teisipäev, 18. juuli 2023

Ärge näkku lööge, eks

Kui ma lähen hilja õhtul (11 paik) ujuma, sest äkki aitab peavalu vastu - ei aidanud - siis see on ju ATH käitumine?
Ei ole? 
Ma tean, et normaalsed inimesed käituvad teisiti. 
Aga mul tuleb mõte ja siis ma teen. 
Ja see on mu elu ja teist elu mul pole. Teist ennast pole ka.
Põhiliselt mind hämmastab, et inimesed polegi samasugused enamasti. Et nad ei tööta samadel põhialustel. Et see, mis minu jaoks on: "Jah, nii käib, tuli idee, viisin selle täide," on nende jaoks: "Oi, sa oled nii julge, oi, sa oled ikka täitsa pöörane!" 
Sest ... sest ma ei ole julge ega pöörane omast arust. Ei, ega ma arg ka ei ole, aga mul puudub sedasorti julguse osas täielikult: "Kardan, aga ikka teen." Ma ei karda. Ma ei saa hirmust üle. Mul lihtsalt ei ole hirmu. Mul ei ole mingit pidurit ka, millest üle minna ja siis teha - mul tuleb idee ja ma teen. Ilma vahepeatuseta.

Kui ma esialgu lugesin autismi kohta, mul ei olnud ideed ka, et mina võiksin autist olla. Autistidele ju meeldivad korduvad tegevused, rutiin, samamoodi on hea - ja siis olen mina, kes ma käin teed poeni ka 8 eri viisil, kunagi ei lähe ja ei tule sama teed, kes saab rahulduse isegi istudes pingile, kuhu ta muidu kunagi ei istu, kes tahab teha uusi asju lihtsalt seepärast, et need on uued. 
Minna Keila linnas alasti ujuma, sest kell on 11 õhtul ja kedagi pole rannas, annab sisemise rõkatava tõuke. 
Teha asju, mida ei tohi ja mida keegi ei tee, on mulle: "Jee! Teeme ära! Kohe!"
No vähemalt kui depressioon ei tapa. Aga no terve ma küll ei ole ja ometi tundus õhtul ujuma minek hea ideena. 
Aa, ja tingimusel, et keegi haiget ei saa. Haiget teha ma ei taha.
Kuigi kogemata olen teinud. 
Siis ma nördin, et mis mõttes mina tahan head ja nemad saavad haiget?! Kus on õigus? Nii ei tohiks!

Nojah, aga inimesed vist enamasti ei ole sellised. Et tuleb pähe ja teevad ära. 
Sest muidu ei tunduks ma üldisel taustal üldse imelik. 
Point on, et enda jaoks ma ei ole imelik. Minu meelest on kõik sellised ja siis ma olen pisarateni jahmunud ja õnnetu, et nad süüdistavad mind sajas surmapatus, kui koerakaka kellegi eraprügikasti panen või ei taha lollile noormehele öelda, et temast rasedaks jäin. Sest ma ei saa aru, mis sellles nii halba on.
Siiamaani ei saa. 

Seda lolli noormeest olen korduvalt linnas näinud ja iga kord on jube. Et ma selle lolliga magasin, et ma tema vastu kena olin, tõi kaasa, et ta armus minusse ja siiamaani otsib sõbralikkust. Emake maa, kui JUBE see on! 
Poeglaps minu kurtmise peale, et nägin teda ja miks, MIKS ta tahab minuga sõbralik olla ja fb-sõber, kui ma ei taha teda mäletatagi: "Ma tunneks sulle rohkem kaasa, aga kuigi ma ei ole väga välimuse põhjal otsustaja inimeste osas, tema puhul ma nägin kohe, et ta on tolgus."
"Tolgus? Mis mõttes?"
"No loll, noh!"
Jah, just. Ebaloomulikult loll. Mul oli ikka see rasestumisvalu väga suur, et sellest mööda suutsin vaadata.
Lollus on üldiselt see patt, mida ma inimestele andeks ei anna. Õelus, isekus, ülbus - kõik on vastuvõetavad, kui inimene ainult loll ei ole. Argus on ka suur patt, aga seal ma olen väga seda meelt, et argus kui kehaline reaktsioon on täiesti ok, see ei sega mind inimest armastamast. Moraalne argus, julguse puudumine mõelda, on asi, mida ma pahaks panen.
Aga seda panen täiega. 

Lollus ja argus on natuke samad asjad minu vaatepunktist. Julguse puudumine mõelda ja suutmatus mõelda annavad sageli sama tulemuse. 

