neljapäev, 7. detsember 2023

Teevad

Mõnikord ma ikka imestan, KUI raskeks inimesed oma elu teevad. Ehk mitte inimesed, kellele kõik kerge on, ei nõua pingutust, 100+ lusikat iga päev - need tehku, nagu nemad tahavad. Aga inimesed, kes jaksavad vbla veidikene rohkem kui mina, ent üritavad ... maiteamida.
Nagu ... mis värk sellega on? Kas nad ei mõtle? Neile meeldib vaevelda? Mida?

Miks on vaja must pesu mingitesse kottidesse või pesukorvi toppida, hiljem sortida ja seejärel peab mitu päeva puhkama, enne kui pesemiseni jõuda? Pane must pesu otse masinasse, kui masin täis saab, on aeg käivitada ja 40 kraadi kõlbab enam-vähem kõige pesemiseks küll. Jah, ka nende asjade, mille peale on kirjutatud, et 30 kraadi. Olgu, villaseid asju, "ainult käsitsipesu" ja siidi võib eraldi pesukorvi koguda ja paar korda aastas selle korvi sisu ka masinasse panna villapesuprogrammi ja õrna pesuvahendiga. 
Mida? Keegi peseb "ainult käsitsipesu" asju päriselt ka käsitsi? Mis teil viga on??? Tahate kannatada v?

Olgu, kui aus olla, siis järjekordne tumblrikasutaja, kes ei jaksa pesu pesta, oli selle hüüatuse põhjustajaks ja kui ma veel näiteid otsisin, ei tulnud midagi pähe. Ei, jah, ma olen lugenud inimestest, kes ei julge(ks) jätta oma koera poe ukse taha ja olen sügavas arusaamatuses, kuidas Eestis (Ameerikas käiaksegi poes autoga vist) keegi üldse jaksab käia koeraga jalutamas JA veel poes. Ning Arni Alandi oli väga hämmastunud, kui ma arvasin, et ta oma nelja koeraga korraga jalutamas käib. Koerad on ju eri suuruses ja vanuses, tempo on igaühel erinev, ta käib iga koeraga eraldi. 
Mis jälle on minule arusaamatu. Nagu ... does not compute. Kel siukse asja jaoks jaksu ja aega peaks olema?!

Aga need, kes viitsivad süüa tehes näiteks köögivilju supi sisse eraldi praadida, saavad tegelikult minu poolt tunnustava noogutuse osaliseks. Päriselt annavadki pannil rasvaga praetud porgand-sibul-küüslauk supile parema maitse, ei vaidle - lihtsalt ma ei hakka ometi kaht nõud määrima ja eraldi tööd tegema sellepärast! Küüslauk ja porgand lähevad otse potti ja sibulat ma ei panegi supi sisse, kui tegu pole just tomatisupiga.
Tomatisupp on eri teema ehk kui nagunii tuleb sinki praadida, et mõnusad krõbedad tükikesed saaks (või ka hakkliha), võib sama rasva sees ja pannil teha ka sibula, küüslaugu ja paprika. Aga ainult köögiviljade praadimiseks panni määrida ja energiat kulutada mul lihtsalt ei ole jaksu. Tulemus ei ole minu jaoks nii palju parem, et tasuks.
Aga krõbe sink on nii palju parem kui ebamäärane rasvaligane plönn, et sellepärast tasub.

Aa, veel üks "miks inimesed teevad seda???" tuli meelde.

Kunagi  rääkisin toonasele sõbrannale, kuidas ma ei näe kehakoorimisel mingit pointi. Miks oma nahka karmilt kohelda, kui saab ka leebemalt? Ja ei, tselluliiti see ei vähenda, aastaid proovitud, 0 tulemust.
Tema: "Aga kreem imendub kooritud nahka palju paremini!"
!
Kusjuures ma ei öelnud midagi.
Ma enamasti ei ütle midagi, kui keegi selliseid asju räägib, mille kohta olen veendunud, et ta ise ka saab aru, kui lolli juttu ta ajab ja on ilmselt teadlikult valinud ilmselge ignoreerimise tee. Sest kes olen mina, et inimese eluvalikuid arvustada?
Alles palju aastaid hiljem mõtlesin, et äkki polnud talle ilmselge, et kui sa oma nahalt kõik loomuliku rasu maha nühid ja mikrokahjustusi tekitad, see nahk haarab aplalt iga abi järele pärast tõesti.
Nüüd me temaga ka enam ei suhtle ja palju aastaid on mööda läinud, nii et äkki ta ei koorigi enam.
Kõik inimesed ju jõuavad ajapikku niikaugele, et ei tee mõttetuid asju?
Või siis mitte. Osadel on ilmselt liiga palju energiat ja siis nad rapsivad seda igat moodi maha. 

