laupäev, 17. august 2024

Mineviku mina

Sain veel innustatud oma kauge nooruspõlve jagamisel.
Katarina (tal on tegelt teine, kinnine blog ka ja ma loen toda, kuigi sisu on mõlemal 90+ % sama - aga seletus, mis te mu kommentaare ei leia)  ja sitsidsatsidpatsid ütlesid, et mu ühekskümnendatest kirjutatu oli hästi - kuigi nad võiks nüüd ise ka sellest kirjutada, mida NEMAD mäletavad olulisena - ja kui mainisin, et mul oli kunagi tulevikuks kaks nimekirja: "teha enne 27" ja "teha enne 72", soovitasid jagada. 

Kuid ma pole neid nimekirju üles leidnud. Mäletan, et esmalt panin nad oma perekonna iidvana ja hiigelsuure Piibli vahele, mille gooti kiri ja kollakad lehed pidid plaanidele tõsiseltvõetavust lisama, mingil hetkel kolisin ära, võtsin kaasa ja nüüd arvasin, et mingil kolmandal hetkel panin plaanid ühte päris suurde ja kenasse puust karpi. Aga tundub, et sellesse sotskorterisse kolides, kus ma praegu elan, otsustasin karpi mitte kaasa tuua. Suurem osa selle sisust oli ühe pappkarbi, mis algselt vist printeripaberi jaoks mõeldud, sees, osa on ei-tea-kus ning olgem ausad: ega ma tegelikult tea, kas need tulevikuplaanid üldse olid seal puust karbiski. 
Lihtsalt arvasin, et olid. 
Mu pea on ses mõttes üsna imeline, et mälestused "see asi on vist seal," on täpsed kuskil 80-90% ulatuses ja ülejäänust on ka olulisel kohal "asi OLI seal, ent mingil hetkel sai ümber tõstetud ja vot seda ja eseme edasist saatust ma enam ei mäleta".

Ent mõnikord ma mõnda eset või juhtumust üldse ei mäleta ja olen siis hämmelduses ja solvunud, et mis mõttes pea mind alt veab, miks on tühi koht seal, kus peaks olema info?!
+ kõik need korrad ja asjad, mille kohta mul on meeles omaenda mulje ja hiljem selgub, et konkreetsed faktid olid teistsugused. Ja kellegi kolmanda hoopis kolmas mulje on üsna sama sisukas kui mu enda kahtlane. 

Nojah. 
Aga nimekirju niisiis ei leidnud. Ei saa huviga võrrelda oma 13-aastase minu ja praeguse minu eluplaane ja elus juhtunut otseseid nimekirju kasutades - ent leidsin hulga muud huvitavat vana kola. Ja noh. Ka sellest saab mõndagi järeldada. 
Nii et ma nüüd järeldan.
See on hästi lihtne. Sest ma loen ja no - ma tõesti ei ole eriti muutunud. Lootusi on vähem, endapeksu on vähem ja ma pole nii pinges teemal kehakaal. Muu on suht sama.

Ehk lihtne näide: päevikusissekanne 3. mai 1993, esmaspäev. 
Ma ei paranda ühtegi kirjaviga. Selline tekst ongi.

Meil oli jälle 8 tundi. Nagu ikka esmaspäeviti. Täna oli päris tore päev. Ei ühtegi ülirasket tundi, joonistamises tegime valgest paberist kompositsioone voltimise teel. Prantsas sõime kommi. See oli vahva. Õpetaja oli ka jube head kommid kaasa toonud. Kuid tegelikult pole mu eluke põrmugi roosiline. Marina juures käimisega on nüüd küll lõpp. Mul pole lihtsalt enam vaja. Ma ei mäleta, kas ma sellest kirjutanud olen, aga Marina juures ma käisin psühholoogilist konsultatsiooni saamas. 

Nimelt olen ma paksuks läinud. Homsest hakkan igatahes dieeti pidama. Varsti on ju suvi, suveks paksuks minna ma aga küll ei tahaks. Kaalun juba 62 kg. Jube, minu 172 cm juures on see katastroof, homme ei söö ma MITTE MIDAGI. Ausõna.  Ma lihtsalt ei tohi süüa ja kõik.