Lihtsalt - andestamatud patud.
Samas ma ei pea end lolliks seepärast, et ma väga-väga last tahan. Rasestuda tahtsin. Nüüd tahan lihtsalt last. Ma näen seda nii, et kirg last saada jooksis mõistusest üle ja no kirglikkus, tunded, tahe ja julgus: absoluutselt mu jaoks ja silmis head asjad. 
Mõistlikkusest ei arva ma aga midagi. See nagu ... ma ei saa sellest aru ja ei pea väärtuseks. Mõistlikkus on midagi minu jaoks niivõrd imelikku, et ma lihtsalt ei mõistagi seda. 
Sest mõistlikkus toetub mingitele väärtustele, mida minu jaoks olemas pole. 
Ma ei saa sellest aru. Ma ei taipa. Ma ei adu pointi.
Millest täpsemalt ma aru ei saa: teha nagu tavaks on, teha, nagu inimestel kombeks, on kellegi meelest hea asi?!
Minu jaoks on vastupidi. Teha, nagu ei tehta, on hea asi lihtsalt seepärast, et näitab: see inimene mõtleb ise, mitte ei käi mööda etteantud teid.
Jah, igasugu vaktsiinivastased ja muidu hullukesed on isemõtlemise üsna halvakõlaliseks muutnud. 
Jah, see, kellega ma magasin, oli ka vaktsiinivastane. 
Siin võib olla teatud põhjus, miks ma kohe läbi ei närinud, et idioot - sest isemõtlemine on mu jaoks phmt hea asi ja ma oma ihas tast hästi arvata ei saanud kohe aru, et ta mitte ei mõtle ise, vaid korrutab seda, mida teised ees ütlevad. Lihtsalt teised teised, kui need, keda mina pigem usaldanuks. 
Ma ei arva midagi head inimestest, kes ei mõtle, aga väidavad, et mõtlevad. Ma hindan just neid, kes MÕTLEVAD.
Isegi kui nad minuga nõus pole. 

Üldiselt ma kiidan väga heaks selle, et kogetakse ise ja antakse teistele infot selle pealt, mida ise kogetud, mitte ei korrutata kellegi teise ideid. Sest minu kogemus on, et elu praktiliselt elada on absoluutselt teistmoodi kui teoreetiliselt asjade käimist-käitumist õppida, ja mul ei ole teie mõistliku maailmapildiga midagi teha - mul ei ole selles kohta ja ma ei sobi sinna ja äyt6teyehysõrrah see üldse olemas on!
Urr. 

22 kommentaari:

  1. Võimalik, et asi on minus, kuid ma ei näe, et sa oleksid ebanormaalsem kui keegi teine. Pikemat aega vaevab mind küsimus: kes on "normaalsed inimesed"? Kõik inimesed on nagu tuuleroosid, pikad sakid eri suundades laiali, kahte ühesugust pole ja no kes neist on siis tema, See Õige, kelle järgi normaalsus on kirja pandud? Lihtsalt tahan aru saada...
    Enda pealt märkan, et soov olla teistest erinev ja massist hälbiv on meis kõigis. Pisike okkaline mässaja. Mõni näeb vaeva ja süütab maailmarevolutsiooni ja teine murrab ennast, et saabastega tuppa marssida - omamoodi mässajad mõlemad, kuigi mõõtkava on meeletult erinev.
    Ma nii loodan, et sul tuleb ka palju häid päevi järjest, nii kurb on lugeda seda, kuidas sa vaimu ja keha vaevadega ennast läbi päevade murdma pead. Loodan. Loodan.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Minu enda meelest ei ole ma ka imelik =) Ammugi mitte ohtlik ja hirmus.
      Aitäh!

      Kustuta
  2. minu meelest kl 11 õhtul ujuma minna ei ole ATH käitumine. täiesti... tavaline. kui üldiselt oled ujuja inimene ja kui kell 11 õhtul on aega ja ujumiskoht käepärast ja vesi sulle sobivas temperatuurivahemikus, siis ma ei näe mingit põhjust mitte ujuda. ja kui kedagi teist pole, siis muidugi pigem alasti, kellel neid märgi ujukaid nii väga tarvis on.

    ka lootusest, et aitab peavalu vastu (ja sellest, et pigem ei aita), saan staažika peavalutajana hästi aru :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Sa oled ka värskendavalt ebanormaalne ise. See talv otsa ujumine nii et pole nagu eriti eriline teemagi, on näitaja =P
      Ma panin ka eile öösel kell pool kolm märja pesu välja, et hommikul sellega jamamist poleks, nää, ma olen ikka imelik, onjo?

