esmaspäev, 21. juuni 2021

Ilm

See ei ole isegi naljakas.
Olgu, natuke, nii Mona Lisa jagu muigama võtab, et inimesed lähevad VABATAHTLIKULT "soojale maale päikest saama".
Ja mul on siukeste ilmadega alati permamigreen. Isegi kui ma ei lähe toast väljagi enne 9 õhtul, joon palju vett ja sunnin end isegi sööma. (Isu muidugi ei ole, ent olen märganud, et kui vereglükoos väga langeb, hakkab pea VEEL ROHKEM VALUTAMA.) Tabletid aitavad ainult natuke. Igasugused veidrad kohad hakkavad kaasa valutama, hetkel näiteks vasak munasari.
Iga krdi kuumalaine. 
Kunagi käisin Drachenfestil, sellest on unustamatult õudsed mälestused võtmes "kuumalaine, peavalu, ainult duši all oli natukeseks parem".
Nagu ... kas need inimesed, kes on: "Oo, jess, viimaks ka minu masti ilmad!" saavad külmalainete ajal päevi ja nädal otsa kestvaid migreene, tahaksin ma teada?! Sest kui nad saaksid, oleks asi mu jaoks tasakaalus - vahepeal on sul hea ja mul halb, siis jälle vastupidi, olgu. 
Aga minu arust nad virisevad niisama. Lihtsalt: "Mulle ei meeldi külm!" Aga mul on konkreetselt valus kuumas, ma KONKREETSELT ei suuda mitte midagi teha. Ei saa isegi magada, sest liiga palav on. 

Näide jaburast
Praegu on kusjuures veel okei. Valu tõmbas tagasi, kui kaks tabletti sumatriptaani hinge all lihtsalt istusin duši all tund aega ja lasin veel endale peale joosta. Vahepeal panin duši kinni, jahtusin (vannitoa ukse jätsin ettenägelikult lahti), siis jälle sisse, ja nüüd olen küll väga väga väsinud, aga valuvaba - ja see ometi selge võit. 
Õues on ikka 24 kraadi sooja. 
Maitea, tapaks end või midagi. 
Õnneks vähemalt ilma osas on täitsa kindel teadmine, et kord läheb jälle paremaks. 
Muidu: kõik need krdi "tuleb ainult vastu pidada, küll tuleb kord ka paremaid päevi" loosungid, pildid, meemid jne on talumatult jaburad.

Jah, tuleb küll. Keskmiselt kolm kuud kannatad välja, võitled päeva õhtusse ja oled taas hakkama saanud, jai! ja siis on üks päev, mille järel ei olegi tunnet: "Oh, pidasin vastu, jäin ellu, jee mina!" vaid: "Päris mõnus on olla." 
Jess, selle nimel tasub ikka vastu pidada, eks ju?

Oh, mul ei ole tegelikult halb tuju ega midagi.
On lihtsalt --- tunne, et mind ei mõisteta ÜLDSE. Kuidas saab võrrelda oma: "Jahe on vastik!" ja minu "Ma SUREN kuumas ära või vähemalt soovin, et oleksin surnud!"?! 
Ning siis tuleb meelde igasuguseid teisi seesuguseid asju, kus inimesed lihtsalt - ei saa aru.
Näiteks et kuidas ma saan tahta veel füüsilisi lapsi? Soovin neile sama kohutavat geenipagasit kui mul ja et nad kannataksid?! Mis mul viga on?!

Disclaimer: kui ma sain aru, et mu meeletu kramplik soov last saada on soov inimestele meeldida, saada beebiga kaasnevat positiivset "Awww, ta on nii nunnu!", mu meeletu kramplik soov taandus ja on nüüd lihtsalt: "Oleks lahe." 
Ent lahe oleks ikkagi. 

Sest esiteks ei näe ma asja üldse oma kohutavate geenide paljundamisena, vaid ma arvan, et mul on päris krdi head geenid ja et nende omanikul on vbla vahel väga valus - krt, ikka parem, kui teistele valu teha ja arvata, et see on ok! Raudselt parem!!!!
Teiseks: suht kõigile inimtüüpidele sobib, kui neile antakse palju armastust, ja SEDA on nii minul endal anda kui minu geenides kõvasti. Nii et lisaks sellele, et saan üles kasvatada palju rõõmsamaid ja enesekindlamaid lapsi, kui ma ise olen (sest minu vanemad - nagu sitaks paljud vanemad maailmas - arvasid, et kui laps on hästi selline, nagu teistele meeldib, tõestavad nemad tema vanematena, et on head inimesed ehk minu peal oli ka nende pandud koorem olla selline, et kõigile meeldiks), maailm saab ka parem, armastavam ja leebem, kui minutaolisi seal rohkem oleks.
Miks ma tahaksin rohkem lapsi ja kui füüsilisi ei saa, siis lapsendan? Et maailma rohkem headust ja armastust tuua, noh! 
Seniste kahega on täiega õnnestunud. Nad on niiiiiiiiiiiiiii nunnukad, niiiiiiiiiiiiiiiiiii armastust täis, oleks rohkem nendesuguseid, oleks inimühiskond igasuguste kahtlusteta parem.
Lihtsalt - kaks on ikka hirmus vähe, eks ole. 