See eest lähen homme koos emmega päevukaid ostma. Uusi ja ilusaid. Kas "Dünamo" poest või "Kalevi" ujula juures olevast poest. Ja kui homme on ilus ilm, lähen õhtul ka ratast putitama. Ning ülehomme sellega sõitma. Jalgratas on tore asi, sellega on kerge sõita ja lõbus kah. 

Mul on homseks õppimata. Ega ma seda vist õppida viitsigi. Tegelikult. Mul on juba täiesti kõrini sellest koolist. Mina arvan, et koolis tuleb liiga palju käia. Seal on igav.

Meil tuleb pr. keeles exam. Ei teagi, võib-olla tuleb raske. Aga võib-olla ma ei peagi seda tegema. Loodame seda. Mu lemmikansambel on ikka veel QUEEN. Jumala vägev ansambel.

Mul on tunne, et ma ei muutu kunagi. Ma ei räägi välimusest. Aga mu mõtteviis. Niikaua kui ma mäletan, olen tahtnud olla iseseisev, vaba sõltuvusest ja jumaldatud vastassoo poolt. Mulle on alati meeldinud mõelda ravimisest. Ja piinamisest. Natuke ka sexist. Ning ma olen alati seiklusi igatsenud. Ja inimeste šokeerimine on kah olnud mu lemmiktegevus. Kõik see, sex kaasa arvatud, juba 2. eluaastast peale.

(Praeguse minu kommentaar: mitte et ma oleks kahesena või ka neljase või kuuesena täpselt teadnud, kuidas seks käib. Aga ma sudisin oma mõttemängudes midagi tagumike kallal, mhmh. Ilmselt sellepärast vihkan siiamaani kogu ideed ja iga mälestust vitsasaamisest - see OLI nagu vägistamine minu jaoks!)

Mu igatsuste hulka on kuulunud sõbrad, kellele meeldiks samasugune tegevus kui mulle. Näiteks igatsen ma praegu võimalust indiaanlasi mängida. Vähemalt mingi aseaine seiklustele. Ehkki see tundub vist naljakas. Ise juba 13 a. vana! Ja veel tahaksin ma onni ehitada, saada näitlejaks või loomadeuurijaks, anda välja Queeni nimelist preemiat, kihutada ratta ja mõne sõbraga täiesti vabalt maanteel teadmata ise kuhu lähen, millal tagasi pööran, millal ja kus ööbin, mille eest süüa ostan jne. jne. Tahaksin, et see suvi tuleks tore. Et ma võiksin terve elu olla lõbus ja õnnelik. Tahaksin ... tahaksin ... playerile uusi patakaid. Hahahhaa, kui proosaline soov. Aga neid tahaksin tõepoolest ka. 

Mulle meeldib mu ema. Ta on tore. Ilus ja lõbus. Vend meeldib ka. Õigupoolest olen õnnelik - on kevad, pidu, varsti on suvi. Jehuu!

See aasta tuleb kevad teisiti!
tiu-tiu ja teisiti ...

Ja esimesed read järgmisest sissekandest. Teisipäev, 4. mai, 1993.

Ma siiski sõin täna.

Nagu: jap. Siuke ma olengi. Kogu aeg sama, kogu aeg mina. Minu arust on isegi mu kirjutajahääl sama.
Kuidas SAAB olla täna see, kes polnud eile, arumaeitaipa. Ma saan aru sellest, kuidas EI TAHA olla püsiv, lihtsalt endale ei meeldi end sedasi tunnetada, et näe, mina, nad saavad loota sellele, et mina käitun nagu mina. 
Aga ma ei saa aru sellest, et ei taju end püsivana, pidevana, alati-iseendana. Ei. Mõika.

Ma muide mängiksin ikka veel indiaanlasi jumala hea meelega. See ongi larpimine - mängid kedagi, kes muidu ei ole.
Ainult jah - kehakaalu osas ja dieetide osas ma enam nii meeleheitlik pole =) 

Näitlejaks ega looduseuurijaks ma ei saanud, aga kuna TEGELT ei tahtnud ma mitte niivõrd looduseuurijaks kui Gerald Durrelli moodi ametite pidajaks saada ja tema ka kirjutas, mul on vähemalt mingi sama teema servapidi saavutatud. 
Ja rattaga ma enam ei sõida. PR nõuab see liiga palju vaeva ja keskendumist. Mäletan küll, kui tore oli, ent lihtsalt ei jaksa.

