pühapäev, 30. oktoober 2022

Omnom, nämmnämm jne

Jätsin antidepressandi ära ja pärast kiirabi järgmisel päeval on juba lill. Öösel kahel korral kempsus käies veidi tuikas pea, aga ibukas (200 mg) sisse ja hommik täiesti valuvaba. 
Poeglaps vaatas mind murelikult: "Kuidas su enesetunne on?"

Aga kuna enesetunne oli hea, tõusin ja asusin kuumi kahe poolega juustsaiu tegema.
Ahjus saab ühe poolega saiu, mis minu meeles igati head on.
Aga poeg armastab mul neid, kus sai on kahelt poolt praetud ja krõbe, ent juust nende vahel küll sulanud, ent mitte küpsenud, pehme ja õrn, ja ma teen neid talle.
Tema ise teeb endale peamiselt makarone. Ta on SUUTELINE tegema igasuguseid toite alates nendest samadest juustusaiadest kuni toredate mahlaste šokolaadikookideni, ent kuni väga suurt häda ei ole, teen kas mina süüa või teeb tema makarone. Varem praadis pelmeene ka, ent pärast üht kogemust halvaks läinud hapukoorega (kusjuures ma lasin talle selle kogemuse sihilikult ja teadlikult osaks saada, et ta õpiks - ei tasu teha uut hapukoorepakki lahti, kui vana veel poolik, see vana läheb halvaks muidu) ta enam pelmeene ei tee. 
Väga pika näoga on nõus sööma, kui mina teen. 

Tütarlaps tõi meil viimate külas käies kaasa makroone. 12 eri sorti makrooni Angeelika Kangi kohvikust, kusjuurest igaühest neist võeti kolm ampsu - üks pojale, üks tütrele, üks mulle, mitte tigimata selles järjekorras. 
Minu lemmikud oli passioon, kookos-vanilje, laim+piparmünt. Poja lemmikud olid mustikas, rabarber-maasikas ja passioon. Tütre lemmikud jäid saladuseks, välja arvatud et passiooni marulise heakskiitmise peale oli ta: "Oo, mm, see on tõesti väga hea!"
Mitte kellelegi ei maitsenud šokolaadi ja karamelli omad. Ega astelpaju, aga seda pole isegi kodulehel enam näha.
Kui see nüüd tegelikult pihlakas polnud.
Aga passiooni oma võin tingimusteta ja väga soovitada!
Laim-basiilik oli ka päris huvitaval moel hea. Aga neutraalne-häid oli veel palju.
Ukraina ega eesti omi ta ei toonud. Sest - noh ilmselt oli ta kogenud, kuidas ma muidu igal pool ainult ukraina makroone söön, sest tahan ukrainlasi rahaliselt toetada, ja üldse et degusteeri ega mõtle, kas need mulle ka kõige rohkem maitsevad tegelikult. 
Sest nagunii on head! Otseselt HALBA makrooni pole ma elus veel saanud. Kuigi kahtlemata mu toiduteadlik tütar on vahel urisenud, kui kuskil makroonis suur suur õhuauk sees, et sellised tegelikult ei tohiks makroonid olla. 
Aga Antoniot ei koti.

Kuigi need šokolaadi- ja karamellimakroonid olid pettumused.
Pistaatsia oma oli ka pettumus, aga mitte seepärast, et ta oleks halb olnud, lihtsalt Poeglapse lemmikud teiste kohvikute makroonide põhjal olid pistaatsia omad ja siis ta küttis meid ka üles, aga see oli tavalisel moel hea ainult. 
Mitte nagu passioon =)

Õhtune lisajutt ehk eriline komm neile, kes postitust taasloevad =D:

Mõtlesin veel selle üle, kuidas palju raskem on vaene olla, kui süüa teha ei oska. Näiteks mina saan sinki tatralisandiks pikendada, seda koos sibulaga - ohtra sibulaga - praadides, aga inimesed, kes ei oska süüa teha, söövad tatart lisandita või lepivad vbla hapukoorega. 

