teisipäev, 7. juuni 2022

Nüüd ongi parem, piisas pisiasjast

Sitt hommik. 
Mikk tappis ennast ära.
Ma järjest sügavamalt süüvin ideesse "K jaoks kuulusin ma juba ammu friendzone'i, SELLEPÄRAST see (ja teine, kolmas, kahekümnekuues asi)" ja "sellepärast mul suhetega kõik nii halvasti ongi, et ma olen VÄÄRAKAS, mitte lihtsalt natuke veider" (minu vaste queerile, kväär pole sõna ega asi). Ja siis ma läksin pojaga ka veel vaidlema, sest ta ei näe paljusid neid momente, kus naistel ikka ongi kogu aeg lühem kõrs by default
Loos, mida ma tõlgin, jõudsin just sinnamaani, kus imik uppub oma pudelipiima sisse ära. (Sel oli hea põhjus, miks ta rinda ei saanud.) Poeglaps sai oma matemaatikaeksami hinde kaks punkti madalama kui "no kui VÄGA halvasti hinnatakse, sellest ikka halvem ei ole."
Eesti keele eksam juba läks halvemini kui ta ootas, aga no seal minul polnud mingeid ootusi ka. Tegelt on kõik kama, noh - keskkoolis sees, mis need eksamid enam, eks ole. Pole oluline.
Ainult et täna halvad asjad kuidagi kuhjuvad. Keegi ei mõista mind, keegi ei armasta mind, oh, kus ma jään. 

Sitt hommik. 
Sa ei armasta mind ja ainult mina tean, kuidas see haiget teeb. 
See väärakas olemine - koos kõige muuga, mis teeb minust minu - teeb praegu haiget. Vähemalt saan korraga täiega aru, miks demiseksuaalidel on omaette lipp ja miks ei ole lihtne väärakas olla isegi mitte ainult süütu demiseksuaal olles. 
Olen väärakas ja selle üle uhke? Jaa, aga elu võiks siiski olla lihtsam. Inimesi, kes ON oma sõpradega suhtesse saanud, on jumala palju!

Kurat, olles oma elutraagikasse süüvinud siin, lasin ka vee-vahukoore segul, mis oli pliidile pandud, ootuses, et varsti lisan ka pudruhelbed, üle keeda. MASENDAV. KÕIK läheb halvasti!!!!! 
Piim on ka otsas. 
Oh, kus ma jään. 
Ok, lugesin artiklit, kus Kaja Kallas ütles uuesti ja jälle, et Ukraina jee, Putin böö, lääneriigid, kes "ei taha Putinit alandada" ajavad jama, sest Putinil on küll, kuhu taganeda - nt oma maale, tuua väed Ukrainast tagasi. Nüüd on parem olla. Maailmas on veel inimesi, kes teevad õigesti ja hästi ja isegi kui läheb halvasti, vähemalt ÜRITATAKSE.
See andis mulle sihukese buusti, et lähen ostan nüüd piima. 
Aga see eksamitevärk - ma TEAN, et meiesugustele on see raske. Noh, meile, kelle jaoks on eraldi koormus teha "nagu peab". Minul ei ole ka suurte eksamitega vedanud, sest isegi kui ma üritan korrektselt vormistada ja vähemalt sel rindel kõik õigesti teha, lõpuks selgub, et ma lihtsalt ei oska. Ja no mina üritasin siiralt normaalne olla, kaotasin vast 5 punkti sajast selle pealt, kuid mu poega pole keegi normaalne olema sundinud, nii et ta jääb sel rindel veel palju rohkematest punktidest ilma. 

Suulised on nii palju lihtsamad ses osas. 
Sa ei pea nööri mööda käima ja just ainult neid õigeid asju kirjutama õigetesse lahtritesse ilusa käekirjaga. Suuline on kuidagi vaba ja rõõmus.

