pühapäev, 24. oktoober 2021

Lihtsalt mõtlen millestki muust

K kodune vestlus.

Tema ema: Te ju andsite teksti ära, mida sa siis nüüd teed nii hullunult?
K: Pilte sisse. Illustratsioone joonistan.
Ema: Mis sa oskad joonistada ka või?
K: Ei. Seepärast ongi nii raske. 

Tal on huvitav tee ikkagi täiesti vaadatavad pildid tekitada. Mõned on suisa head lausa. Päris lahe. Kui mu esimene, "Lagunemine", välja arvata, pole ühelgi raamatutest siseillustratsioone olnud. 
Mina, muidugi, ei ole illustratsiooni-inimene nagunii. Mul on üsna pohh, kas ja millised nad mingis raamatus on või pole.
"Lumivalgekese" pildid jäid meelde. 
Aga ikkagi on kuidagi lahe.

Maailm tundub raske. Miks inimesed inimesed on ja uää.
Meeleavaldajatest semuni, kes oli: "Hoolitsev loomaomanik ikka kastreerib oma lemmiku alati ära!" ja mina olin: "Oot, sa tahad öelda, et ma pole hoolitsev v?" 
Aga noh. Pole minu asi. Pole minu ülesanne kedagi ümber kasvatada. Maailm saab hakkama ja et ta MULLE raske tundub, ei tähenda mitte kuidagi, et tas endas probleeme vähegi märkimist väärival hulgal oleks. 
Maailm saab hakkama. Inimesed on tema jaoks pisikesed ebaolulised ühikud, kes sebivad ja siis enam ei sebi; jube lugu küll. 

Ühtlasi olen omandanud väga olulise osavuse teha tomatisuppi tomatipastast, mitte purustatud tomati konservist, sest mu poeg oli aastaid tagasi: "See on nii hea supp! Mu lemmiksupp! Ainult need tomatitükid mulle üldse ei meeldi."
Mispeale läks paar aastat, mille jooksul ma MÕTLESIN sauseguri hankimisest, ja lõpuks lõin käega ja õppisin tegema suppi tomatipastast. Milles pole tükke juba algusest peale sees.

Nii et baasretsept: 

500 g tomatipastat 
200 ml vahukoort
300 g rasvaga sinki
1 suur või mitu väikest sibulat
küüslauku (mina panen 3-5 küünt, aga see on maitse ja küüslaugu kanguse küsimus)
1 paprika
jahvatatud koriandrit
jahvatatud vürtsköömneid
soola
tshillikastet
spl või veidi rohkem suhkrusiirupit
vett

Sink tükikesteks ja praadima. Sibul viiludeks ja sinna juurde. Küüslauk hakkida ja sinna juurde. Paprika tükkideks ja sinna juurde. Võib ka maitseained sinna panna, aga ei pea. 
Potis kuumeneb tomatipasta (pakk loputati üpris ohtra veega ja valati ka see potti) koos vahukoorega (sama asi pakiloputusveega). Lisa suhkrusiirup, ülejäänud maitseained, kui neid on, tshillikaste ja pannil olev paprika-singisegu. Võid veel kruusitäie vett ka panna, kui tundub liiga tummine. Lase korraks keema, piisab ka mõnest mullist supipinnal.
Valmis. 

Suppi võib lisada oakonservi, kikerhernekonservi või maisikonservi. (Kõiki kolme korraga ei soovitaks, kui tegu pole just pisikeste purkide või mõne jäägiga, mitte 400-milliliitriste täis purkidega, nagu tavaline). Loomulikult koos vedelikuga.
Võib lisada basiilikut või oreganot või isegi jahvatatud rosmariini. Võib ära jätta kas sibula või paprika, võib vahukoore ja vee asemel kasutada piima, singi asemel kõlbab ükskõik mis liha, aga kui see on suhteliselt rasvatu, on praadimiseks mingit lisarasva vaja.
Võib teha ka ilma lihata, lihtsalt minu arust pole siis nii hea ja sellisel juhul on oad või kikerherned üpris kohustuslikud.
Loomulikult võib nt vürtsköömned ära jätta.
Ma ei soovita ära jätta suhkrusiirupit, kuigi selle võib asendada suhkru (seda läheb rohkem, vbla 2 spl?) või meega. Neutraliseerib hapu ära ja koos tomatipastaga annab mõnusa tugeva maitse. 