Veidi haavusin, kui Jüri Kolk oma blogis minu kommentaari peale ütles, et kui tema vaene oli, ta ei ostnud kunagi võid (ega margariini). Sest ma ei suutnud tollal adekvaatselt vastata, aga mu küsimus oleks: "Aga millega sa siis küpsetasid? Saiakesed ja koogid ja pirukad tahavad ju kõik võid?!" (Või küpsetusmargariini, aga kui mõistsin, et võiga tuleb palju parem, keeldusin edaspidi margariiniga jändamast. Nüüdseks juba umbes 20 aastat. Mis siis, et odavam, aga mu vaev on nii palju väärt küll, et anda tulemuseks HEA söök, mitte midagi läbi häda söödavat.)

Nüüd mõtlen omaette, et ju ta ei küpsetanud.
Ja siis, et selgelt sai ta niisuguseid valikuid teha, sest tema lapsed ei elanud koos temaga. 

Sest lapsi on ju vaja hästi toita. Mitte et söötegi kolm päeva järjest hapukoorega tatart. Neil on halb ja seda halbust minu emasüda (ooo, ka minul on emasüda!) välja ei kannataks. Pigem õpin süüa tegema.

Või noh.
Õppisingi. 
Kuigi tegelikult õppisin juba ammu enne lapsi. 
Mulle meeldib see. 

24 kommentaari:

  1. tglt on mul üks hea hapupiimakoogi retsept (saiade-pirukate-kookide raamatu vürtsise hapupiimakoogi oma), milles saab edukalt kasutada õli, mis on kah täiesti korralik toiduaine, ja seda kooki saab kerge vaevaga varieerida, lisades hooajalist puuvilja (õunu sisse, rabarberit peale jne).

    Siis, kui üksvahe või täiesti arutult kalliks läks, otsisin igalt poolt need retseptid välja, mida sai teha päris toiduainetest, aga ilma võita või vähese võiga. Kohupiima ja hapukoor olid head ja odavamad toiduained, mille abil maitses õliga tehtud kook, just nagu sisaldaks ta võid.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Jaa, õli ajab hädaga asja ära ja hapukoor ja hapupiim on väga abiks.

      Kustuta
  2. Ikka hea maitseküsimustes vaielda, aga väidan, et tatar ongi [piiiiikalt] parim ainult hapukoorega. Võib-olla mõni kurgitükk ka sisse. Või kui teda kasutada ise lisandina (ehk siis tehniliselt ise lisandita)... Mingite sinkide-sibulatega läbi segatult ei ole ikka päris see... :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. No ma hea meelega vaidlen, kui ärgitatkse. :)
      Tatar hapukoorega - EI.
      Tatar singi ja rohke sibulaga - JAA.

      Küpsetamiseks või - JAA. Kõvasti rohkem kui 20m aastat juba. Just, et "mu vaev on nii palju väärt küll, et anda tulemuseks HEA söök, mitte midagi läbi häda söödavat."

      Kustuta
    2. Lisan oma erakordselt olulisi tatraseisukohti:
      hapukoorega - miks, kui ilma on parem ja ka hapukoor on muudes rakendustes parem?

      Kui ma söön tatart nii, nagu ma kasutan kartulit või riisi, siis on sinna tore juurde võtta kalakonservi (omas mahlas või õlis), majoneesi ja küüslauku (või mõnikord ka sibulat). Selline kalasalatiga tatar sisuliselt.

      Kuna ma teadsin, et mulle maitseb tatra kõrvale kalakonserv, siis avastasin ühel hetkel, et ma saan tatra kõrvale teha ka sooja kalakastet (apteegitilli, sibula, päevalilleseemnete, valge veini ja rosinatega), mida ma muidu teeks nt spagettide kõrvale. Tatraga on vaat et paremgi.

      Ilmselt peaks tatra kõrvale veel teisigi makaronilisandeid proovima, sest miks ei peaks saama näiteks teha tatart "alla Norma" (see on baklažaanidest, punest ja mõningasest kogusest tomatist).

      Aga tatrast saab ka maru head pilaffi sibula ja/või küüslaugu ning ingveri ja/või värske kollajuure, natukese tšilli, maitsetaimede ja muuga. See muu võib olla näiteks seened või kanalihatükikesed või suvikõrvits või herned või nad kõik ja/või midagi veelgi muud (kui on nii seened kui ka herned, ütlen ma selle kohta "seente ja herneste sõda"). Olenevalt "muust" mõnikord ka rosinad. Kui on juhtumisi mingit praeleent üle jäänud, siis saab sellega maitserikkust lisada.