Lihtsalt ma ei saa aru, miks samas kasinalt ja vaevades elavad inimesed teevad energiat ja raha nõudvaid asju. Et saaks veel rohkem energiat ja raha kulutada? Mul ei jõua kohale. 
Teistega sobimiseks? Et kõik teevad nii ja mis minagi siin oma peaga mõtlen, ma ikka teen nagu teised?
Ka võib olla. 

34 kommentaari:

  1. mina sorteerin pesu esiteks seepärast, et mul on teda väga mitut eri värvi ja ma näiteks ei taha, et mu valge pluus läheks roosaks või siniseks (mõnikord on läinud ja siis on mul kahju olnud). Või siis just tahan, et valge pluus, millele tuli triikides ebamäärane beež plekk, läheks roosaks ja panen ta spetsiaalselt punaste-roosade asjadega pessu.

    teiseks jah need siidi- ja villapesu asjad.

    kolmandaks ei kogune masin niiviisi kohe täis, aga võib-olla A. tahab vahepeal kiiresti ära pesta mingi täie, mida tal on rutem vaja.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. mul on muidugi rohkem lusikaid ka, aga mitte nii palju, et ma vahel pesupesu just tülikuse pärast edasi ei lükkaks.

      aga põhitülikus ei ole tglt mitte värvi järgi sorteerimine või kastist masinasse panek, vaid kõik see pisimudru - et taskurätid jms jama saaks taskust välja jne, et pärast poleks kogu pesu pealtnäha mustem kui enne. Kui ma oleks korralik, teeks ma taskud kohe tühjaks, kui pesu mustaks saab, ja pärast oleks siis lihtne. Aga mul ei ole alati pesu mustaks saades seda taskutustimise aega. Sest vahel saavad nad mustaks äkiliselt (nt üleeile ajasin sülle tomatikastet ja eile panin hommikumantli hõlmapidi kohvitassi).

      Kustuta
    2. ja villaseid esinemisriideid ei riski ma masinaga pesta isegi käsipesuprogrammiga, sest ma olen näinud juhtumeid, kus nendega juhtub masinas õnnetus (kui terve masin on villast kleiti täis, siis võib mingi pind sellest kleidist vastu trumlit nühkida saada ja siis on seal pärast mahakulunud karvadega plekk ja kostüümikunstnik vihastab mu peale, et ma ei austa tema tööd ja vaeva).

      Aga õnneks ei pea neid enamasti üldse pesema, parem tuulutan, ja kui saba saab poriseks, loodan lume tuleku peale, sest kuiva lumega tuleb pori villase pealt õudselt hästi maha.

      Kustuta
    3. mingeid voodriga liimriide-vahekihiga mantleid ei julge ka pesta.

      Kustuta
    4. Eeee ... jah.
      Ma teen alati enne taskud tühjnaks, kui asja masinasse panen. Nagu - mis su elus hirmsat juhtub, kui hõlmapidi kohvitassis käinud hommikumantli taskud enne tühjaks teha, kui ta masinasse panna?
      Mingid peened mantlid viin ma kord kahe aasta tagant umbes keemilisse. Või kui vähe kannan, harvem.
      Kui mantel nagunii lötakas, läheb masinasse õrna pesu programmiga. Seni pole midagi halba juhtunud. Ja ta võtab nagunii üksi terve masina, pole probleemi sortimise vms-ga.
      Aga jah, värvi järgi sortida ... mul ei ole pojaga kokku ka nii palju valgeid asju, et neist eraldi masinatäie saaks. No on valged sokid või valge t-särk natu hallikas, no on, keda huvitab.
      Mul on üks valge pluus, millest natu kahju oleks, aga ma kannan seda nii harva, et võib loota vedamise peale "äkki pole masinas midagi, mis värvi annaks" ja seni ongi vedanud.

      Kustuta
    5. minu elus juhtuks siis see hirmus asi, et filmi või sarjaosa vaatamine jääks liiga pikalt katki. Sest sellised äpardused juhtuvad tavaliselt just siis, mul on silmad ekraanil ja ei pane tähele, kuhu mu tilpnevad riideosad satuvad, nt kohvitassi.

      ja kui mul on parajasti põnev koht, siis ma kohe üldse ei taha katkestusi.