Aa, maitseainete kogus on isikliku eelistuse küsimus, ent rusikareeglina, kui annuseid ei oska ise määrata, oleks pool teelusikatäit kõike peale soola, mida läheb vähemalt triiki täis teelusikatäis.
Ja tshillikastme osas hakkame rääkima kogustest alates poolest supilusikatäiest - loeb ka, mis firma kaste on, kui kange, aga vähem pole nagu ... kunagi piisav minu arust.  

Väga hea supp tuleb =)
Ma olen teinud ka enne kaks tundi toorest veiseliha hautades ja siis seda singi ning hautamispuljongit vee asemel tarvitades, aga liha oleks VEEL haududa tahtnud ja ainus, kes väitis, et jube hea supp tuli, oligi Poeglaps.
Minu jaoks oli: "Nägin sitaks rohkem vaeva ja tuli ikka sama hea supp natuke kõva lihaga, mähh."

10 kommentaari:

  1. tahtsin enne just küsida, kas siirupi asemel võib käia ka suhkur, ja siis sa kirjutasidki. Kas seal on muidu mingi tajutav vahe? ma ise arvaks, et suhkur läheb supi sees ise siirupiks, aga kui on mingi karamelline siirup, siis on muidugi iselugu (ja siis oleks sobiv tahke ekvivalent ehk fariinisuhkur või tume muscovado vms).

    Minu nõks, kuidas lihasemat maitset anda, kui liha ei ole: kuivatatud tomatid (supi sisse need päris kuivad, ilma õlita, esiteks mulle see konkreetne õli seal ei maitseks ja teiseks on päris kuivad tomatid kuivemad ja jäävad ka pärast keetmist rohkem tunda). Kuna nad on soolased, tuleb selle võrra soola vähem panna või üldse ära jätta.

    Valgu jaoks on jah vaja midagi veel, aga hea umamilaksu andmisega saavad nad küll hakkama.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. mul lihtsalt on siirupit, sest ma teen detsembris ikka piparkoogitainast ja siis jääb seda üle. Aasta otsa kasutan, kuhu oskan, ja siis jõulude ajal ostan juurde - aga kuidagi ikka nii, et jälle jääb pool pudelit üle =P

      Kustuta
    2. see on siis tume siirup, saan ma aru.

      Kustuta
    3. Antud juhul kuldne.
      Piparkoogitainast saab ka sellega ja eelmiste jõulude ajal oli kõik tume ära ostetud =P

      Kustuta
  2. Kuidas seenekestega oleks? (Liha asemel v lisaks)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Mõlemad sobivad. Aint mitte marineeritud seened =)
      Niigi hapet piisavalt.

      Kustuta
    2. S.t. ma olen teinud nii, et praetud shampinjonid on eraldi pannil, kes tahab, lisab, kes ei taha, ei pea. Mina lisasin ja väga maitsev oli.

      Kustuta
    3. Praetud šampinjone ma paneksin ...igale poole.
      Lihakraam on minu jaoks tihti liiga intensiivselt lääge ja siis läheb seen, mis on yhe jalaga liha 🙃

      Kustuta
    4. Mustkaaren, huvitav, kuidas sulle supi sees tofu meeldiks? Mulle meeldib, kuidas ta - ise suht maitsetu - tugevama maitsega suppide sees käitub. Võtab leeme maitsed omaks, aga on teistsuguse konsistentsiga.

      Kustuta
    5. Kõlab põnevalt. Ma olen panni/pajaroogadesse igast juuste pannud, aga suppi veel mitte.

      Kustuta

Ma loen su sõnu, kui nad välja kirjutad ning avaldad!
Noh, paari erandiga.