laupäev, 18. august 2012

Pärdiku söögisedel

Mingitel asjaoludel on mu maitsmispungad (vabandust, -näsad) sel suvel otsustanud, et kuigi maailmas on palju head toitu, on kõigil toiduainetel siiski kuningas - ja selleks on banaan.
Viimasel ajal läheb enam kui kilo banaani päevas ja hoolimata sellest, et tõsise banaanisöömisega sai alustatud juulis, ei ole ikka veel kõrini.
Mõtlesin siis, et v-o on kellelgi mu banaanitoitude varasalve vastu huvi, sest normaalsed inimesed ei söö kõike banaaniga, ja siis on vähemalt üks katseisik, kes võib öelda oma sõna, et kuidas banaan kõlbab ja kuidas ei kõlba.

Baananitoitude põhiline võlu (lisaks sellele, et mulle banaan millegipärast kangesti maitseb) on see, et banaani valmistamine on kiire ja lihtne. On võimalik muidugi mõelda välja ka väga keerulisi retsepte, aga ma olen rohkem siuke otsemineja-naine ja ringe ei viitsi väga teha. Ja kuna banaan kuumtöödeldub kenasti juba 5 minutiga ja on ka toorelt söödav, siis ma mingeid kolmetunniseid banaanihautisi pole vaevunud tegema.

Mida ma vaevun tegema:

Grillitud banaan

Kuna ma ei suutnud uskuda, et banaani grillimiseks on vaja lihtsalt panna banaan ahjupannile ja grillrežiim sisse, otsisin selleks esimesel korral retsepte. Ja uskuge või mitte, leidsin ka. Küll pakiti seal banaane ükshaaval fooliumisse, küll  tehti kastmeid laimimahlast ja pruunist suhkrust ja veel paarist eksootilisest komponendist...
Tegelikult on banaani grillimiseks vaja

a) banaane
b) mingit kohta, kus neid grillida
c) kui see koht on teie ahjuplaat, siis küpsetuspaberit

KÕIK.

Lülitage grill sisse, koorige banaanid ära. Võite ka pikkupidi pooleks lõigata (aga ei PEA), pange nad küpsetuspaberiga ahjuplaadile ja lükake ahju. Umbes 5 min pärast on teil grillitud banaanid. Sööge jäätise, vahukoore või kasvõi hapukoorega. 
Eriti äge retsept seepärast, et grillimise järel ei ole väga midagi sellest, kui banaan oli algfaasis natuke roheline veel.

Nüüd, soovi korral siiski võib grillimisel banaanile midagi ka lisada. Minule meeldib katta oma banaanid (muidugi odava) brie või camemberti viiludega, mis grillis oivaliselt hõrguks värgiks muutuvad. Šokolaadiste banaanide tarvis (see on variant, mis mind väga ei eruta tegelt, sest mulle meeldib banaanimaitse liiga hästi selleks, et seda šokolaadi omaga solkida) jätke banaanile koor ümber, lõigake sinna pikkupidi lõhe ja toppige lõhest jõumeetodil sisse mõned shokolaaditükid. (Selle retsepti puhul läheb valmimiseks veidi enam aega kui 5 minutit, aga kaheksast peaks siiski enam-vähem aitama.) Pärast sööge saadud värki mustaks tõmbunud koore nagu kausi seest lusikaga.
Igasugune banaanide suhkrusiirupiga pintseldamine, laimimahlatamine vms lollus mind parema maisteelamuse juurde viinud ei ole, küll aga oli päris huvitav küüslaugupulbri ja õrna soolaga banaan.

Ma muidugi söön küüslauku absoluutselt kõigega (nagu banaanigi), nii et v-o pole mu soovitus sel korral päris adekvaatne.


Veel vaevun ma väga tegema siukest asja nagu

Banaan keefiri ja kodujuustuga

Üldiselt mu suvine lemmikhommikusöök, niisama vahepeala või hilisõhtune "sööks midagi, aga figuuuuur!"-amps. Boonuspunktid selle eest, et kui banaan on üliküps, ei sega see pärast peenestamist enam kedagi.

Võtad banaani, koorid. Paned ilma kooreta banaani taldrikusse. Peenestad kahvliga. Lisad paar supilusikatäit kodujuustu ja tublisti keefirit, segad. Valmis. 