      Kustuta
    3. ja siis teisest küljest on mõnikord parim tatar see kõige tavalisem tatrapuder - korralikult pehmeks keedetud ja võiga. Mitte miski ei suuda selles või maitset asendada. Kui mul ei oleks võid, siis oleks tatrast mõttekam teha juba mõnda ülalkirjeldatud pilaffidest, neisse sobib tõesti õli paremini.

      Kustuta
    4. Minu jaoks on riis, tatar ja makaronid lihtsalt asi, mille kõrvale peaks olema mingi kaste või liha või kala või kasvõi pekikuubikud praeleemega. (Või millest tehakse salat.)
      Hädapärast kõlbab ka riivjuust, kui muud ei ole.
      Või tükkideks lõigatud viilujuust.
      Paljalt söömiseks: suure näljaga, kui lihtsalt tõesti midagi _ei ole_.
      Hapukoor on parem kui mitte midagi ses kontekstis.
      Et ühe juurde sobib üks kaste, teise juurde teine või et tatraga kala ei sobi vms - jah, ma saan aru, teil on nii.
      Õnnetuseks on mu poeg üks neist "teist". "See kaste on just tatraga nii hea, korra sõin makaronidega, pole mitte pooltki!"
      Nii et ma teen neid lisandeid lähtudes tema maitsest. Tatra juurde on kõige lihtsam sink sibulaga.
      Minu enda jaoks on peamine, et OLEKS lisand. Hädaga kõlb ka kapis külmutatuna olnud puljongist praesibula, hapukoore, maitseainete ja jahu abil kastme teha.
      Paljalt ... mul ei ole väga ammu nii vähe raha olnud, et peaks paljalt sööma.

      Kustuta
    5. Ega ma kuiva kooki ka taha =)
      Lapsena sõin nii lihtsalt võiga tatart kui paljast tordipõhja ja mulle maitses ROHKEM kui päris tort. Ja kook võis olla lihtsalt mingi magus küpsenud tainas.
      Aga nüüd teen endale vahukoorest ja mascarponest kreemi ja vahel võtan sinna kõrvale mõne küpsise. Miks seda saia vaja on? Ma grillin parem banaani või teen puuviljasalati: NEED on head,

      EI, tegelt ma olen vaene ja küpsetan mingit kooki üle päeva. Praegu on õunad tasuta, nii et olen sel sügisel teinud juba ... 9 retsepti järgi kooke ja õunapomme.
      Aga kui mul oleks raha rohkem, puuviljasalat sametsupiga (mis on phmt nagu vaniljekaste, aga natuke parem) või kreem ja grillitud banaanid võidaks hoobilt.

      Kustuta
    6. Oh, ja kui nüüd lapsepõlve meenutada, siis ma üldse ei saanud toona aru, mis mõte on võileibadel. Ma sõin paljast sinki, vorsti või kalakonservi palju meelsamini.
      Juustust ei pidanud ma midagi, kui see kuumas sulanud polnud, ja phmt siiamaani eelistan kuuma juustu või vähemalt kuumast läbi käinud (näiteks külmaks löinud pitsa peal).
      Nüüd saan võileibadest ka aru, mulle lausa meeldivad rohkem kui lihtsalt valguline-rasvane asi.
      Kuigi vahekorrad on ... no ma panen hästi palju katet. Ja vahel saab soovitatav hulk katet suurem, kui leivale mahub. Siis söön seda kahvliga ja hammustan leiba või saia kõrvale.

      Kustuta
    7. Tatar ilma sibulata ei ole ikka ÜLDSE see. Ma panen tavaliselt porgandit ka, aga porgand võib olla, sibul PEAB olema. No ja siis kas sink või mingi mõnus rasvane hakkliha vms. Mehele meeldib peekonikuubikutega, aga see pole päris minu teema.

      Kustuta
    8. Oo, jaa, tatar hakklihaga! Mu lemmik!! (Mitterasvase hakklihaga.)

