pühapäev, 1. november 2020

Kiitke nüüd ometi ja ohjeldamatult

Varem või hiljem pidi see juhtuma.
Sest kartmatutega lihtsalt on nii, et teatud olukordades ei ole valikut. 
Postitan praegu siia, sest mul on valus ja ei saa magada, aga ega mul täpsemat kirjeldust juhtunust ole, kui see, mis fb-sse panin.

mitmekorruselise paneelmaja all välisukse kõrval
Ma küsisin: "Mis siin toimub.
Mees ütles: Eto nje svoi prolem!
Mina: eto moi problem!
siis me natuke aega korrutasime üksteisele sama, tema vahepeal põlvitavale naisele, kes end tasakesi püsti ajas, et idi damoi, ja tundus, et ta ise kavatseb samma kohta damoi minna. Ja ma panin talle käe tagasihoidvalt tagiõlale, kui ta mu poole seljaga oli. Mitte lüües, aga no mina läksin esimesena füüsiliseks.
Seepeale ta kägistas mind, algul natuke ja murelikult Totoro poole piiludes, aga koer oli lihtsalt segaduses. Mees lasi mu lahti, ütles et eto nje svoi problem!, mina, lolllilt kartmatu: Eto moi problem!!! ja siis kägistas ta mind suht korralikult. Ma üritasin vastu ka kägistada, aga see oli rohkem naljakas vist.
Ja kui ta mu lahti lasi ja ma õhku ahmisin, tõukas mu eestrepist (me olime trepikojas all otse välisukse kõrval) alla. Treppi oli kõva kaks astet, aga ma kukkusin kuidagi halvasti.
Millal ta vahepeal mulle oma õllepurgisisu peale läigatas, ma ei mäleta täpselt, aga lõpus viskas igatahes kokkukägardatud õllepurgi mu kõrvale maha, ütles midagi "sabaka" kohta, millest ma õnneks aru ei saanud, ja kadus naise järel majja.
Ma olin natuke aega maja ees külili ja üritasin jalga koostöövalmiks saada. Siis tõusin püsti, lonkasin koju, helistasin politseisse (sest egas ma ometi öösel koeraga välja minnes telefoni kaasa võtnud 😛) ja nüüd olen endalt ka õlleläbu maha pesnud, riided pesumasinasse pannud ja tunnen, et olen loll, aga vähemalt ei lase sekkumatult teistele liiga teha!

Intsidendi ajal ei olnud eriti valus. Lihtsalt õhk sai otsa, kui kägistati, ja jalg ei töötanud, kui trepi ees külili lamasin.
Hirmu ka ei olnud. Korrakski mitte. Oli pigem uudishimu, et mis nüüd edasi saab. Mis ta teeb. 

Nüüd on valus. Vasakule jalale vormub sinikas (ma ju tunnen, mis siis, et ei näe!)  Kaelale vormuvad mitmed sinikad. Ja parem jalg ei ole ÜLDSE koostöövalmis. Ta mõnes asendis ei valuta, aga enamikus siiski, talle pole võimalik toetuda ja kuna ma ei saa ka ühel jalal hüpata, kohe ümber kukkumata (sest ajupõrutuse järelmid), pidin leiutama veidra ühel jalal kand-ja-varvas, sokk on libe - edasilohisemise, et kempsus käia.
Jah, ja mu jalad valutavad ikka veel niisamagi. 
Valuvaigistav masin jne.

Aga olen enda üle maru uhke. Mõnesid asju lihtsalt peab tegema, sest muidu pole sa inimene, vaid lihtsalt mingi kerge rämps!

29 kommentaari:

  1. See on täpselt see hetk kus kohutavalt tahaks mitte näha aga ei saa. Väga vastik olukord, vastik ja lootusetu.

    ... anna mulle Issand julgust muuta asju mida na saan

    VastaKustuta
  2. Ei olnud ükskõikne ja tegid, mida õigeks pidasid, see nõuab julgust!
    Oleks kõigil seda nii palju, oleks maailm lõpuks parem.

    VastaKustuta
  3. Julge tegu muidugi, aga krt, kus me elame?