Poeglaps otsustati ka kooli vastu võtta vestluse pärast - ta tuli vestluselt ja oli: "Me rääkisime pool aega poliitikast. Poliitikast?! MIKS?!" Tema klassivennad ja -õed, kellelt ta uuris, olid rääkinud oma tulevikuplaanidest ja kuidas rasketes ainetes areneda ja mis õppesuunda nad omast arust sobiksid - ja tema pidi arutama, kas koostöö vene koolidega oleks hea ja kas tema isiklikult oleks valmis nt vene keeles mingeid kirju saatma ja mis ta arvab Ukraina sõjast ja kelle eest seisab opositsioon. (Viimasele küsimusele poleks mina muud osanud vastata, kui "Iseenda?", tema vastas "rahva eest" ja ausalt, minu arust on see parim vastus, mida võiks anda, täpselt isegi teadmata, mis ON opositsioon ja koalitsioon.) Aga ma saan aru ka: ta hinded ei ole ei kohutavalt head ega kohutavalt halvad, nende põhjal otsustada oleks keeruline. Ja osadele õpetajatele meeldib ta väga ja osadele üldse mitte ja lisaks võib ta olla klassi parim objektiivselt võttes, aga IKKA on tal seal aines tunnistusel neli, sest ta ei vaevu üht tegemata töö ühte ära parandama ja ... ja siis nad lihtsalt uurisid, mis inimene ta on, ja otsustasid selle põhjal. 
(Ukraina sõda on halbhalbhalb, urrrrrrrrrrr, aga kuidas see puutub siinsetesse vene koolidesse? Koostöö teiste koolidega ju hea asi? No kui ta isiklikult peab selle koostöö raames neile vene keeles kirjutama, no siis peab, mis seal ikka.)
Olgu, piima järele!

31 kommentaari:

  1. Samuti võib sellest postitusest näha, kuidas mulle on nii vähe vaja, et muuta elu taas elatavaks - ja kui ma isegi KÜSIN seda ja mulle ei anta, mul ikka on väga väga väga wtf, kui hiljem tuleb: "Kuidas sa aru ei saa, et ma hooli(si)n sust väga?!"
    Nagu ... kui sa väga hoolid, vbla ütleks mulle midagi hästi ja annaks eluisu tagasi nt?

    VastaKustuta
  2. Lisalohutuseks: Timothy Snyder räägib ka muudkui seda juttu, et Putini pärast pole vaja muretseda, tema võib ju lihtsalt kodumaal kõik selliseks valetada, nagu tal tarvis on.

    tema artiklihunnik (st twitterist artikliks seatud lõimed): https://snyder.substack.com/ (avades viskab ette mingi tellimisvormi, aga selle võib lihtsalt kinni panna, lugeda saab ka ilma subscriptionita) konkreetne taganemistee mittevajalikkuse postitus on The folly of "off-ramps". Üldse saab ta asjadest kuidagi nii hästi aru, nagu ei olekski Lääne inimene. (USA erukindral Mark Hertling on teine selline.)

    "Väärakast" - kas sulle meeldib see queeri vasteks kõla pärast (sest sarnasepoolsed sisehäälikud?) Mind häiriks see, et tüvi on "väär", kui keegi nn normaalne mind nii kutsuks, tahaks talle kohe öelda, et "kes teisele ütleb, ise on".

    VastaKustuta
    Vastused
    1. väidetavalt on kvääri tüvi sama - et kVÄÄR.
      Sest !queer!, eks ole, oli algselt ikka "väärakas" täiega.