Teisipäeval, 4. mail selgus veel, et ma ikka ei läinud emaga päevukaid ostma, sest emal oli vaja hoopis koos tudengitega hullumajja hulle vaatama minna, ja ma arvan, see on phmt näide olukorrast läbi kogu mu lapsepõlve ning miks mu arust (ikka veel) on täiesti absurdne oma lapsele isa otsida ja arvata, et kui ma leidsin hea tunduva armsa inimese, kes ütleb, et jee, laps, jee, ma täiega tahan, jee, on see kuidagi parem kui saada laps kellegagi, keda isegi ei tunne ja kes spermapanka spermat annetanud on

Sest teiste inimeste peale ei saa loota. Nad võivad rääkida kõike, nad võivad isegi uskuda, et räägivad tõtt, aga ainus inimene, kelle peale sa loota saad, oled sa ise. Kui sa ise tead, kas tõesti nälgid päev otsa või ise otsustad, et ei, ma ikka söön, kõht on nii tühi, sa ise valid. Aga loota, et keegi teine teeb asju, mille kohta ta on öelnud, et teeb? Ha. Ha. Või kui ta ei ole öelnud ja siis ikkagi teeb, kui lähete päevukaid ostma ekspromt, sest just praegu tuli tal meelde, et sul on uusi päevukaid vaja, ikkagi õppisin mina sellest peamiselt, et teiste inimeste kohta ei või iial teada, mis nad teevad. 
Iial. 
Ei ole võimalik otsida oma tulevasele lapsele head isa. Sest sa ei tea kunagi, milline see inimene on ja mida ta teeb. Ta on täiesti eraldiseisev üksus ja teise inimese peale ei saa loota
Selle õppisin väga hästi selgeks. 

Kui teine inimene ütleb, et ta teeb midagi ja siis ei tee, ei ole probleem mitte selle teise inimese käitumises, vaid kui ma uskusin ja lootsin ta peale, olin ise loll ja poleks pidanud. Loota saab ainult iseenda peale.
Osaliselt sel teemal, miks ma oma kogemuste peal olen kasvanud, kelleks olen, ja üldse mälu olemusest üks värske artikkel.

"Kahekümnes aastas hiljem" on koht, kus oma praeguse kaasa, kardinal Mazarini peale vihane kuninganna Anna kirub, et kunagi (ta viitab Richelieu aegadele) keeldus ta mehe armastusest, kes kunagi ei öelnud: "Ma kavatsen teha." Ta ütles ainult: "Ma tegin."
Selle poole olen ka mina oma elus püüelnud. Mitte öelda: "Ma kavatsen teha," vaid "Ma tegin."

Sissekande lõpuosa: 
Käisin eile issu juures. Päris tore oli, ainult üksildasevõitu. Neil on seal nüüd lisaks Jossule veel üks taks Muti. Nad leidsid ta kuskilt ei tea kust. Kui koju jõudsime (mina ja Märt) (issu tõi meid autoga) hakkas õudselt vihma kallama. Nagu pangest. Ja müristas. See oli selle aasta esimene äike. Tore oli. 

Ise tegin foto ka

Vihm meeldib mulle samuti endiselt. Torm, äike, padukas - minu ilmad. 
Kunagi Tütarlapse onu soovis mulle sünnipäevaks fb-s: "Vaarikaid ja välguvalgust!" 
Oivaline. Mees on meeles pidanud, mis mulle meeldib!

