähän Jumala lähetti oikoluvun sähköpostiinsa; LOMIULTIMATETEMPLE@GMAIL.COM, lupaan, että hän auttaa sinua ratkaisemaan suhteesi ongelman, hänen sanansa ovat SURE.

    VastaKustuta
  13. Moj mož je varal z mojo prijateljico, preselil se je k drugi ženski. Moj mož, ki ne bi mogel brez mene zdaj ne želi videti mene. Tako sem vesel, da sem dobil moj ljubek mož nazaj, ko sem bil scammed dvakrat ponaredek urok caster, ampak se zahvaljujem Bogu, da dr Lomi pomagal pripeljati nazaj moj mož brez odlašanja brez kakršne koli oblike prevara dejavnosti. Obrnite se na tega Boga poslal urok caster na njegovo WhatsApp številko;+2349034287285 Ali Email; LOMIULTIMATETEMPLE@GMAIL.COM obljubim, da vam bo pomagal rešiti vaš odnos problem, njegove besede so prepričani!

    VastaKustuta

Ma loen su sõnu, kui nad välja kirjutad ning avaldad!
Noh, paari erandiga.