      Aga üldiselt on nii, et olles karastunud toiduallergik, ei mõtle ma enam aastaid teemal „mis millegi juurde sobib“, või kuidas „teistel“ on. Söön täpselt seda, mida tahan, ja millega tahan. Ülimalt vabastav. Mis sest, et teinekord külas või restos imelikult vaadatakse.

      Kustuta
    9. Tatar hakklihaga on minu jaoks uus idee, peaks mõnel lihasöömispäeval proovima (näh, igasugust muud pudi olen ma tatra vahele poetanud, aga seda pole pähe tulnud).

      Kustuta
    10. Olen põrutatud.
      Sa sööd kõige veidramaid asju kõige veidramates kombinatsioonides (enamik neist head), ja siis "pole kunagi pähe tulnud tatart hakklihaga süüa."
      Nagu ... hakkliha, mis kõlab kõigega???
      Korra ma viisin ema juurde pirnikoogi. Ta oli: "Ma pole kunagi selle peale tulnud, et pirni võiks ka koogi sisse panna!"
      Mul on juhe koos teie mõlema peale =D Kuidas see VÕIMALIK on? Mu jaoks kõlab nii, nagu inimene teeks kogu aeg mingeid keerulisi arvutusi, mingid lineaarid, logaritmid, diskriminandid, miljoni tundmatuga võrrandid ... ja siis on: "Oi. Päriselt on 24 jagatud kaheksaga kolm, kui 24 jagatud kolmega on kaheksa? Pole kunagi sellele tulnud. Ossaa."

      Kustuta
    11. Minu lapsepõlve tatrapuder oli ka ilma igasuguste lisanditeta, ma isegi ei teadnud, et pudrus võib midagi peale tatra ja hiljem silmaks susatud või veel muudki olla. Kui esimest korda hakklihaga putru sain, pudistasin ampsu kohkunult suust taldrikule tagasi - "appi, neil on mingi sodi pudru sisse sattunud!"

      Kustuta
    12. Pirni kohta ma vist tean vastust - ma usun, et pirnikook on väga hea, aga ma ei tuleks ise selle peale, et proovidagi seda teha, sest see tundub liiga keeruline. St ma kardan, et need pirnid laguneksid seal peal ära, läheksid plögaks või imelikuks jne. Tundub nagu selline pehme puuvili, et oskusi on vaja, et seda ilusaks koogiks teha (erinevalt õunast, millel on hulga koogikõlbulikum struktuur ja raskem pekki keerata).

      Kustuta
    13. Pirn koogi peal on väga vähe teistsugune kui õun. Et kui on VÄGA küps pirn, vbla hakkab natuke lödisema, aga üldiselt vahet pole - maitses natuke rohkem, aga tekstuuri osas on suht võrdsed v.s. et pirn vajab vist vähem küpsemisaega. Ehk ei pea kooki ainult selleks ahjus hoidma, et need pagana õunatükid (said jah vähe suured) läbi küpseksid.

      Mitte et see mul KUNAGI juhtunud oleks. Aga ühes retseptis oli kirjas, et hoida ahjus, kuni kenasti kuldpruun ja õunad ka läbi küpsenud.

      Kustuta
  3. Tõenäoliselt on asi selles, et ma/me ostame hakkliha tavaliselt siis, kui sellega on mingi väga konkreetne plaan (sest ta ju ei seisa eriti, erinevalt nt suitsupõsest) ja siis läheb ta sinna konkreetse plaani sisse ära. Ja tatraroogi teeme tavaliselt siis, kui erilist plaani ei ole ja kasutame külmkapijääke ära.

    Ja kui ma niisama poes uitan ja vaatan, mida jääks hea hinnaga ja maitsvat silma, et söögitegemisidee käima läheks, siis jäävad mul esimeses järjekorras silma köögiviljaleti asjad.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Jah, minagi olen pisut "põrutatud" - su menüüs pole tatart hakklihaga??? :) Hakklihaga, mis kõl(b)ab tõesti KÕIGEGA? (Vaatan, et minu ja VVNi toidueelistused on üsnagi kattuvad, vähemasti selle konkreetse postituse põhjal.)

