pühapäev, 20. märts 2022

Meta

Mina mõtsin: "Kõik on klaar, nüüd ei ole enam kobinat."
Osa sellest, miks Ukraina sõda mu jaoks phmt elu meeldivaks tegi: ühine vaenlane tundus ühendavat. 
Aga paraku:
Trollid (asuvad pealtungile).

Huvitav, et trollitakse peamiselt naisterahvaste blogisid.
Tõsi, enamasti ongi blogid, mida ma loen, naisterahvaste omad.
Enamasti ongi blogid naisterahvaste omad, ükskõik, kas mina neid loen või ei.
Aga ikkagi - kuidagi jääb mulje, et naistele on kergem peale lennata, seda tehakse kuidagi loomulikult, aga meestele ... mitte.
Vbla on valik alateadlik.
Vbla on teadlik. 

Palgalistel trollidel pigem teadlik - aga ma mõtlen nende palgaliste üle ja mul on ikkagi juhe koos: kuidas SAAMA kirjutada asju, mida ise ei usu? Pidevalt, süstemaatiliselt ja armutu järjekindlusega (+ajuti jubedate kirjavigadega)? 
Ma näen kaht varianti: kas sa usud, et teed head ja õiget asja, võitled headuse poolel, või sa teed oma ajus täiesti selge vahe sisse, kuidas töö ajal tööasjad, ja muul ajal nende teemadega ei tegele.
Võibolla ma eksin ja mingi variant on veel, aga minu ajju ei mahu, kuidas muidu saama. 

Mittepalgalised trollid, kes trollivad trollimise rõõmust ja ei saa selle eest isegi raha, on mulle veel arusaamatumad. 
Täiesti imelikud. 
Ma tean, Kaur kunagi seletas, kuidas vahel on tore öelda midagi, mis inimestel karvad turri ajab, ja vaadata, kuidas nad reageerivad. 
Ma olen isegi nõus. 
Ainult et ma ise usun, mida sedasi ütlen =) 
Et Hea Ema olemine on ülehinnatud, ole halb, see on täiesti hea =P
(Sest mina olen hea ema, olemata kuidagipidi Hea Ema. Kunagi ma sain siinsamas kõvasti sarjata selle eest, et arvan end hea ema olevat - siis ma veel ei teinud vahet, et hea ema saab olla ka Hea Ema olemata ja neil kahel asjal on maailmasuur vahe. Too i-ga kodanik, kes sarjas, ka ei teinud vahet selgesti.)
Et iga inimene võib teha just seda, mida tahab, ja see ongi hea.
Et inimesed on lollakad. 
(Kui meeleheitesse sattun ja maailm tundub jube, kuidas nii saama ja miks nii olema, mõtlen ikka veel sellele, kuidas maailmapalju inimesi valis Trumpi presidendiks. Ameerikas, mis on mu jaoks ses mõttes normaalne riik, et pole nagu LAV või Boliivia, mille osas ma dünaamikaid üldse ei adu ning sealsed otsused on täiesti segased, ja on samas ka riik, mille valimissüsteemi ma usaldan ja ei arva, et nagunii tulevad võltsid tulemused, vahet pole, millised need väidetakse olevat.
Nad valisid Trumpi presidendiks.
Inimesed ON lollakad.)
Aga ega ma ei naudi tegelikult, et inimesed seepeale kurjaks saavad. 
Ma olen rea peal: "Vaadake, nii saab ka mõelda ja see on täiesti hea!" ja siis nad üldse ei arva, et see on täiesti hea, ja ma hullun endamisi. 
Aga troll vist naudib seda, et inimesed närvi lähevad, ja kuigi mingi osa - MINGI osa - minust mõistab seda naudingut, see on nii väike, et ma alati unustan ta ära, kui spetsiaalselt ei süvene.
Sest noh: mina vihkan valu, ma ei taha kellelegi valu põhjustada, ainult siis põhjustan, kui mul on tunne, et tema põhjustab oma käitumisega rohkem valu, kui ma ei sekku. 
Miska mul on väga raske mõista vastupidist mootorit. Et teen haiget, vaatan, kuidas ta reageerib. 
Päris ... noh, võimalik siis, kui ei mõtle, et valu on valus, jah, mhmh. Või isegi kui mõtleb, ei tunneta kaasa. 
Aga hirmus, et sedasi saab. 
Phmt loomapiinamine, aint inimestega.

Kogu selle süngetoonilise jutu peale panen endast ilusa pildi. Olen alles viimasel kaheksal aastal aduma saanud, et KÕIGIST inimestest saab sittasid pilte, ükskõik, kui kaunid nad ka oleksid. Ilusaid pilte lihtsalt presenteeritakse rohkem ja siis võibki mulje jääda, et see või teine inimene on alati ilus. 
Heh. 
Keegi ei ole. 

Aga see on ilus pilt ikkagi. 

Tütarlaps pildistas


13 kommentaari:

  1. Ma näen üht sellist meelega karvade turri ajamise varianti, mis ei vaja eeldust, et meeldib kannatusi põhjustada. Varianti, kus inimesele endale meeldib verbaalselt kakelda ja kuna inimesed hindavad teiste vajadusi enda järgi, siis paistab kaklemine talle win-win situatsioon.

    Miks meeldib - oletan, et see on mingi ekstravertsuse vorm. Stiimuleid liiga vähe ja juurde vaja.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Notsule mhmh. Olin eile mingis seltskonnas (millest mingit osa vvn peaks uu-üü kaudu tundma) ja seal käis õhtu otsa pmst vaidlemine vaidlemise ilu pärast. No et kes rohkem asjassepuutuvaid mõttekäike või poolfakte varrukast tõmmata suudab jne.

