kolmapäev, 21. märts 2012

Ving kaubandusvõrgu puudujääkide teemal vol 2


Mida aeg edasi, seda enam jälestan vajadust hankida endale uusi jalatseid.

Ega ma täpselt ei teagi, mis on juhtunud minu jalgade ja kingasuurustega, aga tõsiasi on, et minu jalanumber on viimased 4-5 aastat olnud naistevääringus "42 (e. viimane number, mida naistele tehakse) on liiga väike ja naiste mudelid üldjuhul ei sobi ükski" ja meestevääringus "enam-vähem sobib nr. 40 või vahel ka 41, aga üldiselt mingid eriti rohmaka tegumoega kastmudelid ainult".

Sealjuures on mul igati esteetilised ja võluvad labajalad, muuseas. Ei ole deformatsioone, paksendeid vms, mis muudaks kingade mittesobimise loogiliseks.
Jalad pildil on illustratiivsed, aga minu omad (vähemalt mu enda arvates) näevad tera paremadki välja.

Minu suurust (päris minu suurust, mugavat, mitte sellist, mida ma koba peale isegi proovima olen valmis) kinga ei ole kunagi, kunagi kuskil riiulitel väljas. Ma pean alati minema ja küsima. Et kas teil seda ja seda suuremat/väiksemat numbrit ka on.
Ja kui ma juba olen midagi küsinud, kipuvad müüjad juba ise innukalt alternatiive soovitama, liduvad edasi ja tagasi nagu kassid poegadega, ja mul tekib tunne, et kui nad tõesti suudavad mõne enam-vähem kõlbuliku paari välja kaevata kuskilt, võlgnengi ma neile ostu. Juba moraalses mõttes. Sest nad nägid nii megapalju vaeva ju!

Lisaks on üliüliülinõme see, et tavaliselt ma ei saa valida kinga meetodil: "oo, see on ilus, tahan!" Tuleb võtta lihtsalt see veidi kannale vajutav ja üsna kole kümnes kingapaar, mida proovisin, sest sel on vähemalt potentsiaali enam-vähem mugavaks loksuda mõnekuise kandmise järel ja hädapärased nõuded (ilma kontsata, normaalsest materjalist, püsib jalas, ei loksu ega pane jalgu esimese 5 minutiga valutama) on ju täidetud.
Saabastega on asi veidi parem õnneks, mul on ka paar paari ilusaid saapaid olnud, aga kingi ja nende ostmist ma vihkan päris südamest ja siiralt juba. V-o, kui vihkaks vähem ja suudaks käia rohkem kui viies poes enne lõplikku raevu ja meeleheitesse langemist, leiaks ka paremaid kingi. Aga mulle ei meeldi nagunii mujal kui toidupoes poes käia, eelpoolnimetet põhjustel aga kingapoodides eriti kohe mitte.
Nojah noh.

Täna ostsin paari kingi, mille välimus mus õigupoolest leina ja kurbust tekitab, praktikajalanõudeks.

Tükk aega mõtlesin, kuidas edasi elada selle teadmisega, et ma kulutasin kingadele, mis mulle ei meeldi, ligi 60 euri.
Lõpuks otsustasin, et kui praktika on läbi, ostan veekindlaid markereid (punast ja musta ja rohelist ja roooooosat) ja kirjutan kummalegi kingale mitmevärviliselt järgmise salmi:

"Kui kõnnin, maapind väriseb
ka taevas minule väike,
seal, nii et laotus käriseb,
kord mürtsub mu enese äike!"

Ja joonistan kriipsujukusid ka.
Salm, muide, on tõlge eesti keelde musketäride hümnist, nii nagu Vladimir Neff selle oma imetoredasse raamatusse "Borgiate sõrmus" kirja pani. Salmid on seal üldiselt tõlkinud Josef Lada, nii et ehk selle ka siis.

Igatahes kingade ärasodimise mõtte peale läks sees natuke kergemaks küll.

10 kommentaari:

  1. Suurte numbritega ilusaid kingi pidavat leiduma Vivian Vau kingapoes. Hinnad küll ilmselt krõbedad (just seetõttu pole julgenud oma nina sinna tõsta), kuid kui valik nagunii nutune, siis ehk kvaliteet teeb hinna tasa...

    VastaKustuta
  2. Ohh, mul on täpselt sama mure! Ja kuidas ma ei salli seda, kui müüjad edasi-tagasi peavad käima, küsides, milliseid nad veel võiksid vaadata. Lõpuks palun neil ahastaval häälel tuua ükskõik millist! Ajab higistama ja tekitab lämbumise tunde. Viimasel ajal olen kõik oma saapad Kaubamajast ostnud, neil on alati suurim number ka väljas.

    VastaKustuta
  3. Kui isegi sobimatud kingad palju maksavad, äkki tasuks hoopis kingsepal mõõdu järgi teha lasta?

    A. tellis endale kingsepalt tantsukingad, kallimad küll ei olnud kui kingapoes.

    VastaKustuta
  4. ma ei teadnud, et selliseid kingseppi olemaski on, kes kingi teevad. Minu kogemus kingseppadega on "see kutt selveris leti taga, kes mu saapaõmbluse kahe euri eest knni õmbles".
    KOntakte, õpetusi?

    VastaKustuta
  5. javari.co.uk olen siit nii mõnigi kord miskit leidnud ja väga hea hinnaga. Kiiresti ja ilma postikuluta saadetakse koju ka.

    VastaKustuta
  6. Tartus teeb Jakobi jalats pmst kas või su oma lõike ja õpetuse järgi, kui sul on lõige ja õpetus, aga järjekord on muidugi pikk, sest vähemalt pooled Tartu tantsutrupid tellivad sealt oma spetsjalanõusid. Tallinnas keegi kiitis kangesti Ott Uhke tehtud jalanõusid, kuigi ta teeb vist ainult oma mudeleid - aga sellises suuruses nagu vaja.
    Kirjutasin kunagi temast ka Aabrami blogi kommentaariumis, seal oli ka teiste soovitusi.

    VastaKustuta
  7. Vahest tasuks ka aipist uurida, nad teevad muud värki ja igasugust värvi kah peale tüüpiliste mustade alpi saabaste :) Web neil küll viletsavõitu ja vananenud, aga mõningaid pilte näeb http://www.aipi.ee/index.php?page=91

    VastaKustuta
  8. Jakobi Jalats asub Tartus Vaba tn 26A.
    Samelin (Kastani 48) pidavat ka mõõdu järgi tegema, vist küll peamiselt saapaid. Tööajal tuleb minna mõõte andma.
    Mingi valik kingi on www.xxlking.ee ja Riias on pood www.apavi40plus.lv.

    VastaKustuta

Ma loen su sõnu, kui nad välja kirjutad ning avaldad!
Noh, paari erandiga.