      Ja sügavkülmas säilib hakkliha kuude viisi ju? Mul näiteks on seda alati varuks, sellega annab alati hea toidu kokku klopsida, suht kiiresti ja vähese vaevaga, olgu siis koos juurikatega või tera- või kaunviljadega või pastaga vms. Ja hakkliha annab miljonil erineval moel maitsestada.

      Kustuta
    2. Vat ms välja koorub!
      Ilmselt pole ka mu emal kodus korraga pirne ja endal peal isu teha mingit kooki. Ehk viimased 10 või nii aastat teeb ta kooke, kui on mingi sündmus ja ta teab juba ette selleks poodi minna ja asju osta.
      Ja enne polnud tal kunagi majas suvalisi pirne, mil pole mingit muud otstarvet kui et keegi ostis pirne, küll need tasapisi ikka ära süüakse.
      Jaa ... minu ja ilmselt ja notsu komme kombineerida ootamatuid asju on samas sündinud sellest, kui kas raha või poodiminemisviitsimist (või mitte kumbagi) ei ole ja tuleb kokku panna asjad, mis kodus on.
      Sellest on mul omakorda harjumus hoida kodus mingeid "kui midagi ei ole, seda ikka on"-asju. Nii et mul on alati kodus mune, võid, jahu, küüslauku, mõni kaunviljakonserv, mõni kalakonserv, ketšupit, hapukoor, riis-tatar-makaronid-pudruhelbed, sool, ilgem riiul maitseaineid ja hetkel olen väga häiritud sellest, et mul on vaniljesuhkur otsas.

      Kustuta
  4. hmm, praegu mul tõesti on sügavkülm, kuigi väikesevõitu. Aga kogu aeg pole olnud; kui ma iseseisvat elu alustasin, polnud mul alguses külmkappigi.

    Ning üsna pikas eluetapis polnud mul reeglina ka raha, et suuri tagavarasid osta. See harjumus niisiis puudub. Praegu olen küll tasapisi harjunud neid toiduaineid, mida ikka vaja läheb, varuma, aga kasutamisharjumused kujunesid ilma külmkapita või ilma sügavkülmata ajal, seega kipun ikka pigem ostma konserve, mille hoidmiseks pole erilisi tingimusi vaja, või kuivaineid.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. nt ma varun praegu pigem kalakonserve, purgiube-herneid, purgitomatit jne.

      Kustuta
    2. See tegelt ei ole nüüd tähtis kommentaar, aga ma nägin halba und ja tahan mõtted selleslt kõrvale viia. Ja noh: mul on pidev autistlik: "Mõistke mind õigesti, mõistke, ma räägin ju alati tõtt, saage must aru!!!" nii et siit ta tuleb:
      Miks ma kirjutan "kauniljakonserv" - sest ma ei söö purgiherneid tegelt. Üks väheseid asju, mis mulle ei maitse - kuigi tooreid herneid söön meeleldi ja külmutatuid ka.
      Aga samas söön kikerherneid. Mis on tegelt oad. Aga samas, kui ma kirjutan "oakonservid", keegi ei taipa, et sinna alla käib ka kikerhernekonserv. Nii et ma kirjutan "kauniljakonservid" ja tunnen, et olen olnud nii täpne, kui pikalt seletamata vähegi saab.

      Kustuta
    3. ja ingliskeeles (vähemalt mõnes selle versioonis) saaks sa rahulikult "canned beans" öelda, sest kikerherne üks ing.k nimetus on "garbanzo beans".

      Mina ei saaks, mulle maitsevad purgiherned väga, juba lapsest peale.

      Kustuta
  5. Tatar kana ja porgandiga on suht ok, mingi aeg kaubamajas müüdi, et kui lõunasöögiks miskit ei leidnud, siis see oli ok aga üldiselt on maasikamoosiga ikka parem kui mingid soolased variandid, see mahlane -siirupine vanaema keedetud moos.
    Vanasti oli mul ka hakkliha sügavkülmas, kastmed, hautised jne... kotleti jaoks ei viitsinud kunagi sügavkülmas olnud liha piisavalt sulatada. Ja kotleti sees võib sibul olla, a hästi vähe, muidu hakkab paha :(

    VastaKustuta

Ma loen su sõnu, kui nad välja kirjutad ning avaldad!
Noh, paari erandiga.