      Kustuta
    2. 'queer' põlvenvat sõnast, mis tähendas alguses "viltu", "nihkes", "kaldu", mis ei ole nii ühemõtteliselt hinnangulised mõisted nagu "väär" (sõna otseses mõttes 'vale'). Tõsi küll, neid saab kasutada negatiivselt, aga ei pea; ja kui seda inglise keeles alguses inimeste kohta kasutama hakati, oli tähendus "ekstsentriline" (mille algtähendus on samuti ruumiline - "keskmest väljas") - ja vähemalt minu jaoks kõlab see sõna peaaegu komplimendina - minu kohta on meeldiv inimene öelnud "ekstsentriline" ja mul oli hea meel. "Väära" mittepejoratiivset kasutamist ei oska aga ette kujutada.

      Kustuta
    3. see 'keskmest väljas' kui queeri tähendus hakkab mulle üha enam meeldima. et pmst lihtsalt "ei ole harju keskmine".

      Kustuta
    4. Mul on jäänud (konkreetset etümoloogiat uurimata) mulje, et seda ÖELDI nt eelmise sajandi neljakümnendatel, väga põlglikult. VÄGA. Oot, ma vaatan mõne lingi ka.
      https://www.dazeddigital.com/artsandculture/article/32213/1/tracing-the-history-of-the-word-queer Et jaa, minu arust on ka "imelik" hästi öeldud ja kes siis ei tahaks imelik olla, alternatiiv oleks ju olla normaalne?! Aga see ei olnud raasukestki hea sõna vääääääääääääääga kaua.

      Kustuta
    5. Eelmise sajandi neljakümnendad on suht hiline aeg minu vaates, ma pidasin silmas tähendust, mis oli enne selle sõimusõnaks muutmist - siis, kui see inglise keelde tuli + veel sada-paarsada aastat. St võeti ruumisuhet tähistav sõna ja hakati kasutama inimeste kohta - alguses lihtsalt ekstsentriku tähenduses, pärast juba halvustavalt.

      Aga "väärakas" on kogu aeg olnud inimeste kohta ja kogu aeg halvas tähenduses.

      Kustuta
    6. ühesõnaga, "queer"-sõnal on mingi mõnusam algtähendus olemas, kuhu tagasi minna ja öelda, et me võtame sõna kaaperdajate käest tagasi. "väärakal" ei ole.

      Kustuta
    7. ja šoti keeles (st selles anglogermaani keeles, mis kujunes šotlaste suus, mitte gaeli keeles) tähendab see sõna tänapäevani ekstsentrilist, iseäralikku. Muidu võiks öelda, et milleks sellist provintsitähendust üldse rõhutada, aga see sõna tuli inglise keelde väidetavalt just šoti keelest, šotlased saaks apelleerida sellele, et inglased on nende sõna tähenduse ära moonutanud.

      Kustuta
    8. mõtlen nüüd, kas ee. k oleks "hälvik" peaaegu sama. Peaaegu, sest hälve ei pea olema tingimata negatiivne, võib olla täpselt samamoodi keskmisest irdumise tähenduses. aint et inimeste kohta pole seda ee. k iial neutraalselt kasutatud.

      "imelik" on ses mõttes lahe, et sisaldab imet. ainult üks samm imeliseni ja vanemas keelepruugis ongi imelise tähenduses kasutatud.

      Kustuta
    9. Hälvik on hea sõna - aaaaga ta ei ole samas üldse sarnane "kvääriga".
      Ehk vbla on inimestel mu ümber raskem aru saada, et see on sama asi?

      Kustuta
    10. aa, et oluline on, et kõlaks inglise moodi? (kuigi ka "kväär" ise tglt ei kõla).

      Kustuta
    11. Vahepeal soositi minu mäletamist mööda hoopis viker-tüve tuletisi.

      Kustuta
    12. "Kväär" ja "queer" on natuke nagu sarnased, kui öelda, eksole.
      Viker-asjad, kui nad on olnud (selgelt ma ei pööranud väga tähelepanu, nii et nad läksid must mööda - aga vbla pole masskasutuses olnudki), on ajalugu =)

      Kustuta
    13. minu kõrvus üldse ei ole (sarnased), a vbla on vokaalid minu jaoks olulisemad kui teiste.