26 kommentaari:

  1. Paar sissekannet edasi ma räägin ka, kuidas Gerard Durrell mulle meeldib ja ta on üks mu lemmikkirjanikke, muide.

    VastaKustuta
  2. Ma lugesin päeviku läbi ja olen nüüd šokis.
    Ausõna, ma iial - IIAL - ei taibanud, KUI mölakas mu ema minu vastu oli. Jah, mul olid osad asjad meeles ja üleüldine lakkamatu gaslihgitimise õhkkond, aga mida kõike ma alla neelasin ja normaalseks pidasin ... jeebus.
    Ma olen nii nunnu emme oma lastele olnud. NII NUNNU. Minu patud on nii väikesed ja ebaolulised, kui võrdlema hakata.
    Ja vähemalt ma nüüd saan aru, kuidas ma nii uskumatult jäle vanem õde oma väikesele vennale olin. Ma ju sain pideva koolituse ses osas, kuidas manipuleerida ja terroriseerida inimest, kes on nõrgem ja imetleb sind ja tahab sulle meele järele olla.

    Whoa.
    Ok, selle teadmisega tuleb natuke aega harjuda.

    VastaKustuta
  3. Olen selle avastuse valguses läinud juba tülli nii K kui Poeglapsega. Selgelt nende jaoks on see "nojah, oli kunagi paha, aga see oli ju ammu" ja minu jaoks "kogu mu maailmapilt muutus praegu, appi" ja ka natuke "ning see mölakast vanem õde, see tuim hoolimatu "aga ma võin" inimene on ka minus ikka alles, hinnake, et ma teda kunagi välja ei lase!"" Ehk siis ma olen suht uimane avastusest kui KURADI hea ma olen (vastandina "nojah, kõik on sellised, sinuga oldi ja sina oled, see ongi norm"-tundele) ja kui seda ei hinnata, ma solvusin ja käitusingi halvasti. Just eile öösel ja täna, värske avastuse mõju all.
    K-ga mitte, tema lissalt ei saanud aru, nii et me läksime tülli kui võrdsed inimesed.
    Aga poeglapsega täpselt nii. Sest temaga ma saan TÄPSELT seda teha, mis mu ema minuga. Ehk lihtsalt tuimalt mitte tema soovidest ja vajadustest hoolida, vaid teha, nagu ma ise tahan. Sest ... miks ei.
    (Ja ei, mu ema EI tahtnud mitte, et mina õnnelik oleksin. Ta ilmselt võttis minu õnne või õnnetust täpselt nagu ma ise 20 aastat hiljem. "Ei peksta, kõht on täis, katus pea kohal, mis siin kaevata.")
    Nii et võib võtta minu kauaigatsetud ja viimaks ise ostetud päevukad endale, sest need on jumala ilusad, väites, et need on mulle suured. (Mispeale ma ostsin teised, väiksemad ja koledamad, ja need olid mulle muidugi väikesed, pepp punnitas igalt poolt välja.) (Jah, me olime suht ühes mõõdus tegelt.)
    On täiesti ok karjuda kolmeteistaastase tütre peale, kes on näinud pool päeva vaeva, et katkikäristatud seelikut lühemaks teha ja viimaks omadega valmis, et see tuleb üles harutada, nii sa sellega välja ei lähe - sest õmblus on kõver. (Päevikus oli ka kirjas, et ma proovisin peegli ees selga, et kas paistab halb, ja kõver õmblus ei jäänud üldse näha). Või kui tütar hakkab saama oma eluigatsetud koera ja seepärast nagunii onkodus nunnum kui tavaliselt, peseb aina nõusid, siis avastades, et tütre sahtlid on segi, väita, et see on sadism ja jõhkrus nii enda kui teiste vastu ja koera ei saa sellisele jõhkardile lubada, loom peaks piinlema.

    Nagu ...
    mul ei ole sõnu.
    Aint pisarad.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Mul kyll on sõnu.
      Lapse päevitusriiete omastamise idee peale tulevad need sõnad suurtel kiirustel ja hulgakaupa lausa iseenesest.

