laupäev, 16. oktoober 2021

Argi-laupäev

Jess, täpselt nagu irve kommentaarides ennustas: kolm päeva ja edasi on suht ok.
Täna on neljas päev.
Hullud rögiseva köha hood ja ilma Sinupretita (kuulsin ükspäev apteekrit kliendile kinnitamas, et Xymelin on ikka tõhusam. Wtf?! Ma ei võrdle ka, Sinupret on nii palju parem!) lahmaks ilmselt ka tatti, ent täielik jõuetus ja ärasuremise tunne on kadunud. 
Ma ei saa öelda, et kohutavalt hea olla oleks, aga pole hirmus halb.
Arvan, täna imen imejaga tolmu põrandalt ära ja käin duši all, juuksed on nii räpased, et seisavad püsti. 
Nii kaugel, et pead värvida, ma siiski veel ei ole. 

Homme Düün ja kulmutegija (kui on rohkem raha, on välimus miski, millesse seda panna). 
Teisipäeval hambaarst. 
Koera vaktsineerimisega saab veel paar nädalat oodata, nii et saabki oodatud, aga larp ja rollimängijate kokkutulek ja "Vikerkaarele" lubasin juttu ja ... 
Ok, juba sellele kõigele mõtlemine tõmbab hinge kinni. Keskendun tänasele. Kohv. Pesuskäimine. Siis vaatab. 
Vbla peaks mütsi pähe tõmbama ja apteeki lonkima. Koer tahab õue viimist ja Poeglaps magab. 
Kui ta saab, magab ta KAUA. 

***

Ei, pärast duši ma puhkan. Joon veel kohvi ja üritan maailma püsti seisma veenda. Muidu ikka kaldub teine siia ja sinna. Söön isegi hommikusööki. Teratasku hallitusjuustuga + tomatid. 
Tomatid ja tsitruselised hallitusjuustuga on tegelikult ohtlik kombo. Mõnede juustudega annavad nad koos oksemaitselise tulemi ja mul pole kunagi meeles, millise juustuga tohib tomatit kõrvale võtta ja millisega mitte. Briega võib, camemebertiga mitte ja sini-valgehallituse segud on kahtlased? 
Kui on suur tomatiisu, testin esimese ampsuga. Kui pole, võtan ilma, söön tomatit nt soolalõheleibade, suitsukeeleleibade või hommikuse krabipulga-salati kõrvale. Või omleti.
Maapähklivõi-saiade kõrvale teda ka ei võta, sest ei viitsi. Vbla tegelt sobikski.
Aga selle hallitusjuustuga, mis täna on, läheb tomat ilusti kokku. Maitsev. 

Kui nüüd käsi nii hullusti ei väriseks, oleks suht tore. Ma arvan, viin Totoro välja, aga apteeki ei lähe. Tuian ümber kvartali ja kannatan välja ta hämmeldunud rahulolematuse: "Nii lühikese ringi tegimegi? Siit ka ei lähe otse, vaid pöörame koju?! PÄRISELT?!"

***

Koera lahendus oli mitte ainult iga murulapi juures seisma jääda, vaid ka sinna sisse kõndida ja väga põhjalikult nuuskida iga krdi ruutsentmeetrit. Mina seisin uduvihmas ja ohkasin sisemiselt, aga polnud ka otsustavust edasi minna. 
Ega ta tegelikult ei käitunud ei väljas ega enne väljaminekut väga hädaliselt. Aga no kell oli kaks. Jah, ma võisin ta öösel kell üks veel pissile viia, aga ikkagi. Mina küll nii kaua peale ärkamist ei tahaks umbne olla.
Ehk siis mul endal on halb, kui koer õue viimata. 

Aga terve ma selgelt ei ole. Ehk pärast seda hirmsat pingutust, milleks oli duši võtmine JA koeraga ümber kvartali lonkimine, tahab keha magama, palun, jah, kohe, jah?
No ma siis viin ta =)

18 kommentaari:

  1. Ma lähen tavaliselt sinihallitusjuustuga kindla peale välja ja söön teda pirniga. Ja selliseid kaua laagerdunud kõvu juuste ka. Tomat nagu tapaks nende loomuliku magususe ära.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Puhast sinihallitusjuustu sõõn Eestis mugavalt kättesaadavatest ma ainult ühte sorti, sellist mahedat-mahedat. S.t. ta kõlbab küll ja vahel toidutegemisel on isegi Just See Õige, aga võileiva peale ei ihka. Miks ma peaksin ostma asja, mida ma ihka, eks ole.
      Ja kõvu juuste ma üldse ei söö =) S.t. ma ei saa nende võlust aru. Hädaga läheks, aga mul pole eriti sellist häda, et peaks sitaks kallist juustu ostma =P

      Kustuta
    2. Talvel proovige piparkoogiga :) Mu soome kolleeg ütles, et see on sealmaal üsna tavaline komplekt. Soolane + magus.