      Kustuta
    2. A selle eeldus on, et kedagi päriselt ei puuduta need teemad isiklikult ega otseselt. Kui kellelgi on päriselt mingi seisukoht, puutumus, kogemus vms, siis peaks kohe tagasi tõmbuma ja vähem isikliku teema võtma.

      Sama asja tsiviliseeritum vorm on väitlus-sport.

      Kustuta
    3. Ma olen väitlemisega spordina tegelenud. Olin päris hea =) Eesti meistritiitlini ei jõudnud, aga üks turniirivõit tuli ära =)

      Kustuta
    4. (see meistritiitel lasub raskelt mu hingel, nii pean lisama [sest muidu hing piinab]: tegelesin väitlusega umbes-täpselt aasta ja meistrikad olid esimene turniir, millel osalesin.)

      Kustuta
    5. Nojah, ja oli ju mõnus onju eksju?

      Suvalise fb sissekande või kellegi päevikuseina all jauramine ei ole minu arust väga palju erinev.

      Kustuta
    6. Oli küll mõnus =)
      Aga jah, mu jaoks tuleb erinevus sealt, et ma ei taha ju inimesele haiget teha. Reeglitega väitlussport oli rõhuga, et keegi ei kaitse oma isiklikku seisukohta, väite eitajad ja jaatajad otsustati mündiviskega.

      Kustuta
    7. Eks neid ärritamise soove on veel, mõni vähem ja mõni rohkem põhjendatud, mõni rohkem ja mõni vähem mõistetav.

      Lihtsaks näiteks on igasugu rahvus- ja usupõhised seisukohad, tunded, haavatasaamised ja vihad. Mõned neist püsivad põlvest põlve. Teise poole vihkamiseks piisab, et vestluses osalejatw vanaisad olid kunagi teine teisel pool rindejoont, või et kummardatava Olendi nimi on teise kõlaga.

      Kustuta
    8. Lugesin mina palju aastaid Perekooli. Üldiselt vastavalt sellele, mis faasis meie lapsukesed olid. Lapse ootamine, sünnitus, titeiga, lasteaed, kool. Ja eks kõrvalt piilusin "üldiseid" foorumeid ka, suhted ja tervis ja mis nad seal oli.

      Alguses olid kõik foorumid - siirad ja sõbralikud. Anti nõu nagu osati. Muidugi ei olnud kõik vestlused alati viisakad, mõni nähvas käredamalt, mõnd küsijat narriti korralikult, aga üldiselt prooviti küsijat aidata. Tihti julgustati - mine oma murega päris spetsialisti jutule, olgu siis pereteraapiasse või lastearstile või juristi jutule. Ühesõnaga - kes siiralt küsis, sai siiralt abi.

      Ja siis ühel hetkel tekkisid foorumisse trollid.

      See oli selgelt äratuntav osaleja tüüp, ehkki esines nimeta, "käo" alt. Lauseehitus, vastuste pikkus, sõnakasutus oli sarnane. Hästi efektiivne. Ja nad pommitasid küsijad jube osavalt. Kes läheb anonüümselt nõu küsima, on ju alati hädas ja haavatavas positsioonis, eks? Ja need trollid leidsid selle nõrga koha kohe üles ja virutasid sinna. Enamasti oli see, et "õige naine / ema ei peaks sellist asja küsima" või "õige koduse kasvatusega lapsel sellist probleemi üldse ei tekiks". "Vaata peeglisse ja mõtle, mis sa valesti oled teinud, mitte ära tule internetis vinguma ja kaastunnet norima."

      Psühholoogiliselt lihtne, aga tõhus ja julm rünnak.

      Ma olin täies hämmingus. Kust see osalejate tüüp tuli? Mis on nende motivatsioon? Aastad kestsid ja see nähtus püsis Kuidas nad viitsivad ja miks???

      Ma mõtlesin, et ehk on need on mingit trollivabriku õpilased, keda treenitakse poliitilise spämmi jaoks (samal ajal tekkis ka see nähtus), aga lastakse harjutada väikeste laste emade peal?

      Ma ei loe perekooli enam ammu ja ei tea, mis seal toimub. Aga hämming on siiamaani alles.

      Kustuta
    9. või lihtsalt kurjus. võimumängud. Lugesin hiljuti mingit puutini psühhoprofiili, mille järgi olevat ta põhiemotsioonid hirm, viha, kadedus. ja kõik. Sellise profiili juures on õnnele kõige lähemal asuv seisund kellegi üle domineerida.

      Õnnetu ja lootusetult üksildane eksistents.

      Kustuta
    10. ... ja mina olen päriselt alles nüüd uskuma hakanud, et kutselised trollid on olemas. Enne ikka mõtsin, kuidas inimesed on niiiiiiiiiiiiiiiii halvad üksteisega, miks, MIKS?!

      Kustuta
    11. Me vist ei mõista rahvuspõhiseid "eelarvamusi" ka. Kui sulle on tuhat aastat õpetatud, et naaberorus elavad kitsenikkujad, siis sa usudki.

      Ja see ei ole mingi lõunarahvaste teema ainult, ehkki seal on seda rohkem. Vaadake kui saate ära film "Saami veri". Meie nunnukad rootslased (ja muud skandinaavlased muidugi ka) pidasid laplasi mingiks põhjapõdra ja šimpansi ristandiks pmst.

      Kustuta

Ma loen su sõnu, kui nad välja kirjutad ning avaldad!
Noh, paari erandiga.