      Kustuta
    2. ma ise olen sellest koeraasjast rohkem häiritud.
      sest nagu ... ma olin koera tahtnud nii kaua kui mäletasin. See oli mu eluigatsus. See oli KÕIK. Ja siis tulla jutuga, et ma olen jõhkard ja sadist, kui mu sahtlid segi on ja sundida mind tegema valikut kas koristada sahtleid (mis oleks kökimöki) JA ütelda lahti oma olemusest, olla nõus ideega, et olen loomuselt jõhkard ja sadist, või saan oma eluunnistuse täidetud.
      Nagu ... ...
      kusjuures kui ma meenutan, siis see oli pidev. Mingite pisikeste asjade nagu nukuriided põrandal või jalga panna unustatud sussid (ehk ma olin sokkis) peale tulid "täielik egoist, ei mõtle kellelegi peale iseenda" ja "sadist" ja "ma viskan kõik su asjad minema, kui sa kohe neid ära ei korista".
      Sellepärast ma ilmselt olen ka siin võrgupäevikus VÄGA teravalt reageerinud isekuses süüdistamisele. Sest see on nii krdi absurdne. Ma faking KOGU AEG IGAL RINDEL annan kõik hinge tagant teistele ära ja siis olen ikkagi inimeste meelest isekas? Nagu -.... thefakk??
      Ja ema kohta: kes see tegelt on jõhkard, kannatuste põhjustaja ja julm? Nagu ... mida?!

      Päevukate osas on muidu aus öelda, et raha nende jaoks oli emalt. Ehk tema pilgu läbi oli see ilmselt "nagunii minu raha ja ta saab ju uued".
      Aga no - ma ju uskusin teda. Ma ostsingi pisemad. Mis olid mulle väikesed. Ja üldse olid need palju koledamad, PALJU.
      Miks ma samasuguseid , aga pisemaid ei ostnud, pole aimugi. Vbla oli viimane komplekt. Vbla ma lihtsalt ei tulnud selle peale. Vbla ma oleks võinud osta samasugused ja isegi mitte pisemad. Aga vbla olid otsas - ma ei mäleta.

      Kustuta
    3. su kunagised hügieenisidemete saamise raskused lähevad samasse mustrisse.

      Kustuta
  4. Ma olen sinust 9 cm lühem ja minu jaoks on 62 kg kaal, milles ma tunnen end tavaolukorras igati hästi, sellest madalamale punnitan ainult siis, kui on parajasti ronitripp tulemas. Vat kui erinevad on ikka inimeste kehad ja minapildid, minu arust näen ma 62 kg juures täiega hea välja. Tsuti pehme ehk, aga mul ei ole valikus kõhn vs pehme, mul on nähtavate kõhulihastega vs pehme, nii et tavaliselt ma eelistangi visuaalselt seda teist. Täna lasteaias nägin ka, kuidas väike tüdruk läks peegli ette ja ütles: "Ma olen täna ikka nii ilus!" - ja minu rõõmsalt üllatunud pilgu peale lisas "Siia tulin ma issiga, aga emme tegi mulle enne nii ilusa patsi." Tegi tõesti, mis seal salata, aga mul on nii hea meel näha lapsi (inimesi), kes vaatavad peeglisse ja on siiralt rõõmsad. Ja kellele keegi ei kärata kõrvalt, et ära edvista vms, vaid öeldakse, et on tõesti nii vahva pats.

    Ma pean tunnistama, et mul on liiga õnnelik elu olnud - ma ei saanud alguses üldse aru, et mis mõttes selle pärast ei tähtsustagi mehi, just hea on ju, et kui ema peab tööl olema, saab äkki hoopis isa poodi viia (minu lapse jaoks on "issiga poodi" vist konkreetselt lemmikasi, sest mina lähen konkreetset asja ostma, isal on tõenäoliselt rohkem aega, et olla valmis eksiteele astuma ja ka ükskõik mida muud külastada, mis tee peale jääb ja kuhu sõrmega osutatakse - no ja selle on titt selgeks saanud, et kui on reegel "ühe asja võid valida", siis ei pea seda rakendama supermarketis, kui kõrval on mänguasjapood vms). Meil oli täna lasteaeda harjutamine ja ma ütleks, et kolmandik lapsi olid isaga, mitte emaga. Sellega olen ma 100% nõus, et isa ei saa valida, väga suur osa on õnnel - st see on mingil määral educated guess, sa saad teha MINGID järeldused sellest, kuidas ta kohtleb sind, kuidas ta enne lapse saamist kodus käitub, kuidas ta käitub teiste inimeste lastega, KUI PALJU TAL KANNATUST ON, aga ma olen väga palju kõrvalt näinud, kuidas igati normaalsena tundunud mees stressiolukorras (lapse sünd) läheb hoobilt kergema vastupanu teed ja on näiteks igal õhtul mõnel sõbral abis (ja saab lisaks veel hea inimese kuulsuse ja tema naine on tige mõrd, sest no kas kahju on tal, et mees aitab sõbrale katust panna, samas kui enda oma kodus läbi laseb) või lihtsalt teeb nägu, et ei näe, et naisel on raske ja võiks ka aidata jne.