      Kustuta
    2. miks imelik? eeldatavasti sa ei pannud 88sel poole kolmeks 2ratuskella, et selle pesuga tegelda, see vb oleks veidi veider. aga kui sa olid nagunii 2rkvel ja pesumasin l6petas, siis loomulikult paned kohe pesu v2lja, ei j2ta teda sinna hommikuni ootama. t2iesti tavap2rane on tegemist vajav asi lihtsalt 2ra teha ja kuidas on yks kellaaeg selleks imelikum kui teine?

      Kustuta
    3. (minu meelest on see ka normaalne mõtlemine. Et ... teed, sest tundub hea mõte teha, keegi haiget ei saa, sul töö tehtud, jee.
      Aga olen osalusvaatluse meetodil kindlaks teinud, et normaalne inimene ei mõtle nii. Tal ei tule pähegi öösel pesu välja panna või ujuma minna ja kui ta kuuleb, et kellegi tuli, on see päris pöörane inimene tema meelest.)

      Kustuta
    4. ah, tead, enamus inimesi lihtsalt magab 88siti. puhtpraktilistel p6hjustel, esiteks on neil p2eval tihti vaja k2ia t88l ja koolis ja sellistes kohtades, teiseks suure osa inimeste keharytm t88tab nii, et 6htul tuleb uni ja hommikul l2heb 2ra.

      mina ei kuivata kl 2 88sel pesu (ega k2i ujumas) just sellep2rast, et ma l2hen kell 22 raamatuga voodisse ja kell 23 magan. ja seda omakorda teen ma spst, et mul on sel ajal uni, mitte spst, et ma kohutava hoolega mingeid yhiskondlikke norme j2rgiksin. aga hiljuti just ei tulnud 6htul tavalisel ajal und ja t6esti t6usin syda88l voodist ja kraamisin elutuba veidi aega, sest Ritsiku blogis keegi - vb Ristik ise - ytles, et seda soovitatakse teha, selmet voodis v2herda. aitas t6esti.

      muuhulgas ma ei tea, mis osalusvaatlusi saab v2ga l2bi viia teiste inimeste kodudes kell 2 88sel. seal v6ib igasugust v2rki toimuda, millest me lihtsalt ei tea, sest meid ei kutsuta osalema ;)

      Kustuta
    5. v6i n2iteks need inimesed, kes t88tavad 88vahetuses ja magavadki muul ajal ja on 88siti yleval - arvad, et nemad ei kuivata oma pesu 88sel? vaatavad 2revalt kella, et nyyd on valmis ja peaks kuivama panema, aga ei saa, pole normaalne ja nii ei tehta? vaevalt :D

      Kustuta
    6. Aa, et lõokeste ja öökullide teema hoopis? Vbla tõesti.
      Ja ühiskond käib lõokeste järgi.
      jaa.
      Vbla tõesti.
      Ehk "normaalne" on lõokeste eluviis lihtsalt.

      Kustuta
    7. Imelik oleks pesu ööseks masinasse jätta, siis see ju haiseks juba hommikul.

      Kustuta
    8. Ma ei ole nii tundliku ninaga. Paar korda on õrnalt haisenud vist, aga no kui ma panen õue kuivama, kaob see kohe ära ju nagunii.

      Kustuta
    9. sekundeerin Kittyle; ja käin pidevalt õhtul hilja või öösel ujumas, sellel on palju eeliseid, mh see, et sobib mu päevakavva.

      Ma võin muidugi ATH olla, aga kui ka olen, sis mitte sel põhjusel.

      Ekstreemne öökull küll. Suure tõenäosusega geenides, sest üks mu sugulane sai lausa hilinenud une sündroomiga osalise töövõimetuse kirja.

      Kustuta
  3. Hilja õhtul ujumine on täiesti normaalne tegevus. Kogu aeg käin, kui veekogu vähegi lähedal. Heh, mingi 15 aastat ehk tagasi oli üpris tavaline ujuda augustiöises pimeduses Vasula järves. Ja meid oli siis päris mitu, kes võisid ühel või teisel õhtul ühineda, nii et öine ujumine on absoluutselt normaalne. Selle kohta teeb imelikke häälitsusi ainult minu 89-aastane ema. Vott :D

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Huhh =)
      Selge. vähemalt öine ujumine on tunnustatud üldinimlikuks lõbuks =) Kuigi ma ikka natuke kahtlen, kas jaheda vee ja õhuga minnakse. Kui hästi soe on, siis küll, jaa. (Kitty muidugi läheks poole külmema vee ja õhuga ka. Aga ma ka ei arva, et tema normaalne oleks. Ega keegi teist, oo senikõnelenud. Tegelt =))

      Kustuta
    2. Käisin täna Soodla veehoidlas ujumas, öösel, täpset kella ei tea, vist 11 kandis. Oli pime igatahes.