      ühtlasi oskan ma taskupõhjad kuidagi uskumatut mudru täis korjata, nii et kui neid tühjendama hakata, tuleb vaata et küüntega kraapida, sest kõik need kuramuse niidiotsad, mis ma nõeludes parema koha puudusel sinna torkan, moodustavad omavahel ja koos taskurätipudiga pusa ja haagivad ennast taskupõhja külge.

      vbla mingitel hästiplaneerivatel inimestel on nõelumisel kohe mingi miniprügikast kõrval, kuhu niidiotsi jms pisiprügi loopida. Kui ma hakkaks iga õmblemist nii hoolega planeerima, siis ma ei saakski õmmeldud.

      Peale selle on vannituba kaugemal kui mustapesukorv, palju rohkem uksi on vahel ja tuleb minna läbi kütmata esiku.

      Ma ei julge ka sinna trumlisse asju väga pikalt koguda, sest ma tahan, et ta pesude vahel maksimaalselt hästi tuulduks ja ära kuivaks - pärast seda, kui ta mul korra koledasti haisema läks ja sealt läbi käinud pesud kah haisema ajas, ja siis oli tükk tegemist, et masin jälle töökorda saada, kartsin juba, et pean ta üldse välja vahetama.

      mis valgesse pesusse puutub, siis keskaja ja uusaja riiete alla käib suuremahulist valget pesu (avarad linased särgid, poolde reide kuni poolde säärde pikad ja laiust allääres vist oma kolm meetrit), nii et esinemishooajal pole masina täissaamisega probleemi. ühtlasi on oluline, et nad valgeks jääks, sest nad jäävad pealisriiete alt näha, kui kostüüm seljas on.

      Kustuta
    6. pmst siis "vannituppa masina juurde minek on TEGELEMINE ja ma ei viitsi iga jumala päev pesuga tegeleda."

      Kustuta
    7. või käsipesuasjadega: kui ma olen juba nii töökas tujus, et pesuga vannituppa minna, siis see seal korraks käsitsi läbi lobistada (või pesukaussi likku visata) on selle juures see kõige väiksem pingutus.

      Kustuta
    8. aga masinaga pesupesu põhiraskus on minu jaoks üleüldse see kalkuleerimine, et ma satuks pesu valmissaamise ajal kodus olema, et nad kuivama panna, ja seejärel see kuivamapanek ise. Kuna ma triikida ei viitsi, üritan pesud kuivama pannes võimalikult sirgu lüüa.

      ja esinemissärkidel kätiserüüšid natuke sirgemaks tõmmata - esinemissärki viitsiks ma ehk isegi triikida, aga.valgele linasele ei mõju triikimine hästi, kolletab ära.

      Kustuta
    9. Tundub, et see esinemisriiete värk muudab palju - aga taskutest ma ikka sotti ei saa =) Sest ma ei pane prügi taskusse, ma panen kuskile kapinurgale ja pärast ei unusta seda sealt prügikasti viia.
      Vau. Ma olen korralik =P
      Aga jah, et ma teeks midagi nii haaratult, et kahju katkestada ...

      Ei, ma mäletan küll, et seda on olnud. Raamatuid lugesin nii. Isegi mitte kohutavalt ammu - mõni raamat on nii hea, et veel 3-4 aastat tagasi haaras täiega. Ja kui väga hästi läheb, saan civiga nüüd, ATH-ravimid peal, tunde kätte. Aga see on käigupõhine mäng, nii et tegelikult saab ta igal ajal pooleli jätta ka.
      Aga film või sari .... aaaaaa, tahan kaaaaaaaaa vaimustudaaaaaaaa!

      Kustuta
    10. oi, see pole veel vaimustumus. See juhtub minuga õudselt kergesti, ma lihtsalt jään millessegi kinni ja ei suuda katki jätta.

      päris hea kirjeldus oleks "kasvatan endale juured alla".

      Kustuta
    11. aga prügi. Mismoodi peaks õmblusprügi jõudma kapinurgale, kui ma õmblen/nõelun põrandal maas?

      ja kui ma paneks sellise pisiprügi otse vaiba peale, siis sinna ta jääkski, kuni ma seda vaipa kloppima lähen. Taskusse topingi, et polüesterniidikesedvaibakloppimisega loodusesse ei satuks. Puuvillase või linase või päris siidiniidiga on rahulikum, aga tänapäeva kõige tavalisem niit on ikkagi polüester, tähendab, pmst puhas plastmass.