      Kustuta
    3. Proovitud, täitsa ok on =)
      Ainus oluline häda: ma teen ise piparkooke, mis on väga head. Taignast alates, eks ole. Ja siis tundub raiskamine sinna midagi veel lisaks panna, kui niigi on ju hea!
      Aga samas just seepärast, et ma ise teen palju paremaid, käsi poepiparkooki ostma ei tõuse =)

      Kustuta
    4. Huvitatult: mis see sinu mahe-mage sinihallitusjuust on?

      Minu seni mahedaim sinijuustuelamus on olnud Fourme d'Ambertiga, aga seda on harva saada või siis on hirmus kallis. Heameelega kuuleks soodsamast variandist.

      Kustuta
    5. (a kõvad juustud on mul põhiliselt toidu sisse panemise või peale riivimise juustud, sisuliselt pigem maitseaine kui toiduaine. v.a siis, kui ma tahan süüa juustu kui kommi, siis on vaja, et väike kogus hästi laksaks.)

      Kustuta
    6. ... ja juustu kui kommiga sobib pirn vahele väga hästi. Umbes nagu veinisõõmu vahele juuakse vett.

      Kustuta
    7. mingi Bavaria Blu? Nad vähemalt ütlevad, et see poolringi-kujuline on sinihallitus. https://www.barbora.ee/toode/sinihall-juust-bergader-bavaria-blu-175
      Ja ma ei eita, et pirn kindlasti sobib, ma vist olen vahel isegi kasutanud (ja melonit. Ja muidugi murakamoosi).
      Lihtsalt ma ei osta koju pirni ega melonit mõttega "hommikuse võileiva juurde".
      Vbla peaks =P

      Kustuta
    8. Ma olen muidu tomatisõltlane, aga mingist hetkest alates ei ole nad sügisel-talvel enam head, siis on vaja võileiva peale alternatiivi. Ja mul on siis nii, et lihasema võileiva peale panen natuke hapukapsast, aga juustu peale pirni. Ja kalavõileiva peale ka õuna. Krabipulga peale värsket kurki, aga vahel ka sellele hapukapsast, kui suurem umaminälgi on.

      Kustuta
    9. hapukapsas on sel juhul toores.

      Kustuta
    10. Kumato, vaarikatomat, kirsstomatid.
      Käravad küll.

      Kustuta
    11. mäletame ka, et ma ei armasta väga haput.
      Et ma söön hapukapsast, kui on vaja ja vahel lausa maitseb. Kord või kaks aastas hautatuna, kaks-kolm korda toorelt, aga pidevalt? Ei ole mõnus mõte.

      Kustuta
    12. jah, ma tean, et sulle ei istu hapu, a ma mõtlesin, et hapukapsa happesus on tomatiga umbes sama ja kui tomat aktsendina sulle liiga hapu ei tundu, siis järsku samas kohas hapukapsas ka.

      Aga seda enam peaks pirn sulle juustulisandina istuma, pirn on väga leebe.

      Kustuta
    13. Nii on, nii on =)
      Tomat on just selle natukese vähem hapu, et meeldib =) Apelsin meeldib, mandariinis meeldib ka, kui on natu kangust maitses, mitte magus vesi - aga on mingi ... eee ... joon (punane? roheline?), kust ma üle minna ei taha.

      Kustuta
    14. Lisan pirni kohta, et minu arust sobib ta väga hästi ka suitsulihaga (aga nt seapraeviiluga mitte nii hästi, sinna tahan vähemalt mina midagi happesemat).

      Kustuta
    15. Ma ka panen võileiva peale õuna, sobib minu arust pea iga teise kattega hästi :), ja ei voola ära nagu tomat ja ei ole maitsetu nagu kurk. Hapukapsast ega pirni mul pole pea iialgi, aga õuna on jälle pea alati :)

      Kustuta
    16. (ma muide ei pane tomatit võileiva peale, vaid söön võileiba ja ampsan 3-4-5 jämedaks viiluks lõgatud tomatit kõrvale =)

      Kustuta
  2. Ma vahepeal sõin mingit väga odavat (no võrreldes teistega) Selveri sini-juustu. Regina Blue vms. Käis küll...

    Kõvad tugeva maitsega juust on tõesti nagu komm.

    VastaKustuta

Ma loen su sõnu, kui nad välja kirjutad ning avaldad!
Noh, paari erandiga.