teisipäev, 2. august 2022

Ihu- ja vaimutoidusest

Krt, ma panin koogi sisse liiga vähe suhkrut. 
See on mu viimase aja söögitegemisprobleem nr üks: teen magusaid sööke, mis pole õieti magusad. Üks selge põhjus on, et ma ei viitsi suhkrut mõõta - jahu panen mõõdukannu valmis, vaatan, et õige kogus oleks, aga suhkruga kuidagi arvan, et saab niisama, tunde järgi - ja panen krooniliselt liiga vähe. Sametsupile olen mitmel korral lõpuks veel suhkrut sisse seganud, sest muidu ei maitse praktiliselt millegi järele.  
Seda kooki, mis ma tegin, pean ilmselt jäätisega sööma. Kusjuures muidu on täitsa hea, lihtsalt maitseb umbes sama neutraalselt kui peenleib. Ning kui katte seest aprikoos suhu sattub, on kõik nii hapu. 
Oeh ja võeh.
Õnneks ON mul jäätist kodus. 

Ja Poeglast ei ole kodus - ta läks folgile ja siis jäi maale taastuma ning seega saan ma kõik oma söögitegemisfeilid ise ära tarbida, ilma et mul oleks sees: "Talle nagunii ei maitse. Niuts."
Millegipärast on nii, et kui talle ei maitse toit, mis mu enda arust on suurepärane, on mu reaktsiooniks: "Talle ei maitse. No sööb siis müslit või teeb endale makarone, pole minu probleem."
Aga kui proovisin teha hästi, aga ei tuld välja, olen palju õnnetum ning kuigi poeg sõnades lohutab päris kenasti: "No sa üritasid, see on tähtis," kui ta asja ei söö, päästavad need sõnad ainult natuke. 
Olgu, pooles ulatuses. 
Aga kui ta läheb juurde võtma, on see mu jaoks temalt suurem kompliment kui: "Väga maitsev on."

Seda kooki ta selgelt juurde ei võtaks.
Kuigi samas - teda ei või iial teada. Vbla meeldiks see talle koos jäätisega sedavõrd, et JUST võtaks. 
Igatahes ei pea ma selle üle juurdlema - teda pole kodus, nii et kooki söön ainult mina. 
Teema lõpp.

Tegelt oli mul kaks päeva ahastus ja ahistus, et keegi ei armasta mind (välja arvatud mõned, kellest ma üldse seda ei taha), aga kui üks, kellest tahan, pani mu kommentaari alla kallistava tujukuju, läks hoobilt kordades paremaks. Nii et pole enam üldse kurtmise tunnet.
Loen muudkui seda Atkinsoni raamatut ja tõlgin sõnu. Mõnede osas ("rickets", "cutlery") olen "krt, ma teadsin seda ju!" Mõnede osas ("bracteate") ma ei saa ÜLDSE aru, ka peale tõlget, mis krt see on - ja siis mõtisklevad romaanitegelased kolmel järgmisel leheküljel, mida see sõna tähendada võiks ("mina arvan, et see on teatud liiki konn") ja on ilmne, et nemad ka ei saa. 
Ainult noh. Mul läheb see fenomen "väga veider ja arusaamatu sõna" kuidagi kaotsi, kui ma samamoodi uurisin, mida tähendab "rickets" või "genteel". "Sundae" - krt, on ikka sõna jäätisepokaali kohta! 
Kuigi sundae seletuse juurde pakutud pildid ajasid säärase jäätiseisu peale, et sõin oma kooki jäätisega.
Ei läinud oluliselt paremaks, peamiselt seetõttu, et need aprikoosid on seal koogi sees ikka KURADI hapud. 

Kaalun koogi edasise söömise käigus aprikooside väljakorjamist ja nendest millegi muu tegemist.
Mitte et ma teaks, mis see "muu" olla võiks. Kuhu need võikalt hapud aprikoosipoolikud sobiksid ... 
Vbla täidetud kana? Kreeka pähklite, sibula, küüslaugu ja ... krt, rosinaid KA ei saa panna, sest Poeglaps tuleb homme koju ja keegi peab selle kana ju ka ära sööma. 
Olgu, mõtlen selle üle hiljem.

Või peaks kana juba ära ostma, sest päike paistab ja on hea võimalus minna ujuma nii, et päevitun ka ja kui ma juba õues olen ... 
Ah, olgu. Eks vaatab, mida ma väljas just tahan teha. 