      Kas "kväär" on siis masskasutuses? ma ei ole kedagi kuulnud kasutamas. vbla on regionaalne vahe?

      Kustuta
    14. Vbla on "masskasutus" valesti öeldud =D Feministeeriumi artiklites alailma ja inimesed, kes neid loevad, kirjutavad ka oma postitustes.

      Kustuta
    15. nojah, Tartus on seevastu vikerruum ja vikerpeod. Olevikus, mitte kuskil ajaloos (eeldusel, et "ajalugu" tähendab minevikku). Ja Eesti LGBT+ kogukonna laulukoor kannab nime Vikerlased. Ja on auhind Vikerkaarekangelased.

      Kustuta
    16. ...ja on portaal Vikervaade, mille esilehel on kiri "kõige värskemad vikeruudised". Viimased uudised on seal tänavu 1. juunist.

      Kustuta
    17. Selgelt sul on täpsemad andmed =D

      Kustuta
    18. Oi see paneb mõtlema, mida kõike saaks veel vikeriga eesliidestada. Vikerkepp, vikerviha, vikerveeb. Oh sa väike vikerkarva vikervallatu vikerkullake küll!!!

      Kustuta
    19. vikerveebile on Vikerraadio juba käpa peale pannud.

      A noh, eks paarikümne aasta pärast paistab, mis päriselt käibele läks.

      Kustuta
    20. Need ei ole päris 1:1 ka.
      Minu jaoks on kõik see vikervärk selgelt asi, millega ma end identifitseerida ei taha, liiga nunnutav ja ümmargune. Ma ei tunne, et mul oleks hirmus tore, armas ja rõõmus demiseksuaalne olla, ma tunnen, kuidas see on raske ja räma ja noo kuradi keeruline on keskmisest hälbida ja FAKK.
      Ma rohkem "A mine persse!" loomus.

      Kustuta
  3. Virtuaalpai teiselt demiseksuaalilt. Ma just viimasel ajal tegelen ka selle teema sortimisega enda jaoks ja... /ohkab/.

    VastaKustuta
  4. Väike life hack: keeda putre / piima nii suure potiga, et isegi keema minnes ei lähe üle ääre.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. aga see-eest võib hajameelne inimene sellises potis saavutada uudseid polümeere! meil tuli üks pott niiviisi minema visata, sest seda ainet ei saanud sealt põhja küljest enam kuidagi ära.

      Kustuta
    2. Võimalik, a mina olen nii päästnud kümneid laste hommikusöögi teab mitukümmend korda :)

      Kustuta
    3. Mulle meenutab see ülekeemise heli küll, et oi, mul on midagi tulel. Mitte et ma just seepärast pisemat potti kasutaks, ent võtta suurem selleks, et mulle enne meelde ei tuleks, kui suits tõusma hakkab , tundub kontraproduktiivne.
      Samuti ei saa ma aru, kuidas sedasi sööki päästa saab - üle keenud potist on see ülekeemata osa ju ikka söödav, pole probleemi, aga kõrbenuks keenut pole enam päästa võimalik ju?

      Kustuta
    4. Hommikune lapsevanem rööprähkleb - tittedele putru, endale kohvi ja midagi hamba alla, vahepeal käid lastelt tekki pealt sikutamas või korraldad ühele lapsele kunstiõpetuse kuusekäbisid ja teisele muuseumisse mineku jaoks piletiraha, pesed õhtuseid nõusid, otsid-avad uut moosipurki, jne.

      Pudru päris ära unustamine ei ole võimalik,vähemalt mul pole kordagi ette tulnud. Küll aga on sage see, et sa rabelemise käigus ei jõua potini õigel ajal.

      Nii et puder keeb mul lihtsalt natuke üle ja pliit on äkane.

      Kustuta

Ma loen su sõnu, kui nad välja kirjutad ning avaldad!
Noh, paari erandiga.