Ma ei pea maailma ära parandama, maailm saab hakkama. Võta vabalt, ära põe, väga väga naine!
Ja ongi nii, et ma enam ei tunne, et mu elu on mõttetu, kui uut titte ei saa. 
Kuid ... kuid ma ikkagi arvan, et inimühiskond võiks parem olla. Ja ma ÜLDSE ei saa aru ideest, et oleks parem, kui oleks rohkem isekaid, ainult endast hoolivaid ühikuid, ja vähem selliseid veritseva südamega isendeid kui mina. 
Nagu ... wtf. 

WHAT?! THE FUCK?!

Ja ma ei saa aru ja nemad ei saa omakorda minust aru ja keegi ei mõista mind ja UÄÄÄÄ! 

Ja ilm on selgelt liiga soe!

22 kommentaari:

  1. Valutamisest ja ilmast niipalju, kui ma (teiste) liigesehaigetega olen suhelnud, valutavad liigesed külmaga rohkem (kuigi natuke loeb ka külma liik, et kas on ka rõske).

    Mul pole see väga hull (mul on üldse ses mõttes vedanud, et ma talun igasugust ilma päris hästi), aga üks asi küll, et kui õuetemperatuur langeb teatud maalt allapoole, lähevad mul väiksemad liigesed paiste ning hellaks. Varbad ja sõrmed. Kusjuures see ei "teatud maalt" ei ole isegi mitte veel miinuskraadide juures! Nii umbes pluss 10st allapoole. Ja ma omast arust käin korralike saabaste ja kinnastega! Ikka lähevad paiste ja hellaks, kuni kraadid jälle üle +10 tõusevad.

    Peavalusid on mul samuti külmast olnud (vähemalt ma oletan põhjuseks külma, kui mingi konkreetne peavalu läheb üle alles siis, kui ma kuuma pliidi kohale kummardudes süüa teen). Aga kuumast on ka, kui ma ei märka piisavalt juua, nii et peavalud võivad nähtavasti üldse kõigest tulla.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Sügisel-talvel-kevadel palja otsmikuga õues käimisest tulev peavalu on igatahes kindlasti peavalu - seepärast on mul alati esimese hooga möh-reaktsioon, kui kellegi jaoks on kapuuts mütsiga võrdväärne soojahoidja - mismõttes, kapuuts ei hoia ju külmapeavalusid ära, sest need tulevad otsmiku külmetamisest!

      Kustuta
    2. "igatahes kindlasti peavalu" - p.o "igatahes kindlasti külmapeavalu".

      Kustuta
    3. Mul on Raynaud. Jah, külm = valu.

      Kustuta
    4. Selge.
      Kannatan "jess, ometi soe!"-jutu ära, sest kord on hea teil, kord mul.

      Kustuta
    5. see ei pea nagunii võistlus olema. Nagunii keegi meist üksikisikuna ilma reguleerida ei oska ja nii lihtsalt on: kellelgi on mingi ilmaga halb, mingi ilmaga hea ja teisel on teisiti. See, et ühel on hea, ei vähenda ometi seda, et teisel on samal ajal halb. Ja ei see halbolu ega ilm ise ole selle esimese tegelase süü.

      Kustuta
    6. Ilmaga mul probleeme pole, ilm on ilm ja siin Eestis enamasti täiesti tore mu jaoks kah.
      Mul on/oli probleeme sellega: "Viimaks ometi on normaalsed ilmad! Muidu muudkui kannata seda külma, aga nüüd saab ometi täiel rinnal elust rõõmu tunda! Miks kogu aeg ei võiks nii olla, nii mõnus!"

      Kustuta
  2. Katsu raha koguda ja mingi kont sebida omale. Kasvõi selline: https://www.euronics.ee/koduhoid/kliima/konditsioneerid/cl3671/portatiivne-konditsioneer-clatronic

    Kindlasti odavamalt ka kuskil. Saad vähemalt a la magamistoa jahedaks.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ma täitsa mõtlen selle üle. Sel kuul kindlasti ei, juulis ka mitte, aga augustiks võiksin juba nii palju kokkugi saada.
      Hetkel tundub küll väga vajalik, õues on 31 ja kulmu taga kogub valu hoogu.

      Kustuta
    2. vanast korteriraha kogumise kontost konditsioneeriraha kogumise konto?

