pühapäev, 9. jaanuar 2022

Aru ega otsa

MisMÕTTES ma sel aastal juba kolmandat korda haige olen???
Krt, aasta pole nii kaua kestnudki, võiksin äärmisel juhul teist korda haige olla ju???
Aga vahepeal oli peaaegu terve olla juba. 
Oehhhhh ...
(Vt ka aastakokkuvõtte küsimust "Olid sa haige või said mõne vigastuse?"
Nagu - kes krt viitsib iga haigust meelde jätta? Elasin üle, järelikult ei tapnud, järelikult pole oluline.) 

Välja arvatud, kui ta parasjagu kestab. 
Haigus siis.
Sel ajal on ta oluline ja faaakkk! Ma ei jaksa, ma ei taha, miks ma pean, faaakkk?!?!

Muide, ei pea. Keegi ei käse peale mu enda. Lihtsalt ma ise olen enda suhtes oluliselt vähem pehme südamega kui teiste. Jaa, õppisin ära, et väga karm ei tasu olla jne, kui ikka üldse ei taha, ei tee - aga kui on ainult natuke ebameeldiv, ikka ju teen. Sest natukese kannatan välja.
Nii krdi raske on ennast hoida ja MITTE teha, ma ju tahan, et see tehtud oleks ja ei ole päris kohutav teha samuti?!

Hea küll, algus on tehtud sellega, et endale öelda, et ju ma siis olen haige, kuigi kõiki muid sümptome peale kohutava nõrkuse ja väsimuse on minimaalselt. (Ei, ma ei ole kraadinud, ma täpselt ei tea, miks.)
(Vbla seepärast, et kui palavikku pole, on veel raskem end veenda lõdvalt võtma ja mitte rabelema nt kasvõi naatukene võimeldes.)
Ma ei jaksa köögist tuppa normaalselt kõndida, vaid astun jalg-juurde meetodil. 

Ausalt öelda ei saa ma eriti aru, mis kamm elektriga on. S.t. pole veel detsembri kommunaalide arvet (mul on kõik koos) saanud ja novembri oma oli täiesti normaalne. TÄIESTI. S.t. maksta tuli vähem, kui ootasin. 
Aga noh - kui on suur arve, vähemalt kvalifitseerun raudselt toetusele ja saan avalduse kodust ID-kaardi abil ära teha.
Ei, ma ei taha, et te mulle selgitaksite, mis kamm on, et energia ei hakka enam kunagi nii odav olema kui varem, ja ma saan tõesti aru, et neil, kes elektriga kütavad, on tegelt ka jama.
Lihtsalt näitan oma elektrihämmeldusega, et mul on naaaatukene aimu ka, mis Eestis sünnib. 

Muust maailmast on veel vähem aimu. 
Ma tegelikult ei saa aru, miks inimesed huvituvad, mis juhtub Kasasthanis või Türgis.
S.t. sündmustest kuuldes on inimestest kahju (loe: mul on halb olla), aga nagunii on inimestest kahju, elavad nad siis Siberis, Alaskal, Ecuadoris või Poolas. Mul on nagunii neist kahju, sest jama on paljudel nagunii ka ilma valitsevate klannide võitluse või Vene vägede sissetoomise või abordikeeluta.
Inimene olla ongi raske.
Elu ongi raske.
Kui aga välja arvata kaastunne = phmt see, et mul on paha ja kellelgi teisel ei ole sellest parem - MIKS üldse teada? Mida ma teha saan? Mismoodi see mu elu vahetult teisiti mõjutab, kui emotsionaalselt halva tunde tekitamine? 
Mis krdi MÕTE sellel on?

Mul on üks fb-tuttav, kes on koroona algusest saati kogu aeg nakatumiste arve ja teadusuudiseid jaganud. Sageli emotsionaalsete karjatuste saatel: "Kas valitsus viimaks paneb keelud peale?!" ja "JÄLLE UUS TÜVI!!!"
Nagu ... kuidas see maailma paremaks teeb? Tema oma? Teiste oma? Kellegi oma? Mis see ANNAB, et sa statistikat jagad Itaalia surmade arvu ja kohalike nakatumiste kõvera kohta?! 
Mu jaoks see on peaaegu sama absurdne kui "nemad kõik on vaktsiinikahjustuse saanud!" näopiltide jagamine. 
Nagu ... mida muudab, et ma seda tean?! Miks see oluline on? 

