neljapäev, 16. veebruar 2023

Tegelt võib haigena haige olla ju

Saate aru, mul on poeg kuu aega haige olnud ja alles nüüd võtsin sisse, et ta on HAIGE. Mitte liiga lahke emme pärast kodus, vaid tal on päriselt kere katki. Kui inimesel on kogu aeg palavik ja kurguvalu, ei ole see mitte tavaline mittetahtmine kooli minna, vaid reaalne haigus. 
Ei ole minu süü - kuidagi arusaamatult absurdselt, aga ikka kuidagi - et ta kodus on.
Vaid sel on reaalne minust sõltumatu põhjus.
Minu osa on märgata ja tõdeda, et nii on, mitte elule vastu vaielda. 

Ei, muidugi me võtsime arstiga ammu ühendust, sai arsti juures käidud ja viimaks ka analüüse antud, aga kogu aeg pabistasin ma tema kooliasjade üle võtmes: "Ta õpib kodus ju ainult natuke, koolis on palju töid, oh häda!"
Ja täna korraga saabus valgus mu peale ja taipasin: ta on ju haige. Reaalselt, päriselt haige. On täiesti normaalne, et sellise pikaajalise haigusega tekivad klassikursuste kordamajäämised, tegemata töödest rääkimata, ja kui ta peabki üle minema mittestatsionaarsesse õppesse, on see täiesti normaalne haigele inimesele vajalik muudatus elurütmis. 

Krt. 
Tegelikult ta juba paar päeva tagasi ütles mulle, et ilmselt ma hakkan selle peale naerma, aga ta mõnikord kardab natuke, et tal on vähk. 
Selle peale valgustust veel ei tekkinud, kuigi mul kahtlemata oli raskusi naeru tagasihoidmisega. Valideerisin ta hirmu - sest täiesti arusaadav, et kui tervis on halb, aga keegi ei tea, miks, tulevad igasugused ideed. 
Aga täna sain teada, et Epstein-Barri viiruse tagajärjel saadakse mononukleoos ja mu tütrel on mononukleoos ja ei ole üldse absurdne mõelda, et vahel nad pojaga on tassi jaganud või lausa üksteise lusikaid kasutanud, neid eelnevalt pesemata. 

Ja siis korraga taipasin, et mitte me ei õpi kodus liiga vähe ja liiga väheseid asju, vaid ta on reaalselt põhjusega kodus ja hea, et me üldse õpime siin, krt. On tal siis mononukleoos või midagi muud. (Analüüsivastused on olemas, aga me ei tea neid. Arst ei saanud teda eile kätte, sest ta ei võtnud kõnet, mille tulles ta magas, ja digilukku ei saa ma sisse, sest ilmselt tuludeklaratsiooni esitamise esimese päeva puhul väidab leht, et IDkaardi sertifikaati ei saa edastada, proovige hiljem uuesti.) 
Tegelikult mõtlen, et sümptomid klapivad: tal oli ilge kurguvalu. Ilmselt ongi mononukleoos. Aga no ma ei ole ka väga pettunud, kui pole. Ta on päriselt haige, SEE on tähtis. 

Muidu Tütarlapsel tema analüüsidega kinnitatud mononukleoos aina kestab ja kestab ja kestab. Wiki järgi peaks ammu läbi olema, aga tal on ikka palavik, mõned päevad tagasi suurenesid kaenla all lümfisõlmed nii, et lausa valus, ning kurk valutab juba igaviku põhimõtteliselt. Viirus, ravi ei ole, ootame, kuni ise paraneb. 
Pff.
Elu ON raske.
Aga samas on kuidagi kergem, kui omaks võtta, et haigus on päriselt ka teema, mitte pole sel põhjusel aja mahavõtmine ja kodus püsimine iseloomunõrkus ja enda liighellitamine. 

See käib mu enda kohta ka, eks? Et kui ma EI JAKSA asju teha, see ei ole mitte minu süü ja viga, millest tuleb üle saada ja kohale ilmuda, vaid täiesti okei. 
Ma olengi haige inimene, dohh. 
Ma ise suudan oma jaksamisi kõige paremini hinnata.
Mitte et sees ikkagi ei plõksataks, kui ütlen, et olen väsinud, ja vestluspartner noogutab mõistvalt, et jaa, tööpäeva õhtul veel pingeliste asjadega tegeleda on raske, raske ... ja minu tööpäev oligi koos temaga neid pingelisi asju teha. 
Kusjuures ränk tööpäev ning ma andsin endast tõesti kõik. 

Et ta vist ei tunne mind eriti? Mhmh. Meil ei ole ka nii sagedast ega tihedat suhtlust ette näha, et ma nimetet olukorda muutma vaevuksin hakkama. 
Arvab, et ma käin tööl? Arvaku. 
Imelik mees on. Minu arust (tean teda ligi 20 aastat) alati kena välimusega olnud, aga kui juttu ja käitumist põhjalikumalt analüüsida, tuleb selline igavesti-süütu-nilbiku pilt välja. 
Kusjuures tal on naine. Ja koer. Ja ta on kena mees. Kuigi nüüdseks üsna hall juba.
Neist meestest, kes juba peale vaadates kriipid näivad ja käitumine ainult tõestab esmamuljet, saan kuidagi paremini aru. Aga tema võiks ju seksi suhtes normaalne olla?
Misiganes. 

Ei, mu ärevus ei ole üle, muidu. Mul on lihtsalt ka selle küüsis teatud vaimuvalguse kogus kohati ilmnev. 
Emake maa, kus tahaks, et ta üle läheks. Nii kuramuse raske on sedasi!

3 kommentaari:

  1. Ongi Epstein-Barr, me ei ole hullud.
    Jai!

    VastaKustuta
  2. Sealjuures covid mu meelest on natuke nagu väike hiina lend-aids. Saad covidi ja pärast on kõiksugu teistel tõbedel ka lihtsam mitte ära minna.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tütarlapse pikaltpõdemine natuke selgitatud sellega =)

      Kustuta

Ma loen su sõnu, kui nad välja kirjutad ning avaldad!
Noh, paari erandiga.