    Aga minu arust pole mitte ainult isa oluline, vaid nüüd seda last kasvatades olen ma aru saanud, kui olulised on last armastavad inimesed in general. Mu vanemad armastavad oma lapselapsi nii väga, et nad on valmis isegi siis kohale tulema, kui me lapsega mõlemad haiged oleme ja neile näkku köhime, peaasi, et saaks koos aega veeta. Teevad temaga videokõnesid nädala sees jne ja ma näen, kui oluline see lapsele on. Nii et kui lapsel isa ei oleks, aga ma elaksin näiteks koos oma parima sõbrannaga, oleks lapsel loomulikult täpselt sama moodi turvaisik - ma ei arva, et need turvaisikud peaksid ilmtingimata jagunema nii, et ühel on peenis ja teisel ei ole. Lihtsalt see mees, kes on ise selle lapse sigitanud ja tema nabanööri pisarsilmil läbi lõiganud, on üldiselt tiba motiveeritum elu lõpuni see turvaisik olema kui suvaline sõbranna. Ja noh, ehk mul on lihtsalt selle koha pealt sitad sõbrannad, aga abikaasaga kaasnevad ka orgasmid, sõbrannadega pole siiani seda rõõmu veel kordagi olnud, nii et ma juba puhtegoistlikel kaalutlustel jään selle variandi juurde.

    VastaKustuta
  5. Aa, üks asi veel (siin postituses oli nii palju huvitavaid teemasid koos, et ei saanud kõike öeldud). See "mis mõttes inimesed ei taju end samana". Mina olen üks neist, kel on tunne, et ma olen erinevatel perioodidel olnud täiesti erinev inimene. Ja ma ise olen mõelnud, et huvitav, kas asi võib olla ehk selles, et inimeste minapilt on üldiselt tugevalt seotud nende mälestustega, aga mul nagu ei ole neid eriti. Ma mäletan asju siis, kui ma väga üritan meenutada, siis hakkavad pinnale kerkima. Aga üldiselt mäletan ma lapsepõlvest näiteks huvitavaid unenägusid, mitte sündmusi endid. Ja noorusajast ei mäleta väga midagi, kui ekstra teemale ei mõtle. Olen kohanud tänaval meest, kes oli väga solvunud, et ma teda ära ei tundnud, sest ta olevat mu kallim olnud - mitte eriti kallis kallim siis, I guess, kui tema minu nime teadis, aga mulle tema oma midagi ei öelnud. Üht suudlust suutsin tõesti meenutada, aga mitte, et ta mulle eal eriti oluline oleks olnud. Mõne päeva eest sai titt kätte mu ehtekarbi ja sikutas sealt välja ühe kaelakee. Ja ma mäletasin, et see kaelakee oli mulle ülioluline ja ma kandsin seda kogu aeg, sest selle kinkis mulle üks tore meesterahvas. Aga ei suutnudki meenutada, kes täpselt. Jäi niimoodi sisse närima, et kaks päeva hiljem ärkasin keset ööd üles, sest tuli järsku meelde, et ahjaa, mu oma ISA kinkis selle. :D Et noh, ma tahaks uskuda, et parema mäluga inimestel on ka tugevam side oma erinevate eluperioodide minade vahel. Aga siin võivad teised parandada või öelda, et ma olen absoluutselt kõigest valesti aru saanud, sest see teooria on mul praegu sada protsenti persest välja tõmmatud.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. ma lobisesin eile ep-ga endatajumise üle ja selle käigus koorus mul välja selline tunne, et vbla ma olen tõesti kogu aeg sama ja sisaldan algusest peale oma kõiki külgi - aga ma ei tea seda enne, kui olen sattunud iks olukorda ja iks seltskonda, kes minus mingi aspekti ilmutavad. Ja mulle meeldib, et ma avaldun eri inimestele eri küljest ja olen nende jaoks eri inimene. Mulle meeldib, et mul on seltskondi, kes teavad mind ühest väga kitsast küljest ja kes ei pruugi mu ülejäänud tuttavatega üldse läbi käia, nii et kogu see muu taak jääb maha ja ma saan see tund või paar olla ainult see üks aspekt.