9 kommentaari:

  1. Karjatajad elavad oma irratsionaalset hirmu välja, samas seesama hirm paneb neid internetis tuhlama ja leidma kohti mis seda ülesse klopivad - never ending story.
    Kui koroona ära vaibub, leitakse uued allikad kust hirmu hankida

    VastaKustuta
  2. :) Ma saan su tuttavast aru (loodetavasti see pole mina, sest ma oma teada ei tee koroonapostitusi facebookis eriti, küll aga kirjutan enda blogis).
    See annab tunde, et mul on ülevaade, teadmine ja sealtkaudu ka mingi kontroll. Nt mu ülemus suvel ei läinud tšehhi seminarile kuna seal oli koroonalaine laeni ja kui ta poleks tagasi saanud või oleks haigeks jäänd oleks jama. Piletid olid juba ostetud.
    Ise võrdlen lihtsalt neid riike, kus elanud olen, et kuidas kuskil hakkama saadakse. Võib-olla su sõber loodab veenda oma lähikodseid vaktsineerima niimoodi üleüldiselt, mitte isiklikult. Võib-olla talle meeldib vaadata kuidas maailm põleb. Ega ma ei tea tegelikult. Ise ma ilmselt salamisi lootsin, et mõned jaburamad uhhuututtavad lahkuvad mu sõbralistist, kui mul on profiilipildil märk et olen vaktsineeritud.
    Endal mul oli koroona nüüd just ära (Eestis sain, täna isolatsioon lõppes), nii et väga hullult enam ei pea näppu pulsil et mis hispaanias toimub va vahetult enne äraminekut, kui tuleb teada mis reeglid ja piirangud on.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Aga muidu: kui ma hakkaks kuhugi reisima, ma muidugi vaataks järgi, kuidas seal koroonaga on, mis piirangud, kuidas saab ja ei saa.
      Mul ei ole selleks vaja maailma kõigi riikide statistikat peas tassida =)

      Kustuta
  3. Vastused
    1. No see on sama asi =) Ehk: ma kuulen sellest ja mul on valus, otseselt VALUS, et nii toimub, et nii on. Ja - kellel sellest kasu on? Kas need, kes kannatavad, kannatavad vähem, sest mul on ka halb?

      Kustuta
  4. Tervis tulgu kiiresti tagasi, pai ja lusikad.
    Facebook ja postitused (nohiseb vaikselt). FB on nagu suur ja lärmakas laadaplats, kus igaüks räägib kaupmeeste ostmishõigete vahele seda, mis parasjagu meelel. Ainult kuulajaskond on laiem, kui varem näitasid oma reisipilte paarile kannatlikule sõbrale, kes haigutusi varjates need kuidagi välja kannatasid, siis nüüd peavad nägema seda KÕIK. Kui varem arutasid oma muret haiguste leviku pärast kolmandates riikides mõne lähema mõttekaaslasega, siis nüüd peavad su murest osa saama KÕIK su tuttavad. Jagatud rõõm on topeltrõõm ja jagatud mure poole väiksem. Või midagi sinnakanti.
    Ma ka ei saa aru, milleks covidi teemalised postitused vajalikud on. Samas, ma ei saa väga paljude FB postituste olemasolu vajalikkusest aru. Minu lahendus on seal vähem käia, vana hea jaanalinnu meetod - mida ei näe, seda pole olemas :D

    VastaKustuta
  5. FB-st saab ürituste kutseid, jooksvat infot suusaradade ja uisuplatside olukorra kohta, mõtlemapanevaid IT-nalju ja artkleid. Koroona kohta jagavad mu sõbrad analüüse ja isetehtud modelleeringuid.

    Muidugi tekib niimoodi mingi suletud mull. Aga no las ta siis tekib? Lõbus ja natuke abiks on ju ikka.

    VastaKustuta
  6. No mina olen oma fb teinud endale mõnusaks kohaks, mulle enamasti meeldib seal kõik ja no keegi krt ei käse mul avada galeriid 124 reisipildi või isegi 5 "täna hommikul oli nii ilus lumi maas!"-ga =P
    Aga ma ei hakka ju jälgimisest maha võtma inimest, kes jagab koroonainfot ...?

    Tegelt, miks mitte. Ma ei pea teda ju blokkima, lihtsalt jälgimisest maha.
    /rahul

    VastaKustuta

Ma loen su sõnu, kui nad välja kirjutad ning avaldad!
Noh, paari erandiga.