Vastavalt meeleolule ja hetkele võid lisada ka maasikaid, vaarikaid, mustikaid, mett, riivitud šhokolaadi vms.

Mu poeg sööb ilma kodujuustuta. Ütleb, et nii on parem.
Kujutan ette inimesi, kes kasutaksid peenestamiseks ja segamiseks köögikombani või sausegurit. Küllap tuleb ka söögiasi.


Banaan teiste toitude sees

Hommikupudru juurde - paned enne putru taldrikusse banaani, peenestad kahvliga. Lisad pudru. Banaan asendab sellises variandis phmt moosi.

Banaan ahjukana juures - pärast kana maitsestamist ja enne ahjupanekut topid ta kõhu banaani täis. Ainus oluline miinus on see, et hiljem kana kõhust välja tulev kerge lihamaitsega banaan on mõnevõrra maitsvam kui kana, ja teda on liiga vähe isegi ühe inimese jaoks.

Banaan pannkoogi juurde - grillituna on parem. Toorelt sobib ka. Toorelt sobib üsna hästi ka siis, kui täidises on midagi soolast juures, nt sinki, juustu, kodujuustu-küüslaugukastet vm.

Banaan salatis - riskantne. Puuviljasalatis on ta raudvara, aga igal pool mujal kipub olema nii, et inimesi, kes nina kirtsutavad, on rohkem, kui neid, kes söövad.

Banaaniliistakud - neid ma ise ei viitsi teha. Korra tegin, maitsesid nagu poest ostetud umbes, aga teha oli tunduvalt keerukam kui osta. Igatahes on need liistakud võrratu asendus kommile. Mu lapsed rosinaid, kuivatatud aprikoose jms nänni eriti ei armasta, aga banaanikrõpsud on nende seas tõepoolest sama populaarsed kui kommid.

Kõikvõimalikud banaanikeeksid, banaanimuffinid ja banaanikoogid on mu arust küll hea banaani raiskamine magusa saia saamiseks, aga süüa kõlbab ikka.


Lisaks võib banaani, on ju, süüa ka lihtsalt koore seest nagu keskmine ahv. Mulle meeldib see eriti siis, kui on midagi soolast ka kõrvale ampsata, nt sinki või juustu. Ehtne ahv võtaks ilmselt ampsukese herilast, tõuku vms

4 kommentaari:

  1. Püha Jeesus.
    Ma hoidsin avatud meelt. Ja maitse üle ei vaielda ega kakelda. Aga banaan küüslauguga...püha Jeesus.

    Emotsioon oli natuke tugevam kui eile siis, kui mees helistas ja kiitis, millist kohutavalt head salatit ta töö juures sõi - salat oli koosnenud toorest sibulast, arbuusist ja fetajuustust.

    aga ilmselt on asi selles, et mulle üldse eriti ei meeldi soolase-magusa kombinatsioonid.

    VastaKustuta
  2. mhmh. Ma tean teisi selliseid inimesi ka =)

    VastaKustuta
  3. peale sissejuhatust muigasin, et saan oma läbikukkumise kommenteerida. Kunagi juhtus nii, et mõtlesin, et kaks ehad asja koos peavad andma parema lahenduse kui eraldi ning seepärast lõin kodujuustu ja banaani ühte nõusse. Ei maitsenud. Nüüd loen, et sulle maitseb. Pean uuesti proovima.

    VastaKustuta
  4. Ma mõtlen soolase+magusa foobiast kuuldes alati, et appi, kas need inimesed ei söö ka nt tomatit fetajuustuga või üldse tomatit mingi soolase toiduga. Või porgandit soolase toidu sees, vaid ainult koogi vms magustoidu näol. Või noh, kõik köögi- ja juurviljad on ju peamiselt magusa maitsega, mõni natuke hapu ka, ja ometi süüakse neid enamjaolt soolase toidu sees.

    a muidu - hea sõbranna tegi kunagi pidevalt sellist banaanisalatit, kuhu käisid ainult banaanid ja lehtsalat ja mingi hiina maitseaine. Selles mõttes ohutu, et ei ole eriti defineeritud ei soolase ega magusana.

    VastaKustuta

Ma loen su sõnu, kui nad välja kirjutad ning avaldad!
Noh, paari erandiga.