      ja kui need eri inimesed-olukorrad niiviisi mu eri aspekte ilmsiks toovad, millest ma enne midagi ei teadnud, siis on mul tunne, et kes teab, mis imevärke ma veel olla saan, vbla pole lihtsalt õige olukord või õiged inimesed ette sattunud.

      Kustuta
    2. Veider.
      Minu seest ei tule kunagi midagi ootamatut. Minu sees on palju rohkem, kui kuski kellegagi välja tuleb, kuigi ma meeleheitlikult püüan võimalikult rohkem näidata, et must vale muljet ei jääks. Kui on mingi seltskond, kes teab mind väga vähe, ma üldiselt ei taha üldse nendega suhelda. Sest mõttetu vaev, nad nagunii ei tunne mu vastu huvi ja mul ei ole jaksu end kellelegi peale suruda.
      Ent kui nad millegipärast tunduvad mulle lahedad ja samas mitte liiga uhked ja tähtsad, et väike ebaoluline mina võiks neile huvitav olla, ma purskan infot välja nagu katkine toru.

      Kusjuures mootor on sama, mida sina oled varemalt korduvalt ilmutanud: ma ei taha, et mult oodataks midagi, mida ma ei anna. Aga mul ei ole tunnet, et selleks ei tohiks inimesed must midagi teada, vaid mul on tunne, et kui nad mind põhjalikult tajuvad, nad ei oota must asju, mida ma ei anna. Mida põhjalikumalt nad mind teavad, seda parem. Seda õigemad ootused neil on.

      Kustuta
    3. ma ei tahagi alati, et minu vastu huvi tuntaks. See annab mulle võimaluse iseendast - või sellest, mida ma tavalisest endaks pean - puhata, suunata oma meeled endast väljapoole (sest mu tähelepanu kipub iseendale või sellele, mida ma endaks pean, koonduma ja see tüütab mind pikapeale ära, tahan pöörata pilgu välja ja näha midagi, mida ma ise ei oskaks välja mõelda, tahan saada endale silmad, mille funktsioon on näha - mõnes mõttes ei saagi ma olla päris ise, kuni ma ise ei koge, vaid tajun end üksnes kogetavana).

      nii pakuvad mulle suurt mõnu keskkonnad, kus ma käin mingit kindlat asja tegemas ja midagi muud pole nagu põhjustki oodata. Näiteks kui ma käin mälu mängimas või laulmas ja selle seltskonna jaoks ma olengi lihtsalt üks kilvavõistkonnast või üks laulja ja midagi rohkem pole vaja. Kunagi oli kunstiringis samamoodi.

      Tõsi, ilma konkreetse tegevuseta ei taha see sama hästi toimida.

      Kustuta
    4. Heh. Need on need seltskonnad, kus ma olen vait ja kaon kohe ära, kui konkreetset asja ei thta ja ma ei võta neid isegi selyskondadena vaid "nojah, seal on mingid inimesed ka, võõrad".

      Kustuta
    5. ehk mul ei ole tunnet, et nad üldse mind näevad. Nende jaoks ma olen mitteolemasolev ühik, sama palju reaalne kui taburet, millel nad istuvad.
      Ma jälestan mitteolemasolemist, muide. Mul kaob sellega, et teised mind ei näe, ka tunne, et ma üldse olemas olen.

      Kustuta
    6. minupoolest olgu siis võõrad, aga ma vajan selliste võõrastega koosolemist väga.

      Kustuta
    7. ja siin on ikkagi see nüanss ka, et need tegevused on mulle ise olulised. Miski, millega ma kirglikult tegelen, on osa minust.