      Kustuta
    3. kuigi ilmselt jah pikema perspektiivi teema, sest nädala aja pärast lubab juba jahedamat. Ilm ei tunnista viimasel ajal ka mingit mõõdutunnet, nädala ajaga 35 kraadi pealt 19 kraadi peale.

      Kustuta
    4. Heh, selle aasta mai alguses lõi kahe päevaga +5 pealt +26 peale. Ma ei jõudnud jooksuriiete valimisega nii kiiresti järgigi.

      Kustuta
    5. ep just rääkis, et üks nädalataguse tuleviku võimalik stsenaarium on öökülmad.

      aru ma ei või, kas natuke mõõdutunnet on ilmataadilt palju palutud.

      Kustuta
    6. Kliimamuutus, bla-bla-bla, globaalne soojenemine, bla-bla-bla, elu ei olegi kerge, bla--bla-bla, jubedalt tahaks magada, aga palavas ei saa ju, oeh-oeh-oeh.

      Kustuta
  3. K tellis mulle ära konditsioneeri ja ma maksan talle osa tagasi juulis ja osa augustis ja osa ta ei tahagi, see on kingitus, ja NII AWWWWWWWWWWWWW!!!!

    VastaKustuta
  4. Külm ja kuum on mõlemad jubedad.
    Hispaanias on minu optimum mai ja september. Eestis siis juuni-august. St ma kustungi siin kella 4 paiku töölt tulles ära ja ongi vaja uinakut, isegi kui ma pole päev otsa kasvuhoones olnud. Niisama välitöö on surm. Kuumapeavalu on tavaline, isegi kui omast arust joon vett. Nüüd juba tean, et kohe ibukat võtta mitte oodata et äkki läheb ise paremaks (ei lähe). A külm on ka nõme, Eestis ma kandsin kindaid suht septembrist aprilli lõpuni. Ja mütsi. Ja kui siin talvel papist majades on külm olla, siis see on ka jube. Uues kohas mul pole ühtki kütteseadeldist ka, isegi puhurit mitte. Konditsioneer õnneks on.

    VastaKustuta
  5. Püsiv peavalu on jube. Tunnen sulle kaasa. Ainus lohutus, et Eestis ei saa kuumus lõputult kesta…

    Endast rääkides. Mul tekivad kuumaga väikesed jamad, aga külmaga suured. Niiske külm paneb (terved) esihambad lakkamatult valutama, kuiv külm tekitab tüütud nahahädad.

    Aga lisaks kuumale ja külmale on veel kolmas “ilm”. Tuul. Ja see öeldakse inimloomale kõige raskem taluda olevat. Ning ma ei pea siin silmas mere-või ookeanibriisi, eks, vaid lakkamatut, tugevat, kuude viisi puhuvat kuiva maismaatuult. See oli ka üks põhjustest, miks me New Mexicost ära kolisime. Sest külma ja kuuma saab riietega reguleerida, vähemasti mingi piirini, aga tuult ei hoia miski kehast eemal. Tuul tungib ajudesse ka. Teeb närviliseks. Segab mõtlemist. Ajab pikkamööda hulluks.

    VastaKustuta
  6. Oot, kas see on päriselt, mida ilmateenistuse kaart praegu näitab? et Tallinnas 19,6 ja sajab, samal ajal Tartus 32,3 ja särav päike?

    (see 32,3 on muidugi Tõraveres, looduskaunis kohas, kus ei ole linna akumuleerinud soojust - mul aiaukse taga näitas elektrooniline termomeeter just 35,8 ja ka tavaline kraadiklaas näitab midagi sarnast, ainult mitte kümnendiku täpsusega muidugi. Toas 29 ringis, kogu meie hästisoojustatud maja on nüüd lõpuks üles soojenenud ja need seinad annavad ilmselt veel tükk aega kuumust välja.)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Päiksepoolses küljes asuval verandal - varjus 40 millegagi, päikese käes 58,8.

      Kustuta
    2. Tallinna kohta ei tea, aga Keilas käis sadu üle. Väga palju vett tuli alla väga lüsikese ajaga, phmt ma mõtlesin, et peaks ikka õue minema nautima - ja siis oli sadu juba läbi.
      Ma käisin ikkagi pärast vihma poes, sest nii palju jahedam ju? Nojah, aga ka nii palju niiskem, lämbe ja jube.
      Pea valutab.
      Miski ei päästa. Eriti.

      Kustuta
    3. Miks mitte? Äikesehoog muudab ilma väga suurel määral. Eile (23.) päeval käis Tallinnast korralik raju üle. Pärast oli jälle suvi mis suvi.

      Kustuta

Ma loen su sõnu, kui nad välja kirjutad ning avaldad!
Noh, paari erandiga.