      Kustuta
    12. =D
      Minu "kapp" muidugi umbes 60 cm kõrge, phmt kirjas ideena "mingi laud-riiul-öökapp-kummut- misiganes". Ja mu tuba nii väike, et isegi kui ma nõeluksin põrandal (kuigi ma teen seda tegelt voodis istudes, mitte selles, kus ma magan, vaid selles, mida diivanina kasutan), ulatuksin ikkagi prügi kuskile nurgale panema. =P
      Ehk phmt erinevused eluruumide suurusega paistavad ka teema olema. Allpool ka keegi ütles, et pesumasin on KAUGEL - aga mu korter on 37 ruutu, siin ei ole miski kaugel. Ma ei oska isegi mõelda, kuidas oleks kaugel.

      Kustuta
    13. mu majapidamine on selline, kus vanasti ei olnudki vannituba, aga majale oli tükk aega pärast ehitamist tagauks ja selle ümber juurdeehitisena esik tehtud. Me soojustasime selle ära ja tegime poolde esikusse omakorda vannitoa (ainult poolde, sest ei tahtnud soojapidavuse pärast, et vannitoal oleks välisuks) no ja nüüd ongi siis tulemus, et köögist tuleb minna sellesse vannitoa-esikusse ja esikust omakorda vannituppa. Mis tähendab, et kahest uksest tuleb läbi minna ja seda suht kitsastes ruumides. Magamistuba ja sealne mustapesukast on palju ligipääsetavam, sest see on algses majas sees.

      Kustuta
  2. Mina praen sibulat-küüslauku potis, siis panen muud supiasjad. Potis saab ju ilusti praadida.
    Pesu kogun suurde pesukorvi magamistoas, pesen siis kui täis saab, pesumasin on magamistoast kaugel. Just pesin masinatäie kampsuneid käsipesu programmiga. Mehe villased sokid käivad koos muu pesuga koos.
    Lusikaid on mul vähe. Jääkapis on alati mõned ostetud valmistoidud juhuks kui mõni päev üldse lusikaid pole ja süüa teha ei ole võimalik.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ma ausalt öeldse olen praadimise pea alati mittenakkuvate pannidega teinud - sest see, mis seal on "palju õli" kaob nakkuva panni peal lihtsalt ära ja kel seda rasva nii hirmsast vaja on, et nii palju lisada.
      Potis vist tuleks lausa hakklihale või singile ka õli alla panna? Aga samas, ma pole nii ürgammu proovinud, et vbla tasuks. Äkki saabki.

      Kustuta
    2. Tuleb õli panna jah, aga mina ka praen potis, mitte eraldi, üks nõu jälle vähem pesta.

      Kustuta
    3. mina kui nõudepesemise vastane praen ka potis, kui supi alustuseks vaja on. Supi, kastme ja hautise tegemise algus näeb mul üsna samasugune välja. Kusjuures sügavama panni peal saab ka suppi teha, vokkpanniga olen teinud.

      Kustuta
  3. Mina praen porganit alati enne supi sisse panekut, aga ilma õlita, kuival panni. Või oleks siis õigem öelda, kuivatan. Vanaema õpetas, et siis jääb supivedelik selgem. Isegi hea olevat, kui mõned neist on pisuke kärsanud/must.
    Et siis sellisel eesmärgil.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Njah. Mul on toidu välimus sügavalt kama =) Supivedelik selgem? milleks see hea peaks olema :D?

      Kustuta
  4. Ma olen laisk nigu lohe - siid läheb pesumasinasse, ideaalis pesukotiga. Lihtsalt bioloogilist pesupulbrit ei tohi panna. Ja mu igapäevased kašmiirkampsunid käivad vannis. See tähendab panen vanni likku koos törtsu šampooni v palsamiga, loputus, kuivatamine saunalina vahel et ei väänaks ja siis radiaatoril, väga hästi toimib ja ei mingit nühkimist.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kaunis.
      Mitte et ma kashmiirist väga midagi teaksin peale selle, et on pehme ja soe.

      Kustuta
    2. selline laisa inimese käsipesu töötab vahel siidiga ka. Viskan asja pesukaussi ja talle voolab pool päeva või päev otsa kätepesuvesi peale. Kui vaja, panen törtsu mingit pesuvahendit ka (nt nühin korraks kaelust tükišampooniga, millega kõlbab ka juukseid pesta). Ja siis loputan sama laisalt välja.

      See lahendab ka selle dilemma, kuidas pesta õrna eset, millel on ometi kaelus vm koht nähtavalt mustaks läinud. Masin ei ole nii tark, et oskaks kaelust eraldi küürida ja muidu ettevaatlik olla.