      Kustuta
  4. Hommikune ja öine, tormine ja tuuline ilm, karge, kõrge ja värske/puhas vesi, just siis ongi eriti elus tunne vette/ujuma minna. Aitab no absoluutselt kõikide peavalude vastu mu arust. Otse ja kaude.
    Samuti arvestatavalt "ebanormaalne", aga mitte ath. Testid läbitud. Samas, mul on suht kama, kas ja mis diagnoos mul on. Elama peab niiehknaa.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Aitäh, mul on nii tore, et kaasa mõeldakse ja et imelik võib olla ka teiste arust puha ilma diagnoosideta =)

      Kustuta
  5. Tulin sama ütlema mis kaamos ja kitty: „soov olla teistest erinev ja massist hälbiv on meis kõigis“ ja „minu meelest kl 11 õhtul ujuma on täiesti tavaline“. Ma ise päris talisupleja pole, kitty moodi, aga jaheda, isegi külma vee ja õhuga ülihiline või ülivarane suplus pole mu meelest kõneväärtki, olen seda eluaeg harrastanud. Ja öösel kell 3 pesu välja panna, kui nagunii üleval oled, on väga mõistlik ju. Saab päeval sedavõrra varem nöörilt kuiva kraami kätte.

    Normaalsus on üleüldse mu meelst niivõrd ujuv (no pun intended) mõiste, et. Kusjuures tunne „olen/ei ole normaalne“ sõltub vist suuresti ka sellest, milline on inimese suhtlusringkond. Kui su lähikonnas pole ainumastki, kes näiteks öösel inimtühjas linnas purskkaevu nähes riietega vette kargaks, aga sina seda teed, siis, jah, tundud endale ebanormaalne. A kui vähemasti paar tükki peale sinu sama teevad, siis... täitsa normaalne ju?:) Minu ümber on õnneks hulgakaupa sääraseid „tuleb pähe, teeme ära“ inimesi, mistap mu enda pöörasused, vähemasti enamjagu neist, liigituvad „normaalsuse“ alla. Mitte, et see mulle tähtis oleks. Tänaseks pole mul mingit probleemi „ebanormaalne“ olla.

    Olen seda enne kah öelnud, aga veelkord: mul on kahju, et sa vaevled. Mõtlen su peale.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Nii paljudele ütlen seda siin, et endale hakkab kuidagi mehaaniline tunduma, aga täitsa siiralt mõeldud - aitäh!

      Jah, ilmselt ümbritsejad on oluline faktor. Ma olen viimastel aastatel nii erakuks muutunud, et mul ei ole enam üldse tunnet, et minu moodi inimesed kuskil mujal kui interneti vahendusel kättesaadavates paikades on. Aga ilmselt kui ma teeksin kellegagi asju koos, tunduksin endale kohe normaalsem. Enamgi veel, kui neid koostegijaid oleks mitu.
      Ma ju mäletan aega, kui mul kontaktsõbrad olid. Ma ei tundnud end üldse imelikuna. ÜLDSE. Foon oli teine.

      Kustuta
  6. "Tuli pähe, teen kohe ära" on enam-vähem ainus viis, kuidas ma midagigi tehtud saan, sest plaanid aetakse sassi ja ma parem ei piinle nende tegemise ja järgimise punnitamisega, kogemus ytleb, et sellest on rohkem tyli kui asi väärt.
    Sul on mingite pidevalt jalus jalutavate Naistele Nende Õige Koha kättenäitajatega värk või, kes mingeid norme ja kättesaamatuid ideaale maalivad? Noh, nemad võivad kyll eemale astuda.
    Mõtetele loll olemisest plaksutan valjult kaasa.
    Loodetavasti hakkab Sul veidigi parem teadmisest, et impulsiivseid ja mitteigavaid inimesi kuskil veel on.

    VastaKustuta
  7. Juba siin palju kirjutati, aga mina ka lähen Emajõkke mitteametlikus ujumiskohas hilja õhtul üksi ujuma, kui võimalust on ja tunne tuleb :) ja paljalt ujumine pole ka imelik vaid hoopis tore. Plaks!

    VastaKustuta

Ma loen su sõnu, kui nad välja kirjutad ning avaldad!
Noh, paari erandiga.