      Kustuta
    8. mul enam ei ole selliseid tegevusi.
      Kunagi oli, aga olen elust välja kärpinud kui asjad, mis nõuavad liiga suurt pingutust ja ei anna proportsionaalselt tagasi.
      Nt ma ei mängi enam lauamänge v.a. vahel harva lastega, ega käi tantsimas - tantsin üksi kodus.

      Kustuta
    9. mõtlen, et kas ma saan aru, mida sa mitteolemasolemise all silmas pead, ja oletan, et see on see tunne, kus ma püüan maailma sisse pääseda ja olla inimene, aga keegi ei usu.

      aga sellest tundest pääsen ma kõige paremini just olukorras, kus mul on piisavalt muud teha, et mitte iseennast vaadelda.

      Kustuta
    10. mul enam ei ole selliseid tegevusi - nojah, üks suur tegevus, milles sa sa avaldud, on kirjutamine, ja see ei ole juba olemuselt hulgakesi tegemise asi.

      Kustuta
    11. Kirjeldus tundub väga täpne. =) Sa vist tead seda tunnet =)

      Kustuta
    12. ikka, ja mida edasi, seda enam tundub, et see käib inimsusega automaatselt kaasas, vähemalt kui on vähegi reflekteerivam tüüp, aga vbla pole isegi seda vaja - reflekteerija üksnes teadvustab seda endale paremini; teine tunneb lihtsalt ebamäärast ebakindlust ja summutab selle näiteks kaklemisega.

      aga sinu puhul pakuks, et see gaslighting, millest sa kirjutasid, mängib oma rolli. et sul segab rahulikult seest väljapoole vaatamist see, et sind õpetati oma silmi mitte uskuma.

      Kustuta
    13. Hästi öeldud.
      Ja ma seepeale tulin (taas? ma vist olen vähemalt selle mõtte ligidal olnud varem) ideele, et seepärast ma kogu aeg iseennast vaatlengi, erinevate silmade läbi. Tahan inimestele meeldida ja kämbun, kui on tore inimene, kellele ei meeldi.
      "Kes ma neile olen, kellena paistan, kas see on see, mida ma ise ka tajun? Kas ma tajun õigesti? Nii, nagu teised?"

      See mind ei sega, kui ma ei meeldi inimestele, kes mulle ei meeldi, sest siis on asjad tasakaalus. Nad näevad mind nagu ma ise, aint kuna nad ise on nõmedad, tundun mina neile nõme.
      Aga dissonants meeldimiste vahel on kohutav. Sest see ütleb mulle, et nad näevad teistmoodi kui mina ja see on teatamine, et mina näen valesti ja olen valesti ja ma ei sobi maailma, sest ma ei tea reegleid ja mängin neist mööda ja reeglid on tähtsamad kui minu arvamus ja tundeid ja aaaaaaaaaaaaaaaaaaa.

      Kustuta
    14. "kämbun" =)
      See oli kogemata, aga jätan üles, sest sobib.
      Kuigi tegelt peaks ilmselt olema "kämbustun",

      Kustuta
  6. Iseenda ja maailmataju on üks ütlemata huvitav asi. Liiga kompleksne, et seda siin kommentaariumis lühidalt lahti saaks kirjutada. Minul, kusjuures, mõjutavad seda ka tarbitud ravimid. Olin just haige, eile veel stimulanti ei võtnud (haigena pole mõtet) ja õhtul avastasin ennast (oma mehe kaisus!) tundelt, justkui ma mängiksin jälle inimeseks olemist. Teatri tegemise tunne. Aga sellel sabast kinni saades sain aru, et ma tegelikult ikkagi ei näitle, mängi, matki, ma olengi päriselt, ainult et sisetundes on parasjagu natuke depersonalisatsiooni ja natuke rohkem derealisatsiooni. St tajuhäire. Rahunesin maha ja jäin hommikut ootama, sest tervis on nii palju paranenud küll, et saan nüüd oma Medikineti põske pista ja kontakti iseenda inimlikkusega ja maailmaga tagasi.

    VastaKustuta
  7. tänane toost: oma silmade leidmist!

    VastaKustuta

Ma loen su sõnu, kui nad välja kirjutad ning avaldad!
Noh, paari erandiga.