19 kommentaari:

  1. Ma olen selliste liiga vähese suhkru välja kukkunud hapu kattega kookidele ohtralt vanillisuhkrut peale siputanud - kusjuures mulle isegi eriti ei maitse vanill, aga selliste hapude asjade tasakaalustamiseks sobib ta ootamatult hästi mullegi.

    Aga kui on eraldi hapud puuviljad, siis tasakaalustab neid mõnikord kõige paremini mingi valk. Või siis vastupidi - need hapud asjad aitavad valku seedida. Aprikoos kohupiima ja meega magustoiduks (mulle meeldib nii, et mesi otse vastu aprikoosi, kohupiim selle otsas eraldi kihina) - või punane liha aprikoosidega hautatult.

    Brakteaat on pmst selline plönn, nagu kõhutantsuvööde küljes olevad mündid. Et kui normaalne münt on metallist ketas, mille ühele poole vermitakse üks kujutis, teisele poole teine, siis brakteaat on õhuke nagu litter ja vermija lööb lihtsalt templiga peale ja ongi kahel pool näha - kus ühel pool muhk, seal teisel pool lohk. Selline eriliselt niru münt ühesõnaga, selline, mida tehakse metallipuuduses, aga olukorras, kus teisest küljest on elu nii ebastabiilne, et münte on vaja, sest virtuaalraha (ehk krediiti) ei saa usaldada.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. valguga tasakaalustamise peale tulid sa muidugi juba postituses ise, aga minu kogemust mööda tasub ka sel juhul midagi magusat lisada, ükskõik, kas toit peab nominaalselt olema magustoit või soolane toit. Kui rosinad ei sobi, siis midagi varjatumat äkki ikkagi sobib, meekaste vms.

      Kustuta
    2. Ma arvan, ikkagi rosinad - tegelt söön täidise nagunii mina ja tiibu ega koibi see ära ei riku, et kuskil mujal rosinad on =)

      Kustuta
  2. muidu üks asi, millega hapud viljad mu arust sobivad, on mozzarella-

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ma proovin.
      Aga mul on asjasse vähe usku: mozzarella on mu jaoks suht mõttetu. Mitte halb, ei, täiesti okei, lihtsalt mul ei ole mitte kunagi mitte millegi mozzarellat sisaldava osas olnud: "OOKUIHEA," see on lihtsalt mingi toit.

      Kustuta
    2. mul on tomati ja mozzarella komboga olnud ookuihea, aga kindlasti oleneb ka konkreetsest mozzarellast, eriti sellest, kui värske ta on.

      Kustuta
    3. No ma armastan tomatit.
      Ehk loe: hea tomat peab olema, ent siis sinna juurde mingit nii tihedat asja nagu JUUST küll vaja pole. Võibolla kodujuust. Või hapukoor. Või mõlemad.
      Veel till, sool, must pipar = omas laadis täiuslik.
      Miks sinna mingit juustu veel lisada?!

      Kustuta
    4. ok, erinevad maitsed. mul on sellest loetelust ilmselt hapukoor esimene, mille ma ära jätaks.

      Kustuta
    5. Ja mu jaoks on hapukoor "hm, see toit ei maitse nagu peaks ... lisame hapukoort ... sai parem! Aga vbla peaks hapukoort rohkem panema, et veel parem oleks!"

      Kustuta
    6. Mul on kurb olla, nii et räägin veel hapukoorest.
      Tomatisalati sisse panen teda palju, sest mulle meeldib see värk, mis tekib tomati-soola-koore koosmõjul. Iga supiga on nii, et kui niigi on hea, ma ei mõtle hapukoore lisamisele, aga niipea, kui midagi on vkuidagi valesti, lisan. Teeb alati paremaks. Ka kiirnuudlid.
      Puder, aga moos on otsas? Hm, või või hapukoorega võib süüa.
      Ahjubanaan, aga ei ole ei vahukoort ega jäätist? Aga on hapukoort!
      Hapukoor puuviljasalati peal mhmh!
      Ja kui ma aru sain, et küpsisetort hapukoorega on PAREM kui küpsisetort kohupiima-vahukoore seguga, olin lihtsalt segaduses, miks keegi üldse kunagi viitsib selle segukreemiga vaeva näha.
      Kõik vaese aja toidud saab paremaks, kui lisada hapukoort.
      Tõsi, see ei kehti alati rikka aja toitude kohta, mis niigi tasakaalus. Aga küpsetistes asendab hapukoor edukalt nii kohupiima kui rõõska koort, kõlbab püreesuppi koorestama, kui rõõska koort pole, pannkook hapukoore ja vee seguga piima või hapupiima asemel - pole mingit probleemi. Hapukoor kõlbab peaaegu kõigeks!
      Vat kohvi peale pole proovinud panna.