    VastaKustuta
  4. Paistab, et ma jutu algust öösel siia ei kirjutanud. Saan andeks, šokk jne.
    Kuulsin hääli ja arvasin algul, et no laupäeva õhtu, inimesed pidutsevad, ei puutu minusse. Aga mingil hetkel sain aru, et naine nutab ja mees on vihane. Vaatasin korralikumalt, läksin lähemale ja nägin, et naine on põlvili ja mees oma rääkimise ja karjumise vahepealset häält teeb tema pihta ja siis läksin veel lähemale, et küsida: "Mis siin toimub?"

    VastaKustuta
  5. Ma loodan et registreerisid oma vigastused. Seda naist sa ilmselt aidata ei saa, aga endavastase vägivalla osas saad ühel päeval sellele tūūbile ehk haiget teha.

    VastaKustuta
  6. Naisele võiks naiste tugikeskuste kohta infot jagada. Kui ta on venekeelne, siis ta võibolla ei tea. Aga tubli oled jah.

    VastaKustuta
  7. Miks keegi püsilugejatest ei teata – telefon peab taskus olema, eriti öösel!
    Ma olen hämmingus … 112 ja politsei paneb käe „tagiõlale“

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Sest keegi teine pole nii tobe, et arvaks, et laitmine ja "missakõikteisitipeakstegema" teema on.
      Sa veenad mind praegu päris hästi selles, et telefoni mtte kaasas kanda on ikka hea mõte.

      Kustuta
    2. Teema on see, et füüsiliselt sa sekkusid ebaadekvaatselt. Vene hinge eripära tundmata või seda mäletamata. Ma ei laitnud. Tark on vältida rehale astumist. Tulevikus.
      Head paranemist!

      Kustuta
    3. Ma ei ole eriti mõistlik ega kaalutlev.
      Läheneda mulle jutuga "MÕISTLIK oleks nii" on phmt minu jaoks "kui sa ei oleks sina, siis mõni teine teeks sedasi" ja mul eriti pohh, mida "mõni"teine teeks.

      Kustuta
    4. Mõni teine on õppinud, et vahel pole mõistlik anda mõistlikku nõu, niikuinii ei võeta kuulda, aga lisaks saad veel õiendada ;)

      Kustuta
    5. Oeh, aerukene, nüüd peab vvn sinu kiuste veel kolm korda lõuga saama, sest suurest kangekaelsusest jätab meelega telefoni koju.

      Kustuta
  8. Julge naine! Nüüd puhka ja toibu!

    VastaKustuta
  9. Ja noh - tvoi, svoi, pisiasjad, pisiasjad ... )

    VastaKustuta
  10. Ma alles praegu sattusin lugema, aga loomulikult kiidan! Mis sest, et ma ei kujutaks teistsugust reageerimist tegelt ettegi, aga tean, et see norm ikka ei ole. Nõme on see reaalsus, et tõesti ei saagi jagu ja ise haiget, aga teisiti reageerides oleks veel valusam. Ja nagu "füüsiliselt adekvaatselt" sekkuda oleks üldse kuidagi planeeritav, alati on oht vigastada saada. Hea, et sinusugused olemas on!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Teistsuguse reageerimisega - ma ei näinud ju tegelikult, et kedagi oleks löödud vms. Ma nägin nutvat põlvitavat naist ja vihast meest.
      Et noh - ma kujutan ette inimesi, kes oleks rahulikult ja enesega rahulolevalt mõelnud: "Kui otseselt löödaks, ma sekkuks, aga praegu ei ole vaja" ja edasi jalutanud.

      Kustuta
    2. Jah, see on vist põhiline, MIKS ma üldse kiitust tahan ja otsin ja selle üle rõõmustan: et ma ei vaadanud kõrvale ja ei mõelnud kähku ja eemalehoidvalt, et kõik on ju korras - no ja ilmselgelt ei olnud korras.
      Muidu ei oleks mees sedasi reageerinud.

      Kustuta
  11. Paljud (välja arvatud ehk udupea 8:18) tõenäoliselt ei tule selle peale, et too õnnetu naine võis saada peale majja sisenemist oma kaaslaselt kaks korda rohkem peksa kui tavaliselt …

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Politsei sai ka aadressi, kuhu majja nad läksid ja 10 min hiljem pidi patrull juba seal olema.

      Kustuta
    2. Selle peale tuleb iga idioot, sa ei ole mingi eriline kaalutlev ja läbimõtlev indiviid, kes tänu sellele ainukesena mõistlik oskab olla. Teatud olukordades inimeseks jäämiseks on vajalik riske võtta.