      Kustuta
  5. Koorija kaitseks ütlen, et kui ma varem koorisin seetõttu, et üritasin suviti nahka pruunistamiskreemiga pruunimaks saada ja et triibuliseks ei jääks (ei õnnestunud), siis avastasin kogemata, et suhkruga koorijad jätavad naha mõnusalt rasvaseks ja pärast ei pea siis kreemitama. Mul on muidu kestendav nahk.
    Muidu nõus. Mu meelest osad inimesed mängivad lihtsalt meelega märtrit ka - vaata, kui tubli mina ikka olen, triigin taskurätte ja puha! Enamik ilmselt üldse ei juurdle asjade üle - nii peab/on harjutud ja kõik. Ma kunagi arvasin ka, et kõik triigivad, ju see on vajalik asi, ostsin mingi kipaka triikimislaua ja puha, kuni välismaa sõbranna väitis, et seal ei triigi keegi ja mulle jõudis kohale, et mitte midagi ei juhtu, kui mina ka ei triigi.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Jep =) Mis mõttes "pesu peab triikima"?
      Ma triigin vast korra kvartalis, kui mõne sellise kleidi selga panen, mis siledana ilusam ja kui ma juba KleidiSelgaPanen, selgelt ma viitsin pingutada ka nii palju, et ta sile oleks.
      Kuigi ma siiamaani ei oska oma triikraual seda auruvärki. No et kuskile tuleb vett lisada, ja siis saab tõhusamalt triikida.
      Ema triikrauaga õppisin kunagi ära, kust ja kuidas käib, aga sellega pole vaja olnud ja nii ma ei oskagi. Pealegi ma peaksin seda ilmselt tühjendama ka, sest järgmise triikimiseni on aega vahel pool aastat või nii. Kes seda jaksab ...

      Kustuta
    2. see auruvärk on juba seepärast üks kole raske asi, et see eeldaks vist mingit destvett, sest vähemalt Tartu veega oleks see triikraud mingi esimese kahe kasutamisega katlakivi täis.

      keskid räägivad muidu, et tittede pesu on hea triikida, sest muidu võivad neil paised tulla, aga ma ei tea, kui tõsi see on.

      kui vahel mõni pesu ei taha ka pestes päris puhtalõhnaliseks saada, siis olen laisalt mõelnud, et huvitav, kas triikides läheks (sest killiks haisutegijad bakterid ära).

      Kustuta
    3. Tahtsin just auru kohta sama öelda, mul ema kasutabki destvett. Tittede osas nähvas ämm kunagi, et lasteriideid sa ikka hakkad triikima! Kuna ta paisetega ei ähvardanud, ma ei hakanud, mitte midagi ei juhtunud. Lõhna osas ma olen proovinud triikides niiskuselõhnast lahti saada, ei ole õnnestunud.

      Kustuta
    4. Minu tittedel ei tulnud ka paiseid, kuigi ma vist ühtegi nende rõivast mitte kunagi triikinud ei ole.

      Kustuta
    5. ja mõnel tulevad ka triigitud pesuga. Ilmselt oleneb konkreetse tite immuunsüsteemist. Küllap nende vanemad, kellel tulevad, tunnevad suuremat vajadust triikida ja kõike muud teha, et jamasid ära hoida.

      Kustuta
    6. Kas me räägime samas asjast? Paise nagu mäda täis hiigelvinn naha all? See ei ole tittedel tavalisem kui täiskasvanutel. Tegelt isegi harvem, sest nende rasueritus käib veel väga teistmoodi.
      Ma ei tea ühtegi titte, kel olnud oleks. Täiskasvanute paiseid olen paar korda lahti lõiganud ja välja pigistanud ajal, kui pereõde olin.

      Kustuta
    7. Oot! Ma lugesin just üht mangavormis populaarteaduslikku... käsitlust sünnituse ja vastsündinu kohta, ja seal just öeldi, et seoses selle teistmoodi käiva rasueritusega on suurem oht millegi tekkimiseks, mis kõlas küll nende paisete moodi, millest te räägite (ise kuulen esimest korda elus neist). Või umbes nii ma aru sain,see oli jaapani keelest tõlgitud ja minu meelest sealt ei ole võimalik nii tõlkida, et aru saaks.

      Kustuta
    8. mul ühel tuttaval lapsena käisid.

      Kustuta
    9. võib-olla oleksin pidanud ka täpsustama, et "tittede" alla mahuvad paisete kontekstis ka üldse väikelapsed.

      Kustuta
    10. Mida kõike ei õpi, kui talvel ei maga!

      Kustuta

Ma loen su sõnu, kui nad välja kirjutad ning avaldad!
Noh, paari erandiga.