      Kustuta
    7. ma mõtlesin seepeale hulk aega, mis piimatoote ma välja valiks, kui ma edaspidi tohiks ainult üht tarvitada, ja tundub, et mul oleks see kohupiim, sest ta maitseb mulle esiteks täiesti niisamagi, rääkimata sellest, et temast saab teha magustoitu, võileivakatet, teda saab panna koogikatteks, aga ka koogitainasse (ja mulle meeldib väga see, mida ta koogi- või saiataina konsistentsiga teeb).

      Kustuta
    8. Kui ma peaks ühe välja valima, ma võtaks tegelt vahukoore. Sest seda lahjendades saab ebam-vähem kõik teised vedelad rõõsad piimatooted ka =)
      Hapukoor on tore - aga üks väga olulisi tema eeliseid on, et läheb tükk aega, enne kui ta pahaks läheb. Hapukoort on kogu aeg külmkapis võtta. Mitte et "peab ruttu ära tarbima, homme on kõlblikkusaja lõpp!", vaid isegi kui läheb natuke üle, pole väga asi. Kõlbab küll veel.
      Palju üle minemisel küll ainult kuumade toitude sisse.
      Seepärast läheb ta igast toitude sisse - ta on kapis olemas. Ent igast süüa ma TEGELT teen rõõskadest piimatoodetest rohkem.
      Aga jah. Hapukoorega tomatisalati kaotus oleks oluline kaotus. Ja hommikused hallitusjuustuga võileivad- ja saiad. (Õnneks võid annab vahukoorest teha.) Ja kõik kuumad lahtised pirukkad tulevad edaspidi juustuta! NIU!

      Kustuta
    9. Vahukoorest peaks teoreetiliselt hästi rammusat hapukoort saama, aga küllap on päris keeruline saavutada, et see ka maitsev tuleks. Tänapäeva vahukoore puhul oleks ilmselt tilgakest valmishapukoort juuretiseks vaja.

      Mulle meeldib muide kohupiim samal põhjusel, et ta säilib megakaua. Kinnine pakk võib rahulikult kuu aega üle "parim enne" kuupäeva minna ja maitseb lahti tehes ikka täitsa värskelt. Isegi lahtine pakk saab külmkapis endaga päris mitu päeva hakkama, igatahes kauem kui mistahes rõõsk asi.

      Kustuta
    10. Muidugi on vahukoorest võimalik hapukoort teha! Ma ei tea, vbla aitas kapis samal ajal lahtiselt olnud hapukoor (s.t. ma ei mäleta, et oleks olnud, aga see on väga võimalik), aga mul on paaril korral vahukoor hapukooreks isegi läinud ju.

      Kustuta
  3. ma kusjuures olen, siis kui ma veel kohvi koorega jõin. Tehtav, lihtsalt kõigepealt tuleb hästi hoolega väikese kohvikogusega ära segada, et tükki ei läheks.

    VastaKustuta
  4. Ma olen selliseid aprikoose söönud korralikult ülesklopitud suhkruse vahukoorega .

    VastaKustuta
  5. Kana tuli väga hea.
    Polegi ammu ahjukana teinud - esiteks on broileritest kahju ja teiseks kuna mul on nagunii kogu aeg kapis kanakaelu kassile ja supikogusid koerale (mitte et neist broileritest kahju EI ole, aga mingitest edevateks söökideks eraldatud paremad jupid lähevad käiku, aga ülejäänu on rämps?! EI OLE! Mu koer ja kass söövad ära!), ma üldse ei kaldu mõtlema kanast kui "sööme täna kana"-asjast.
    Aga täna sööme ja noh - hea on. Ja jubedad aprikoosid said ka kasutatud.
    Huvitav, et toorena nad ei maitsenud üldse hirmsalt. Natuke hapud, vist veidi toored, aga ei midagi kohutavat.

    VastaKustuta
  6. luuviljalised lähevad kuumutades hapumaks, ploomidega on sama lugu.

    VastaKustuta

Ma loen su sõnu, kui nad välja kirjutad ning avaldad!
Noh, paari erandiga.