      Kustuta
  12. Olen seni olnud suhteliselt vaikne püsilugeja, aga "aeru" kommentaarid tekitasid kaks küsimust. 1. Kui telefoni kaasas pole, siis tuleb vägivalda nähes lihtsalt eemale hoida? 2) Kui näed vägivalda, on mõistlik mitte sekkuda?
    Väga väga naine, ma olen tänase päeva jooksul ikka ja jälle sinu peale mõelnud. Aitäh, et sekkusid. Loodan, et sul õnnestub ära unustada kõik need kommentaarid, mis püüavad sulle mõista anda, et tegid midagi valesti.

    VastaKustuta
  13. Praegu pole jõudu rohkem ütelda, aga tõesti väga äge tegu!

    VastaKustuta
  14. Ma ei laida aga nagu ise tunnistad pole sa mõistlik ega kaalutlev. Reageerisid olukorrale impulsi mõjul hirmu tundmata. Kokkuvõttes läks suht-koht hästi, pilves tüüp poleks ehk osanud kaelast pigistamise kestvust kainelt hinnata. Blogipostitused võinuks sootuks katkeda - koht mõttepausiks?

    Kallid kommentaatorid, kas te pole kunagi kuulnud mida politsei soovitab (põhjendatult) tavakodanikul teha ja kindlasti mitte teha kui too juhtub olema tunnistajaks vägivaldsele või kriminaalsele juhtumile. Kui pole, soovitan helistada PPA infotelefonil. Vastava treeninguta (konfliktsituatsiooni lahendamine) tavakodanik enamasti pole võimeline adekvaatselt käituma tekitades rohkem kahju kui kasu kõigile osapooltele.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. "Kui keegi mind tapab, siis ainult ma ise!"? =D

      Mhmh, soovitus on politsei kutsuda, ise mitte minna torkima, ja see ON hea soovitus - muidu pärast on üks surnu juures mitte midagi parem vbla.
      Aga seal tegelt ei olnud vägivalda näha ju =)
      Ja noh - telefon ei ole siuke asi, mida enamasti kaasas kannaksin. Võtan aint siis, kui on ette teada, et pean kellelegi helistama (nt et uksest sisse saada) või kui on tähtis kättesaadav olla.

      Kustuta
    2. + noh - ei saagi anda soovitusi "a ole kangelane, riski eluga, siis oled õige inimene!" sest see lihtsalt tähendaks, et keegi krt ei kuula su soovitusi enam.
      Enamik inimesi EI TAHA riske võtta, kui teisti ka saab, ning on mõttetu neil soovitada seda teha.
      Mina lihtsalt ei ole "enamik inimesi" ja mulle on tähtsam "no regrets!" põhimõte kui endahoid.

      Kustuta
    3. Ma saan sinust emotsionaalsel tasandil aru. Näed, et miski valesti, tahad asja parandada. Samas on mõistlik (võtmesõna) alati enne tegutsemist lugeda kümneni ja mõelda millised võimalikud tagajärjed võivad olla (nii teistele kui endale) impulsiivsel reageerimisel. Lõppkokkuvõttes on tähtis tulemus: kas sinu reageerimine muudab olukorda paremaks või halvemaks. Muidu kipub juhtuma nii nagu venelastel kombeks öelda: "Tahtsin parimat aga läks nii nagu ikka".

      "No regrets" saab vaadata mitme nurga alt kuna pole võimalik ette teada, mis tulemus tegutsemisel on. Lihtsalt äärmusliku teoreetilise näitena: oleksid võinud oma vahelesegamisega mehe rohkem välja vihastada ning too oleks lisaks sinu pikali lükkamisele oma seltsilise hiljem aknast välja visanud. Sellisel juhul jääks kummitama mõte, ega mina ometi süüdi ole ??? = "lots of regrets"

      Samas on selge, et inimese aju ei tööta alati ratsionaalselt fomaal-loogika järgi, muidu oleksime robotid ;)

      Saa terveks, laku haavu (või lase Tottorol seda teha) ja ole tubli!

      Kustuta
    4. Mul oleks ikka "no regrets", sest mina tegin oma parima.
      See on ainus, mis mulle loeb - kas ma teen OMA parima.

      Kustuta

Ma loen su sõnu, kui nad välja kirjutad ning avaldad!
Noh, paari erandiga.